Astăzi 18 Februarie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 17 Februarie 2018
Abonamente

Actualitate 14 Septembrie 2017, ora 00:04

Anunț de ultimă oră al NASA. Sonda Cassini se prăbușește pe Saturn

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Final de poveste pentru o misiune spaţială istorică. Sonda Cassini îşi încheie periplul în sistemul planetei Saturn, printr-un “plonjon” în atmosfera acesteia. Evenimentul se va petrece în primele ore ale zilei de vineri, 15 septembrie.

Unii, scrie RFI România, s-ar putea întreba de ce era nevoie ca sonda Cassini să se prăbuşească pe Saturn? O întrebare justificată, dacă ne gândim că acest vehicul spaţial a costat patru miliarde de dolari şi a scris istorie în periplul său de 13 ani în jurul gigantului gazos.

Ei bine, în primul rând pentru că sonda Cassini a rămas fără combustibil. De fapt, propulsoarele ei sunt goale în proporţie de 90% încă din 2009, iar de atunci, vehiculul spaţial şi-a economisit bruma de combustibil rămasă.În al doilea rând, Cassini se va autodistruge din raţiuni… etice. Sonda poate fi contaminată cu microbi de pe Terra, ce ar pune în pericol eventualele forme de viaţă de pe sateliţii lui Saturn, adică Enceladus şi Titan, potrivit site-urilor space.com şi yoda.ro.

Cassini a făcut istorie prin călătoria sa în enigmaticul sistem al planetei Saturn. În special, datorită fotografiilor spectaculoase pe care le-a livrat pe Pământ. Iar sonda spaţială nu se va opri aici, ea continuând să furnizeze date cruciale despre Saturn cu doar câteva minute înainte de prăbuşire.

De fapt, prăbuşire este un termen impropriu folosit, mai corect ar fi “vaporizare”, pentru că sonda se va dezintegra după două-trei minute de la intrarea în atmosfera giganticei planete gazoase.

În timpul plonjării în atmosfera lui Saturn, Cassini va avea o viteză de 113 mii de kilometri pe oră.

Ultimul semnal radio de la Cassini va veni cu o întârziere de 83 de minute. Altfel spus, când membrii misiunii aflaţi pe Pământ vor primi “sărutul de adio” al sondei spaţiale, Cassini va fi fost deja pulverizat în atmosfera planetei Saturn de o oră şi 23 de minute.

Incursiunile sondei spaţiale între inelele planetei Saturn au oferit numeroase fotografii şi date ştiinţifice fără precedent, pe baza cărora cercetătorii vor putea să descifreze misterele giganticului gazos.

De asemenea, vehiculul spaţial a descoperit că sateliţii lui Saturn ar putea ascunde oceane subterane de apă în care ar putea exista viață.

Misiunea Cassini este o colaborare între NASA, Agenția Spațială Europeană și Agenția Spațială Italiană.

 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Credința și minunile (III)

Legătura dintre vindecare și credință este una foarte puternică, dar are loc în plan spiritual. Credința vie și lucrătoare duce la vindecarea sufletului nostru, la sănătatea duhovnicească. Nu întotdeauna și la cea trupească, cum ne place să credem.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Accesul la literatură

Întotdeauna mi s-a părut nedrept că literatura își croiește mai greu drumul prin lume decât arta plastică, pentru că – spre deosebire de cea din urmă – are nevoie de traducere. Și cu cât e mai săracă țara, cu atât mai puține sunt căile de acces la literatura...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Februarie 2018, de George Simion

Igor cel Fără de Țară

Chiar în aceste zile și în săptămânile și lunile, care vor urma, R. Moldova se unește cu România, comună cu comună, localitate cu localitate, om cu om. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Februarie 2018, de Răzvan Munteanu

(I)logica rusă

Tensiunile dintre NATO și SUA, pe de-o parte, și Federația Rusă, pe cealaltă parte, ating, din păcate, cote din ce în ce mai ridicate, fiind evident că asistăm la cea mai rece relație pe axa Washington-Moscova, de după căderea Zidului Berlinului.

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul