Astăzi 22 Martie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 17:48
Abonamente

Actualitate 7 Noiembrie 2017, ora 09:17

Apa din majoritatea fântânilor şi izvoarelor din Moldova nu este bună de băut

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Calitatea apei potabile din majoritatea izvoarelor şi fântânilor din Moldova nu corespunde normelor sanitare, arată rezultatele investigațiilor de laborator a 855 de probe de apă, efectuate de către specialiștii Apă-Canal Chișinău, transmite mold-street.com

Potrivit companiei, în perioada 7-8 octombrie au fost colectate probe din localitățile din preajma municipiului Chișinău, precum sunt: Suruceni, Drasliceni, Ghidighici, Zâmbreni, Stăuceni, Ialoveni, Strășeni, dar și din raioane mai îndepărtate cum ar fi: Ungheni, Criuleni, Rezina, Cantemir, Florești, Căușeni, Cimișlia, Telenești.

Apa din 61% de apeducte şi 84% din fântâni nu corespunde normelor sanitare

La laboratorul Apă-Canal Chişinău, au fost aduse pentru testarea calităţii probe de apă: 42 – din sonde arteziene; 522 – fântâni cu izvor local; 148 – de la robinet; 26 – apă îmbuteliată şi 59 – probe de apă deja filtrate.

Cea mai gravă situaţie se atestă în localităţile rurale, unde principala sursă de apă sunt fântânile, în timp ce la Chişinău ar fi de o calitate bună.

"Potrivit specialiștilor, circa 61% din apeductele legate de sursele subterane de apă şi aproximativ 84% a apei din fântâni nu corespund normelor sanitare după componenţa chimică. Astfel, apa are fie o duritate joasă fie o duritate prea înaltă, cloruri și conductivitate care depășesc concentrația maxim admisibilă.

Apa conţine o cantitate sporită de fluor, sulfaţi, sulfură de hidrogen şi alte elemente chimice. Calitatea apei potabile din sursele subterane nu corespunde nici după indicii bacteriologici. Cel mai mult sursele subterane de apă sunt afectate de fermele zootehnice, gunoişti, depozitele de îngrăşăminte şi deşeuri, precum şi de lispa sistemelor de epurare", anunţă specialiştii de la Apă-Canal Chişinău.

Cea mai dificilă e situaţia din Făleşti, Ungheni şi Criuleni

În acest sens, cei mai dificilă situaţie s-a creat în raioanele, Făleşti, Teleneşti, Criuleni, Ungheni.

O situaţie bună se înregistrează în Chișinău, unde, în mare parte, sunt folosite sursele de apă de la suprafaţă, susţine furnizorul de apă.

Apă-Canal Chişinău menţionează că au fost efectuate investigații la următorii parametri: PH, conductivitate, duritate totală, cloruri, iar parametrii de calitate a apei potabile sunt stipulați în Hotărârea Guvernului privind parametrii de calitate a apei potabile.

Apa îmbuteliată sau filtrată nu se încadrează la nivelul PH

În baza normativelor Concentrața maxim admisibilă (CMA) a Ph-ului este de la 6,5 până la 9,5. Conform acestor normative s-a despistat că nivelul PH nu se încadrează doar la probele de apă îmbuteliată, și la cele care au fost filtrate suplimentar.

Ca urmare a investigațiilor de laborator, depășiri au fost înregistrate pentru apele subterane și fântânile cu izvor local din Pitușca, Mereni, Telenești, Fălești, Boșcana etc, scrie mold-street.com

În ceea ce privește duritatea apei sub normă au fost înregistrate la probele de apă care au fost filtrate suplimentar, la ape îmbuteliate, sonde arteziene la Anenii Noi, Sculeni, dar și la fântâni cu izvor local, precum ar fi la Durlești, Ursoia. Majoritatea apelor din fântâni au duritate înaltă.

Valoari maxime a durității au fost înregistrate la Pitușca, Telenești, Fălești, Boșcana, Budești etc.

Apă-Canal Chișinău mai anunţă că în octombrie au fost prelevate 14.330 probe şi efectuate 37.095 încercări fizico-chimice şi 2.728 încercări bacteriologice a calităţii apei din Chişinău, iar rezultatele investigaţiilor fizico-chimice şi bacteriologice ale apei potabile distribuite în reţeaua centralizată de alimentare cu apă, sunt publicate trimestrial pe site-ul companiei - www.acc.md.

Autor: mold-street.com

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Martie 2018, ora: 17:29

Investigație Impact TV / Afacerea de milioane a lui Caramalac! Oamenii săi sustrăgeau sume impunătoare de bani din bancomatele mai multor bănci din lume

Investigație Impact TV / Afacerea de milioane a lui Caramalac! Oamenii săi sustrăgeau sume impunătoare de bani din bancomatele mai multor bănci din lume

Autoritățile române au deconspirat recent o grupare criminală specializată în sustragerea banilor din bancomate, din care făceau parte și moldoveni. O investigație realizată de IMPACT TV arată că în spatele grupării, care activa cu succes în mai multe țări ale...

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 22 Martie 2018, de Moni Stănilă

Se apropie ziua

27 martie bate la ușă. Încă nu știm cum va fi marcată această zi de diferite instituții, dar, cu siguranță, televiziunile de știri nu se vor plânge de lipsa subiectelor. Mai interesant va fi să vedem ce știri vor transmite televiziunile lui Dodon. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 21 Martie 2018, de Moni Stănilă

Departe de liniște

E foarte greu în ziua de astăzi, trăind în Moldova, să lăsăm toate la o parte și să ne îngrijim de suflet. Vedem câte lucruri ne tulbură: alegerile parcă neîntrerupte, calomnierea oamenilor, Rusia – care nu încetează să ne respire în ceafă prin toate...

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Martie 2018, de Constantin Tănase

Moldova a renunțat la propriul ei act de naștere?

Noi am abdicat de la principiile Declarației de Independență; moldovenii, care mai rămân pe aceste principii sunt în minoritate și sunt numiți „radicali”, „extremiști”, „naționaliști”, „xenofobi”, „legionari”, „naziști”,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Martie 2018, de Moni Stănilă

Program de reunificare

Când Uniunea Scriitorilor a ieșit cu o declarație de unificare, s-au găsit destui care să vină cu reproșuri, că e prea târziu sau prea aliniat la ce se întâmplă.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Martie 2018, de Pavel Păduraru

Luni, când se vor trezi rușii din somn…

Duminică, cel mai mare stat din lume, Federația Rusă, care nu-și poate întreține toți cetățenii și unde există și astăzi oameni care mor de sărăcie, a făcut o risipă colosală de bani.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul

 

 Cele mai citite articole Timpul.md