Astăzi 18 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 17:48
Abonamente

Editorial 3 Ianuarie 2018, ora 06:06    Din editia print

Marime Font

Anul cultural

Anul 2017 a fost unul favorabil din punct de vedere cultural. A fost mai degrabă lipsit de sprijinul financiar necesar, dar cum-necum s-au desfășurat tot felul de festivaluri, expoziții, lansări de carte. 

Au avut loc, în decursul acestui an, și câteva aniversări, de care trebuie să ținem cont, și anume bicentenarul Mihail Kogălniceanu și centenarul Alexie Mateevici. Evenimente ce ar trebui să ne țină în alertă față de tematica anului care vine.
Suntem, cum s-ar spune, la o aruncătură de băț de Centenarul Unirii. Și ne așteptăm la provocări (în primul rând, din partea celui ce a fost ales de unii concetățeni în scaunul de președinte al statului din care facem parte), dar și la multe momente festive din partea instituțiilor culturale, care au fost și vor rămâne apărătoare ale identității noastre.
Ar fi momentul ideal pentru câteva evenimente de amploare. (În ceea ce mă privește, cel mai mult mi-aș dori să văd aici o expoziție a pictorului Silviu Oravitzan.) Dar, sunt sigură, că ne vom ciocni de o mare problemă.
Dacă de obicei festivalurile mari de la noi sunt în mare parte finanțate de România, presupun că în 2018 acest lucru nu va fi posibil cu ușurință. Pentru că nu cred că România vrea să se aleagă cu oale sparte în cap de moldoveniști și fals-declarați stataliști.
Aștept cu nerăbdare să văd care din instituțiile Republicii Moldova, cu posibilitatea să sprijine financiar astfel de evenimente, vor demonstra conștiință identitară și bună cunoaștere a istoriei noastre adevărate.
Mai mult de atât, ce să spun? Urez la mulți ani tuturor oamenilor de cultură, care au muncit, ani la rând, pentru o definire clară și identitară a poporului nostru, felicit autorii care au editat și vor edita cărți de-a lungul anilor, aștept cu emoție anul care vine, cu încredere și speranță.
Fiindcă cum altfel să așteptăm un an nou, mai ales câtă vreme politica dezamăgește fără oprire, dacă nu cu încredere în capacitățile culturale ale atâtor oameni deosebiți. Și, desigur, pe această cale, urez la mulți ani și tuturor celor care prețuiesc cultura, de la simplul cetățean al acestei țări la cei care susțin și încurajează orice manifestare, fie și prin simpla prezență.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md