Social

Apă, duş şi program redus de muncă pe timp de caniculă pentru angajaţi

Astfel, pe timp de caniculă, orice angajat trebuie să fie asigurat cu doi-patru litri de apă, cu echipament de protecţie, duşuri şi ventilaţie la locul de muncă. În cazul în care angajatorul nu poate asigura toate aceste condiţii, el va trebui să convină cu salariaţii în privinţa reducerii programului de muncă.

Legislaţia naţională îi obligă pe patroni să asigure condiţii minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor, ceea ce implică reducerea intensităţii şi ritmul activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locul de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static şi a perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în cazul în care temperatura depăşeşte +30 de grade Celsius. Totodată, în perioada caniculară, angajaţilor trebuie să li se ofere de la doi la patru litri de apă carbogazoasă, salină sau minerală, să li se asigure echipament individual de protecţie şi duşuri. De asemenea, angajatorii trebuie să asigure, în caz de necesitate, primul ajutor medical şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a salariaţilor afectaţi de caniculă.

În acest context, Confederaţia Naţională a Sindicatelor (CNSM) solicită angajaţilor să întreprindă toate măsurile necesare pentru asigurarea protecţiei angajaţilor pe timp de caniculă. „Angajatorii sunt obligaţi să asigure salariaţilor măsuri de protecţie şi prevenire în perioadele cu temperaturi extreme, astfel încât aceştia să nu fie afectaţi de căldură în orele de lucru", menţionează Oleg Budza, preşedintele CNSM.
Actualmente, legislaţia naţională prevede că angajatorii care nu întreprind măsuri de protecţie împotriva caniculei, riscă să fie sancţionaţi cu amenzi de la 1.600 până la zece mii de lei.

(I. P.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *