Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la 23 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Afaceri 8 Iunie 2016, ora 09:55    Din editia print

Antreprenoare de pe băncile liceului. O elevă și-a deschis un salon de înfrumusețare

Marime Font

Când e vorba de afaceri, nu există limite de vârstă. Contează ideea, perseverența și dorința de a munci. Cei care înțeleg asta încep propriul business chiar de pe băncile liceului.

Pentru Marina Vlad, căutarea succesului a început acum 4 ani. A absolvit gimnaziul din satul natal și a venit la Chișinău să urmeze un liceu profesional, având un spirit de antreprenoriat încă de atunci, chiar de la 15 ani.

Dacă la vârsta respectivă un adolescent își petrece timpul cu telefoane, tablete și diferite gadgeturi, Marina a înțeles că nu va primi nimic de la viață dacă nu va munci pentru a-și făuri viitorul. Niciodată nu i-a plăcut să depindă de cineva, astfel cât timp era elevă la Liceul Profesional Nr.1 din Capitală, a lucrat în mail multe restaurante și cafenele ca să câștige banii săi, care urmau să fie cheltuiți cu multă chibzuială.
În liceu spiritul său antreprenorial s-a dezvoltat și mai mult. „Îmi amintesc și acum că la sfârșitul anului de studii trebuia să prezint un plan de deschidere a unei afaceri. Pe atunci, fiind eu o domnișoară destul de cochetă, m-am gândit să elaborez un plan de creare a unui salon de manichiură și pedichiură, care ar avea bugetul de 2000 de lei, bani care, evident, că nu-mi ajungeau nici pentru a-mi cumpăra o trusă de ustensile”.În anul 2013 a intrat la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, pentru a obține diploma de bacalaureat. Dimineața era la liceu, iar de la ora 14 - la serviciu. Așa decurge orarul Marinei de mai bine de 3 ani.

Între timp, citea și ceva cărți de masaj, încât s-a gândit că ar fi bine să urmeze și un curs de masaj. Zis și făcut. Apoi a mai mers la un curs de cosmetologie și s-a angajat la serviciu, într-un salon de înfrumusețare, în calitate de ajutor al maseur-ului. Ulterior, a închiriat un cabinet de la proprietara salonului, și-a procurat aparataj cosmetic și a pus bazele unei mici afaceri. Când a împlinit vârsta de 18 ani și a considerat că este destul de capabilă să-și administreze o afacere și-a deschis propriul său salon („TERRA BEAUTY”). Pentru că era elevă, statul a încurajat-o prin reducerea anumitor taxe (ex. patenta a costat cu 100 de lei mai puțin).

Acum Marina se pregătește să susțină examenele de bacalaureat și recunoaște că nu-i este deloc ușor, deoarece, în afară de pregătiri pentru examene, trebuie să administreze o afacere de una singură și să aibă grijă de ceilalți doi frați ai săi. Or, tatăl ei a decedat, iar mama este la muncă peste hotare, așa încât ea este și tată, și mamă pentru fratele și surioara ei.
Marina e de părere că unele obiecte din liceu ar trebui excluse și ar trebui introduse obiecte ca „bazele antreprenoriatului” etc., astfel, tinerii vor fi motivați încă din liceu de a pune pe roate o afacere.

Tânăra antreprenoare, încurajează orice tânăr dornic de a porni propriul său business. „Cei care consideră că au spirit de antreprenor, e bine să încerce să-și dezvolte imaginația și să-și pună în practică ideile. La început va fi greu, dar rezultatul merită efortul. La fel ca în expresia „Prin greutăți spre stele”. Nici mie nu mi-a fost ușor, dar am fost încurajată de prieteni, familie, care m-au sfătuit să încerc, am încercat și iată rezultatele, am un salon, am cunoscut oameni mulți, am clienți fideli, am siguranța zilei de mâine și am o carieră de care sunt mândră”.

Marina Vlad este de părere că tinerii ar trebui să muncească de la vârsta de 16 ani, astfel ei vor căpăta experiență și vor învăța ce înseamnă să fii responsabil.

Veronica Purice, stagiară

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul