Editorial

Apatrizii şi visul moldovenesc

Pe mine asta m-a dus cu gândul direct la oamenii care încă plătesc sume usturătoare pentru a ieşi ilegal din Moldova ca să ajungă, cei mai mulţi, în Italia. Nu puţini mi-au povestit aventurile lor de pe anevoiosul drum spre Italia, acolo unde nu-i aşteptau câinii cu colaci în coadă.
Suma cerută de ghizii ilegali spre Italia e de la 4000 euro în sus şi nu ai nicio garanţie. Dacă te-au prins undeva pe drum – nu doar că rămâi cu buza umflată, dar mai treci şi pe la puşcărie. Multe graniţe se trec prin locuri neumblate, păduri şi munţi – şi dacă nu te ţin picioarele rişti să fii abandonat. Aşa era să fie lăsată o bătrânică moldoveancă, din istoriile unui antonean (şi el plecat a nu ştiu câta oară în Italia), dacă fugarii nu se ofereau s-o care în braţe, pentru că-şi fracturase un picior.

Ce ţară e aia din care fugi rupând pământul? Ce îl face pe un pensionar să-şi abandoneze casa şi să fugă prin locuri neumblate, neavând vreo promisiune? Pe timp de pace. Fug cei tineri, fug bătrânii, fuge – cine poate. Şi nu doar cei fără studii, fug şi licenţiaţii, fug profesorii şi doctorii. Se destramă familiile din cauză că e plecat un părinte. Şi chiar dacă, atunci când se întoarce cineva înapoi, promite că nu va mai pleca niciodată, până la urmă majoritatea celor care au fugit o dată vor fugi din nou, până se vor hotărî şi nu se vor mai întoarce în Moldova.

Moldova care are cimitirele părăginite din cauză că n-are cine le îngriji, ale cărei sate au străzile pustii, în care tot mai rar se nasc copii.

Aşa că stau şi mă gândesc că un cetăţean al R. Moldova n-are mai multe drepturi decât un apatrid. Un apatrid nu votează, dar câtă lume mai votează în Moldova?

Pe un apatrid nu-l poţi expulza, aşa că dacă a ajuns în Italia, el va avea drepturi egale cu italienii – nu cu moldovenii. Şi atunci ce ne oferă cetăţenia moldovenească?

În Moldova locuiesc 2073 de apatrizi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *