Social

Antreprenoare din 17 localităţi rurale au primit granturi pentru dezvoltarea afacerilor

Printre idele de afaceri a femeilor care au primit granturi, se regăsesc deschiderea atelierelor de croitorie și patiserie, creșterea păsărilor, animalelor, fructelor, înființarea centrelor medicale, a centrelor de instruire de limbilor străine și altele. Totodată,afacerilor vor crea locuri de muncă în comunitatea rurală. 

Liubovi Zară, locuitoare a satului Ciuciuleni (Hânceşti), mamă a cinci copii, este una din beneficiarele de granturi. Ea intenţionează să înceapă dezvoltarea unei ferme de nutrii şi iepuri. „De mult timp îmi doresc să încep o afacere care să-mi permită să stau lângă copii şi să le ofer un viitor asigurat. Din păcate, aveam nevoie de ceva investiţii pentru a începe această activitate. Nutriile sunt o specie de rozătoare puţin capricioasă, iar cererea pentru carnea şi blana acestora este în creştere pe piaţa din Moldova. Astfel că sunt sigură de reuşita afacerii”, a declarat antreprenoarea din Ciuciuleni.

„În toate programele de dezvoltare economică, este important de a ajunge la femeile cu cele mai mari nevoi, în special la cele din grupurile marginalizate – femeile din mediul rural, femeile cu mulți copii, persoanele în etate, lucrătoarele casnice, migrantele și femeile cu nivel scăzut de calificare, printre altele. Prin intermediul sprijinului oferit de Program, astăzi avem 17 femei gata să înceapă sau să-şi extindă afaceri”, a declarat Ulziisuren Jamsran, reprezentantă de țară, UN Women în Moldova.

„Evenimentul de astăzi ne oferă posibilitatea să admirăm produsele antreprenorilor care au beneficiat de susţinere, inclusiv financiară şi, timp de jumătate de an, şi-au dezvoltat afacerile. Pe de altă parte, avem ocazia să contribuim la demararea de noi afaceri iniţiate de femei din mediul rural. Aceste femei vor putea creşte alături de copii şi de ţara lor, în calitate de antreprenoare”, a declarat Narine Sahakyan, reprezentanta permanentă adjunctă PNUD Moldova.

În aprilie curent, Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată a acordat alte 38 de granturi în mărime de până la 5000 de dolari. Cei 38 de antreprenori, care şi-au expus bunurile la standul comun la Expoziţia Farmer 2015, au creat 140 noi locuri de muncă în cele 30 de comunităţi partenere.

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *