Actualitate

Anunţ uluitor pentru cei mai bogaţi oameni ai lumii: Soarta celor mai mari averi

Cea mai mare creştere a fost înregistrată de averea fondatorului Amazon.com, Jef Bezos, de 34,2 miliarde de dolari, care a făcut ca miliardarul să devină în octombrie cel mai bogat om din lume, devansându-l pe co-fondatorul Microsoft, Bill Gates. Bill Gates, în vârstă de 62 de ani, a deţinut poziţia de cel mai bogat om din lume din mai 2013, dar s-a angajat să doneze mare parte din averea sa acţiunilor caritabile. În luna august, Gates a donat fundaţiei Bill & Melinda Gates Foundation 4,6 miliarde de dolari.

Bezos, a cărui avere netă a depăşit 100 de miliarde de dolari la sfârşitul lunii noiembrie, are în prezent o avere de 99,6 miliarde de dolari, faţă de averea de 91,3 miliarde de dolari deţinută de Gates. George Soros a donat la rândul său o parte substanţială din averea sa. El a dezvăluit în octombrie că familia sa a donat în ultimii câţiva ai 18 miliarde de dolari către organizaţia sa caritabilă Open Society Foundations. În acest fel, Soros a coborât pe locul 195 în topul miliardarilor calculat de Bloomberg, cu o avere netă de 8 miliarde de dolari. La sfârşitul tranzacţiilor de marţi, cei 500 de miliardari din acest top aveau averi nete cumulate de 5.300 de miliarde de dolari, faţă de 4.400 miliarde de dolari în 27 decembrie 2016.

Cea mai mare creştere a avut loc în cazul averilor miliardarilor din China. Astfel, cei 38 de miliardari chinezi incluşi în acest indice au realizat o creştere a averilor nete de 65%, respectiv de 177 de miliarde de dolari, cea mai mare în rândul celor 49 de state reprezentate. Averea fondatorului China Evergrande Group, Hui Ka Yan, a crescut cu 25,9 miliarde de dolari, respectiv cu 350% faţă de 2016, aceasta fiind al doilea mare avans după cel consemnat de averea lui Jeff Bezos. Co-fondatorul serviciului de mesagerie Tencent Holdings, Ma Huateng, a devenit al doilea cel mai bogat om din Asia, în urma creşterii de aproape două ori a averii sale, la 41 de miliarde de dolari.

Numărul miliardarilor asiatici a devenit pentru prima oară mai mare decât cel al miliardarilor americani, potrivit datelor UBS Group şi PricewaterhouseCoopers. Statele Unite are cea mai mare prezenţă în indice, cu 159 de miliardari, care au obţinut o creştere de 315 miliarde de dolari, respectiv de 18%, la o avere netă cumulată de 2.000 de miliarde de dolari. Cei mai bogaţi 27 de oameni din Rusia au lăsat în urmă problemele provocate de anexarea Crimeei în 2014, depăşind averea netă cumulată deţinută înainte de introducerea sancţiunilor occidentale.

Cel mai performant sector economic a fost în acest an cel tehnologic, în care cei 57 de miliardari incluşi în indice şi-au mărit averile cu un total de 262 de miliarde de dolari, respectiv cu 35%. Co-fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a obţinut a patra mare creştere a averii, de 45%, respectiv cu 22,6 miliarde de dolari. În total, 440 de miliardari din indicele Bloomberg şi-au mărit averile în 2017, cu u valoare combinată de 1.050 milarde de dolari. Între miliardarii ale căror averi au scăzut în acest an se află magnatul francez al telecomunicaţiilor Patrick Drahi. Averea acestuia a scăzut cu 39%, respectiv cu 4,1 miliarde de dolari, la 6,3 miliarde de dolari.

Averea prinţului Alwaleed Bin Talal, cel mai bogat om din Arabia Saudită, s-a redus cu 1,9 miliarde de dolari, la 17,8 miliarde de dolari, după ce a fost reţinut, alături de alţi prinţi, oficiali guvernamentali şi oameni de afaaceri, în cadrul campaniei anti-corupţie lansată de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman

În total, cei 58 de miliardari ale căror averi au scăzut în 2017 au pierdut 46 de miliarde de dolari. Un număr de 60 de miliardari au ieşit din indicele Bloomberg, între aceştia aflându-se magnatul industriei de retail din Africa de Sud Christo Wiese, a cărui avere a scăzut la 1,8 miliarde de dolari, de la un maxim de 7,7 miliarde de dolari în august 2016, în urma unui scandal legat de contabilitatea grupului său Steinhoff International Holdings, conform news.ro. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *