Sport

Antrenorii moldoveni se scolarizeaza

Calitatea antrenamentelor tehnico-tactice desfasurate in cluburile moldovenesti de fotbal este de un nivel extrem de redus, influentand in mod direct atat palmaresul formatiilor noastre de club, cat si pe cel al echipelor selectionate.

Cele mai mari performante obtinute de moldoveni pe arena fotbalistica internationala au putine tangente cu pregatirea profesionala a antrenorilor din R. Moldova. Victorii importante au fost repurtate pe baza de entuziasm, cum a fost in cazul antrenorului Emil Caras, care a condus Dacia spre finala ultimei editii a Cupei Intertoto, sau cu formatii antrenate de tehnicieni de peste hotare, precum Semion Altman si Gabi Stan (Zimbru Chisinau), sau Gabi Balint si Leonid Kuciuk (Sheriff).
La inceputul anului curent, conducerea Federatiei Moldovenesti de Fotbal si, in particular, presedintele acesteia, Pavel Ciobanu, se pare ca au constientizat necesitatea vitala de a imbunatati prestatia moldovenilor nu doar pe terenul de joc, dar si la antrenamente, pe banca tehnica.

Dupa ce, saptamana trecuta, a fost instalat in functie noul antrenor al nationalei de seniori, tehnicianul roman Gabi Balint, peste doar cateva zile, FMF a invitat jurnalistii sportivi la un nou eveniment important – inmanarea licentelor B si PRO unui grup de circa 30 de antrenori. Desi pare a fi un eveniment banal, procedura de acordare a noilor licente de antrenor are o semnificatie sporita pentru fotbalul autohton. In sala unde a avut loc evenimentul am observat un sir de fotbalisti, unii dintre care inca nu au incheiat cariera de jucator. Rebeli, uneori poate duri, si destul de rapizi pe terenul de joc, noii antrenori licentiati au demonstrat ca pot fi si temperati, culti si dornici de a debuta in aceasta calitate.

Este de remarcat ca printre noii titulari ai licentei PRO UEFA se regasesc antrenorul actual al selectionatei de tineret a R. Moldova, Sergiu Chirilov, si ex-timonierul reprezentativei de seniori Igor Dobrovolski. Tot in aceasta lista figureaza antrenorii formatiilor de club Sfantul Gheorghe Suruceni, Iskra-Stal Rabnita, Zimbru Chisinau, fapt care presupune o perfectionare a procesului de antrenament in Divizia Nationala.

Si licenta B UEFA a fost acordata antrenorilor din mai multe cluburi, inclusiv din Divizia A, unde nivelul antrenamentelor lasa si mai mult de dorit. Evenimentul respectiv reprezinta un pas important in profesionalizarea fotbalului autohton, iar presedintele FMF a dat de inteles titularilor de noi licente ca scolarizarea acestora la cursurile de antrenor nu se va solda cu efectele scontate, daca nu va fi urmata de o activitate eficienta pe bancile tehnice ale cluburilor si selectionatelor.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *