Actualitate

Apă-Canal Chişinău: În prezent nivelul apei în râul Nistru este unul stabil critic

Declaraţia a fost făcută pentru IPN de către directorul tehnic al SA „Apă-Canal Chişinău”, Vitalie Midari. Potrivit lui, actualmente nivelul apei în râul Nistru este de 8,5 metri, iar dacă va scădea mai jos de 8,4 metri, există riscul de a fi stopată activitatea Prizei de apă Nistru, de la care se alimentează cu apă Chişinăul.

Directorul tehnic al ACC susţine că despre această situaţie îngrijorătoare a fost informat atât Ministerul Mediului, cât şi administraţia publică locală, care au fost îndemnate să intervină.

Potrivit lui Vitalie Midari, actualmente este analizată posibilitatea de a interveni în albia râului Nistru în caz de necesitate. Această posibilitate este discutată cu reprezentanţii instituţiilor de proiectare cu scopul de a ridica nivelul de apă.

Totodată, directorul tehnic al ACC menţionează că se pune accent pe reabilitarea fântânilor arteziene şi pe construcţia unui câmp de fântâni arteziene noi. Aceasta ar fi o sursă de alternativă în alimentarea cu apă, fapt prevăzut conform Programului de Investiţii Prioritare, finanţat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii.

Recent, ministru mediului Valeriu Munteanu a declarat că nu există motive de panică legate de seceta hidrologică anunţată.

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *