Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 13:13
Abonamente

Comentariu 10 Februarie 2014, ora 06:40    Din editia print

Marime Font

Antimisul

Toți ortodocşii ar trebui să ştie ce e antimisul. 

 
 

Şi pentru că – aşa cum probabil aţi aflat – biserica (?) Sfânta Teodora de la Sihla a fost ruptă abuziv de Mitropolie, aş vrea să vă lămuresc câteva lucruri pornind de la antimis.

Însă mai întâi să vedem ce s-a întâmplat la biserica în cauză. Pentru că legea cultelor din Moldova e cea mai permisivă din Europa, orice grup de 100 de persoane poate înfiinţa un cult nou pe care îl poate numi cum are chef: chiar şi Patriarhia Ierusalimului (cum spunea cineva). Aşa se face că în Moldova sunt înregistrate nu mai puţin de opt mitropolii. Din care doar două sunt canonice, deci adevărate: Mitropolia Moldovei şi Mitropolia Basarabiei. Fiindcă doar ele au statut canonic şi sunt recunoscute de patriarhiile ortodoxe. Dacă vă veţi uita pe înregistrarea acestei aşa-numite noi mitropolii, veţi vedea că apare trecută în Registrul de Stat al Organizaţiilor necomerciale. Deci vorbim de un ONG, nicidecum de o mitropolie.Să revenim: antimisul e un obiect liturgic, o bucată de pânză dreptunghiulară pe care e imprimată icoana Punerii în mormânt a Mântuitorului (are aproximativ 50 de cm). Pe antimis (aşezat pe Sfânta Masă) se slujeşte liturghia. Primul lucru foarte important pe care trebuie să îl ştim e că fără el nu se poate săvârşi sfânta liturghie. Orice alt obiect liturgic poate fi înlocuit, însă antimisul nu. Dacă nu e antimis, nu e nici liturghie, deci nici biserică.

Antimisul are cusut în interior sfinte moaşte, fiindcă reprezintă biserica sfinţilor. El este semnat de episcopul care are în grijă biserica respectivă. Dacă episcopul este înlocuit şi antimisele sunt înlocuite ca să primească semnătura noului ierarh. Probabil vă întrebaţi de ce e atât de importantă semnătura.

Episcopul e cel care reprezintă o biserică locală. Biserica locală e formată din toate bisericile care sunt sub un episcop recunoscut de celelalte biserici ortodoxe şi aflat în comuniune cu ele. Când cineva vrea să devină preot, episcopul e cel care îl hirotoneşte preot şi îl trimite la o anumită biserică. El primeşte antimisul cu semnătura ca dovadă că episcopul îl recunoaşte. Fiindcă el e reprezentantul episcopului în biserica respectivă. Dacă preotul se rupe de episcopul său, nu mai are voie să folosească antimisul.

Patriarhia Română a dat un comunicat în care spune că cei de la biserica Sf. Teodora de la Sihla nu mai sunt subordonaţi Patriarhiei, iar rezolvarea problemei trebuie făcută de Mitropolia Basarabiei. Fiindcă ierarhul locului răspunde de problemele bisericii locale. Aşa se întâmplă în toate mitropoliile româneşti.

Mă gândesc cu tristeţe că cei mai mulţi dintre noi nu ştiu lucrurile astea şi continuă să aibă încredere în aşa-zisele mitropolii apărute ca ciupercile după ploaie. Tocmai de aceea am considerat necesar să vorbesc despre antimis. Dacă ONG-ul nou înfiinţat, autoproclamat biserică, s-a rupt de mitropolit, fără ca să treacă (măcar!) sub altă mitropolie de la care să primească un nou antimis, acolo nu mai avem nici biserică, nici liturghie.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md