Apa din Dunăre este atât de poluată încât ar putea ucide. Avertismentul specialiștilor

publicat în Actualitate pe 15 Mai 2019, 08:04

Apa potabilă ar putea fi din belșug în Delta Dunării. În prezent însă, pescarii sunt nevoiți să bea apă direct din fluviu care este atât de poluat încât îi poate ucide.

Ivan Patzaichin a fost primul care a gustat astăzi apa filtrată, printr-un sistem inovator, instalat într-un refugiu pescăresc.

În Delta, sunt neoficial, peste 50 de refugii pescărești, unde oamenii au mare nevoie de apă potabilă ca să trăiască şi să poată primi turişti.

Ivan Patzaichin a gustat apa din canalele Dunării fitrată printr-un sistem mecanic, pentru care nu e nevoie de energie electrică și care, practic, nu prevede consumabile. Cel mai sensibil filtru dintre cele pe care le conține este garantat 10 ani.

Testele rapide au arătat că apa rezultată este foarte curată.

Altfel, apa din Dunăre este una pe care specialiștii nu o recomandă consumului nici măcar în situații disperate. Testele au avut rezultate îngrijorătoare, dar împinşi de nevoie, mulţi pescari nu au ce să facă şi consumă uneori apa care îi poate îmbolnăvi.

Gheorghe Diacencu, pescar: “Aduc apă de la Tulcea, uneori în fiecare zi; și când rămân fără, mai beau și din Dunăre”.

În lipsa apei potabile, centrele pescărești nu pot primi turiști cărora să le ofere masă şi condiții decente de cazare.

Teodor Frolu, vicepreședinte Asociația Ivan Patzaichin: “Sistemul ăsta a fost pus pe o căsuță plutitoare, care e un sistem neinvaziv. E o tehnologie similară cu se întâmplă acum 50 de ani la Mila 23, când filtram apa cu pietre de calcar, care o purificau și apa picura.”

Mălin Mușetescu, guvernatorul Deltei, susține ideea lui Ivan de a face pescaturism. “Vom avea nevoie de apă pentru că avem nevoie să spălăm veselă, tacâmurile”.

Proiectul pentru demonstraţie a costat 30.000 de euro, a fost finanțat de Comisia Europeană, iar implementarea a durat aproape 2 ani.

Ivan Patzaichin: “Marea majoritate beau din fântâni sau direct din Dunăre și riscul este foarte mare. Bruxelles-ul este foarte interesat, băieții au fost deja acolo și cred că se poate implementa peste tot”.

Soluţia deja testată poate fi cumpărată cu 3000 de euro, iar instalarea durează două zile.