Astăzi 16 Septembrie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 15:14
Abonamente

Social 24 Iulie 2012, ora 05:55    Din editia print

Anul acesta la BAC avem cea mai mică rată de promovabilitate

Marime Font

Circa 3400 de tineri, aproape 12 la sută din candidaţii la BAC în sesiunea 2012, au obţinut note insuficiente şi-şi vor putea lua diploma de absolvire cel mai devreme peste un an.

Totodată, 108 tineri, majoritatea absolvenţi de liceu, au fost notaţi cu 10 pe linie, iar peste 1300 de elevi au obţinut media la BAC peste 9. Pentru sesiunea de anul viitor Ministerul Educaţiei a anunţat înăsprirea măsurilor de securitate în vederea excluderii posibilităţilor de copiere.

În sesiunea curentă a fost înregistrată cea mai mică rată de promovabilitate a examenelor de bacalaureat din istoria sistemului educaţional din R. Moldova - 88,30%, cu opt la sută mai puţin decât valoarea maximă a ratei promovabilităţii înregistrate în ultimii cinci ani. Astfel, în actuala sesiune de bacalaureat din cei 29044 de candidaţi care au scris examenele, 25646 le-au promovat, iar media generală a examenelor este 7,23, cu cinci zecimi mai mare decât în anul trecut.


Bilanţul examenelor de BAC prezentat ieri de ministrul Educaţiei Mihail Şleahtiţchi relevă faptul că în sesiunea curentă s-au pus 5522 de note de 10 şi 13662 note de 9, ceea ce constituie peste 16 la sută din totalul notelor obţinute la BAC. În acelaşi timp, peste 5300 de lucrări au avut note insuficiente, dintre care 530 au obţinut nota 1.

„Cea mai mare pondere o au notele de 7 şi 6. De fapt, în jurul acestui pol orbitează sistemul educaţional din RM şi acest lucru a fost constatat de sesiunea de examene”, a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă Mihail Şleahtiţchi.

Angajaţii AEE presaţi să dezvăluie subiectele de examen

Şleahtiţchi a ţinut să menţioneze că, în ciuda presiunii ieşite din comun din partea celor interesaţi, Agenţia de Evaluare şi Examinare(AEE) a reuşit să păstreze securitatea informaţională a testelor de examene. Ministrul a subliniat că sesiunea curentă de bacalaureat a confirmat faptul că în sistemul educaţional al RM există grave probleme de moralitate profesională şi de realizare calitativă a curriculumului şcolar la clasă.

„Anul acesta ca niciodată a fost un interes sporit de a scoate din safeurile securizate ale Agenţiei testele de evaluare. Presiunea a venit atât din partea părinţilor, elevilor, cât şi din partea unor colegi de breaslă. Eu şi colegii mei am fost rugaţi să oferim ore particulare în temeiul subiectelor care vor fi administrate la examene, iar membrii grupului de lucru au fost curtaţi pentru a oferi dimensiuni de conţinut din testul de examene”, a subliniat directorul AEE Adrian Ghicov.

O altă constatare făcută de oficiali este că, deşi metodologia a fost oferită societăţii cu mult înainte de organizarea examenelor, consultarea acesteia s-a produs în mod formal. „Există procese-verbale confirmative în fiecare instituţie că toţi candidaţii şi părinţii acestora au luat cunoştinţă de acest document. Nu toţi însă au respectat-o”, a conchis ministrul.

Istoria rămâne la BAC şi la anul viitor

În vederea evitării repetării situaţiei de anul acesta, Mihail Şleahtiţchi a anunţat înăsprirea pe viitor a măsurilor de securitate la susţinerea examenelor de bacalaureat. Astfel, în sesiunea BAC 2013 va fi introdusă componenta orală în cadrul probelor de bacalaureat, ca extensiune la proba scrisă, iar probele scrise vor fi axate mai puţin pe sarcini de lucru reproductive şi mai mult pe rezolvarea de probleme, pe competenţe. De asemenea, se va încerca descentralizarea serviciilor de evaluare prin crearea unor comisii mixte în teritorii, astfel ca profesorul care a realizat studiul la clasă să poată decide nota finală. Declaraţia pe proprie răspundere, precum şi Istoria ca disciplină vor fi păstrate şi anul viitor ca parte a sesiunii de examinare, iar de la anul, elevii ale căror lucrări vor fi parţial sau total identice vor fi privaţi de dreptul de a susţine examenul repetat în acelaşi an.

Fără camere video, dar cu aparate de bruiaj şi filtre electromagnetice

„La anul vom renunţa la monitorizarea în regim video în favoarea aparatelor de bruiaj. Am văzut că aparatele video nu dau rezultate bune, am asistat la tot felul de modalităţi de trucare a imaginilor video, de aceea, asemenea francezilor, vom pune accent pe aparatele de bruiere a spaţiului electronic. Acest procedeu şi-a demonstrat eficacitatea în cazul sesiunilor suplimentare, la fel ca şi filtrele electromagnetice. În sesiunea suplimentară niciun test nu a fost postat pe reţelele de socializare, nu a fost scos din sală, de aceea la anul cu siguranţă vom avea grijă ca în bugetul sesiunii să se regăsească o sumă importantă pentru achiziţionarea acestor filtre”, a menţionat ministrul Educaţiei.
În sesiunea suplimentară au fost cheltuiţi 30 mii lei pentru achiziţionarea pe o perioadă restrânsă a celor trei filtre electromagnetice.

De asemenea, ministrul nu a exclus posibilitatea ca pe viitor să fie majorată perioada de privare a dreptului de a susţine repetat examenul de bacalaureat. „Dacă în Moldova candidaţii vor veni peste un an să susţină BAC-ul, atunci în Franţa ei au dreptul peste cinci, sau sunt privaţi de dreptul de a fi admişi la universitate. Cu siguranţă, în viitor vom recurge şi noi la asemenea metodă”, a mai spus ministrul.

Apropo de cei 133 elevi eliminaţi de la BAC

Mihail Şleahtiţchi, ministrul Educaţiei

Le-am promis părinţilor elevilor care au fost privaţi de dreptul de a susţine examenul de BAC în sesiunea suplimentară că voi studia situaţia în mediile universitare care ar permite, în limitele legalităţii, antrenarea lor la studii. Cu siguranţă, aceştia nu vor avea diplomă de absolvire, fapt ce le interzice categoric să ia admiterea la facultăţi, dar vor avea un certificat care va atesta că în acest an au luat studiile la nivel de liceu, dar nu au intrat în posesia diplomei de BAC. Acestor tineri le-am putea oferi posibilitatea să obţină o mai bună pregătire la examenele pe care le-au picat. Toţi aceşti tineri mai au patru variante de a obţine o meserie. Ei pot merge în baza atestatului de gimnaziu la şcolile de meserii, la şcolile şi liceele profesionale sau la colegii.  

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 15:13

Presa pro-rusă - Procurorul cere ridicarea imunității parlamentare a lui Tauber și Apostolova

Presa pro-rusă - Procurorul cere ridicarea imunității parlamentare a lui Tauber și Apostolova

Doi deputați din fracțiunea Partidului Șor ar putea rămâne fără imunitate parlamentară. Solicitarea a fost înaintată astăzi în Parlament de procurorul general interimar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 15:03

De ce cresc prețurile în Moldova și la ce să ne așteptăm anul viitor?

De ce cresc prețurile în Moldova și la ce să ne așteptăm anul viitor?

În ultimele 4-5 luni asistăm la o accelerare a creșterii prețurilor în Republica Moldova, care în luna august au atins nivelul de 5,5% anual. Care este motivul și la ce să ne așteptăm în următoarele luni? În opinia mea sunt câțiva factori, care au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 14:59

Expert: Mariajul politic de la Chișinau este benefic doar pentru Socialiști

Expert: Mariajul politic de la Chișinau este benefic doar pentru Socialiști

 Cel mai comod aranjament politic posibil este acel in care partenerul preia toate costurile politice. Cam asa poate fi descrisa relatia dintre PSRM si ACUM dupa discursul Presedintelui Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 14:47

Bucurie maximă în tabăra guvernării: Dmirii Kozak, revine la Chișinău!

Bucurie maximă în tabăra guvernării: Dmirii Kozak, revine la Chișinău!

 Vicepremierul rus Dmirii Kozak, vine, din nou, la Chișinău. Vizita acestuia urmează a fi făcută în următoarele zile. Acesta va participa la Forumul Economic moldo-rus, despre care a vorbit anterior președintele Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 14:26

100 de zile de activitate a Guvernului Maia Sandu | Expert: Viteza acestei dezoligarhizări e mică și de fapt s-a transformat într-o repolitizare a instituțiilor

100 de zile de activitate a Guvernului Maia Sandu | Expert: Viteza acestei dezoligarhizări e mică și de fapt s-a transformat într-o repolitizare a instituțiilor

Guvernarea de la Chișinău a înregistrat unele realizări în primele 100 de zile de activitate, dar n-a lucrat cu eficiență maximă și putea face mai multe, consideră experții. În opinia acestora, promisa dezoligarhizare rapidă, practic, a eșuat și s-a transformat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 14:24

Dodon se declară nemulțumit de activitatea guvernării de parcă n-ar fi la putere alături de blocul ACUM

Dodon se declară nemulțumit de activitatea guvernării de parcă n-ar fi la putere alături de blocul ACUM

Liderul socialiștilor Dodon nu este mulțumit de activitatea membrilor Cabinetului de Miniștri. Despre asta a spus șeful statului azi, de la tribuna Parlamentului Republicii Moldova. Acesta spune că, în cazul în care majoritatea va decide schimbarea componenței actualului Guvern,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 14:18

Ion Sturza: La Chișinău a apărut un mare evanghelist - Andrei Năstase!

Ion Sturza: La Chișinău a apărut un mare evanghelist - Andrei Năstase!

 La Chișinău a apărut un mare evanghelist - Andrei Năstase! -  sau cum poți să cazi în derizoriu, „crucificându-l" pe Hristos în Ministerul de Interene.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 13:43

Trei deputați ACUM au părăsit sala când Dodon și-a început discursul

Trei deputați ACUM au părăsit sala când Dodon și-a început discursul

 Trei deputați din partea blocului ACUM au părăsit sala de ședință a Parlamentului când Igor Dodon și-a început discursul în fața Legislativului. Este vorba despre Iurie Reniță, lilian Carp și Octavian Țîcu,

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 12:33

Cristi Danileț: În momentul în care Ministrul Justiției este cel care propune și Președintele statului este cel care numește Procurorul General, vom avea o numire politică, indiferent că o recunoaștem sau nu pe hârtie

Cristi Danileț: În momentul în care Ministrul Justiției este cel care propune și Președintele statului este cel care numește Procurorul General, vom avea o numire politică, indiferent că o recunoaștem sau nu pe hârtie

Cunoscutul expert român Cristi Danileț a comentat pentru TVR Moldova inițiativa Guvernului Republicii Moldova referitoare la schimbarea procedurii de numirea a Procurorului General, prin abilitarea unei comisii constituite de Ministrul Justiției de a selecta candidaturile și a le...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 12:00

LIVE VIDEO /// Parlamentul se întrunește astăzi în ședință. Pe ordinea de zi: UN SINGUR SUBIECT. Dodon va veni cu un discurs în plen

LIVE VIDEO /// Parlamentul se întrunește astăzi în ședință. Pe ordinea de zi: UN SINGUR SUBIECT. Dodon va veni cu un discurs în plen

Parlamentul se va întruni astăzi, în ședință plenară, pentru a vota proiectul de modificare a legii procuraturii, inițiat de Guvern, care prevede o nouă procedură de numire a Procurorului General.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 11:52

Expertă anticorupție: Executivul și legislativul NU AR TREBUI să aibă un rol determinant în numirea Procurorului General

Expertă anticorupție: Executivul și legislativul NU AR TREBUI să aibă un rol determinant în numirea Procurorului General

Experta Mariana Kalughin atrage atentiția: „Un executiv și un legislativ, de obicei la patru ani, dacă nu mai des, se schimbă, judiciarul ni-i dat pentru totdeauna. Parlamentul se întruneşte astăzi pentru a modifica procedura de alegere a procurorului general. Miza nu e doar o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 11:47

Câte secții de votare vor fi deschide pentru alegerile din 20 octombrie

Câte secții de votare vor fi deschide pentru alegerile din 20 octombrie

Pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 vor fi deschise 1969 de secții de votare. Cele mai multe secții de votare se găsesc în circumscripțiile electorale:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:49

Presa socialistă îl ATACĂ pe Năstase - a ÎNCĂLCAT Constituția prin înălțarea unui crucifix la MAI

Presa socialistă îl ATACĂ pe Năstase - a ÎNCĂLCAT Constituția prin înălțarea unui crucifix la MAI

Viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a încălcat în mod evident Constituția prin instalarea crucifixului pe scara centrală a organului guvernamental - Ministerul Afacerilor Interne, informează portalul pro-socialist noi.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:47

Pagina de istorie: Câte parale face un leu?

Pagina de istorie: Câte parale face un leu?

Au trecut peste 150 de ani de când leul a devenit moneda națională a României. Aflați din Pagina de istorie de azi de unde i se trage numele leului românesc, cât valora și prin ce greutăți a mai trecut, de-a lungul timpului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:44

Alexandru Tănase: Reforma procuraturii și formula politizării perfecte

Alexandru Tănase: Reforma procuraturii și formula politizării perfecte

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea Legii Procuraturii. În cadrul ședinței de Guvern, Premierul Maia Sandu a declarat: „Guvernul a votat cel mai important proiect de lege pe Reforma Procuraturii. Este o decizie curajoasă, asumată de colegii mei din Guvern, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:27

Stanislav Pavlovschi și-a dat DEMISIA din funcția de vicepreședinte al PPDA

Stanislav Pavlovschi și-a dat DEMISIA din funcția de vicepreședinte al PPDA

Stanislav Pavlovschi şi-a dat demisia din funcţia de vicepreşedinte al Platformei Demnitate şi Adevăr. Informaţia a fost confirmată de către deputatul PPDA, Alexandr Slusari. Parlamentarul nu a oferit mai multe detalii. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:11

Zodiile care se umplu de bani în luna septembrie. Nimic nu le va sta în cale

Zodiile care se umplu de bani în luna septembrie. Nimic nu le va sta în cale

Ești sortit să ai succes și să câștigi mulți bani? Dacă nu știi răspunsul la această întrebare, astrele ți-l pot oferi. Toamna aceasta, unele semne zodiacale sunt destinate să facă bani. Este de ajuns să-și pună mintea la contribuție și norocul le va surâde....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:10

Noul guvern de la Kiev a anulat un contract american pentru gaze. Compania din SUA era asociată în proiect și cu o firmă românească

Noul guvern de la Kiev a anulat un contract american pentru gaze. Compania din SUA era asociată în proiect și cu o firmă românească

Ucraina a anulat un contract ce ar fi adus o investiție americană de sute de milioane de dolari. Înțelegerea se referă la exploatarea de gaze şi petrol offshore din Marea Neagră.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:08

Pretinși polițiști, puși sub arest la solicitarea procurorilor PCCOCS, pentru obținerea a 40 de mii de lei prin șantaj

Pretinși polițiști, puși sub arest la solicitarea procurorilor PCCOCS, pentru obținerea a 40 de mii de lei prin șantaj

Luni, 16 septembrie 2019, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță faptul că a obținut în instanța de judecată arestarea unui grup de indivizi, care au pretins că sunt polițiști și au pătruns în apartamentului unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:07

Secretarul General al OSCE vine mâine la Chișinău

Secretarul General al OSCE vine mâine la Chișinău

Secretarul General al OSCE Thomas Greminger va vizita Moldova între 17 și 19 septembrie pentru discuții cu oficiali de rang înalt din Moldova și conducerea politică de la Tiraspol.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:04

Un medic neurochirurg explică motivul pentru care Anastasia Zavorotnyuk nu poate fi operată de cancer

Un medic neurochirurg explică motivul pentru care Anastasia Zavorotnyuk nu poate fi operată de cancer

Un medic neurochirurg din Rusia a explicat de ce este imposibil ca Anastasia Zavorotnyuk să fie operată pe creier. Actrița este suspectată de una dintre cele mai insidioase și agresive tumori cerebrale. Medicii au spus că tumora cerebrală a fost inoperabilă. Informații despre starea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)