Comentariu

APCE condamnă foametea organizată

Chestiunea privind condamnarea foametei organizată de regimul comunist în anii 1932-1933, 1946-1947 a ajuns pe ordinea de zi a APCE datorită insistenţei fostei guvernări a Ucrainei. Sunt cunoscute eforturile ex-preşedintelui Viktor Iuşcenko de a internaţionaliza subiectul în cauză. Fostul preşedinte ucrainean şi-ar fi dorit ca Holodomorul să fie nu doar condamnat de ONU, UNESCO, APCE, dar şi recunoscut ca „act de genocid”, aşa cum este calificat fenomenul dat în legea ucraineană. Acest lucru, potrivit presei ruse, nu s-a întâmplat, din cauză că actualul preşedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a prezentat la APCE o nouă poziţie oficială a Ucrainei în problema Holodomorului: termenul de genocid a fost retras, fiind înlocuit cu cel de „tragedie” a popoarelor care intrau în componenţa Uniunii Sovietice.
Deoarece fenomenul foametei a atins nu numai teritoriul Ucrainei, preşedintele APCE, Mevlut Ciavusoglu, a solicitat şi altor ţări să prezinte informaţii despre consecinţele foametei în ţările lor. În context, şefa delegaţiei moldoveneşti la APCE, deputata PL Ana Guţu, a prezentat un amplu raport despre proporţiile foametei în R. Moldova.

În Rezoluţia 1723 (2010)1, „Comemorarea victimelor Marii Foamete (Holodomor) din fosta URSS” se simte spiritul unei alte Rezoluţii a APCE, adoptată în anul 2006 – „Cu privire la necesitatea condamnării internaţionale a crimelor regimurilor comuniste totalitare”. Ca şi în documentul din 2006, în noua rezoluţie se menţionează faptul că regimul totalitar stalinist din fosta Uniune Sovietică se face vinovat de numeroasele şi „îngrozitoarele încălcări ale drepturilor omului care au privat milioane de oameni de dreptul lor la viaţă”.

Despre Marea Foamete, care a atins apogeul în 1932-1933, în Rezoluţia APCE se spune că „este una dintre cele mai tragice pagini din istoria popoarelor din fosta Uniune Sovietică”. „Milioane de oameni nevinovaţi din Belarus, Kazahstan, Moldova, Rusia şi Ucraina, care au făcut parte din URSS, au murit de foame din cauza acţiunilor nemiloase şi politicilor conduse în mod deliberat de către regimul sovietic. În Ucraina, care a suferit cel mai mult, ţărănimea a fost în special lovită de Marea Foamete; milioane de agricultori şi membrii familiilor acestora au murit de foame, ca urmare a colectivizării forţate şi a interdicţiei de a părăsi zonele afectate, cât şi a confiscării cerealelor şi altor produse alimentare. Aceste evenimente tragice sunt clasificate ca Holodomor (foametea motivată politic) şi sunt recunoscute de Legea din Ucraina drept un act de genocid împotriva ucrainenilor.

APCE aduce onoruri tuturor celor care au pierit în această catastrofă umană fără precedent şi admite că acestea au fost victime ale unei infracţiuni monstruoase, comise de regimul sovietic împotriva propriului popor. Adunarea condamnă cu fermitate politicile crude întreprinse de regimul stalinist, ceea ce reprezintă o crimă împotriva umanităţii, deoarece acestea au provocat moartea a milioane de oameni nevinovaţi. Ea respinge ferm orice încercare de a justifica o astfel de politică criminală şi reaminteşte faptul că dreptul la viaţă este inalienabil.
Deputaţii APCE salută eforturile depuse pentru a dezvălui adevărul istoric cu privire la respectivele evenimente tragice din trecut şi pentru a asigura o mai mare sensibilizare a opiniei publice. Aceste eforturi trebuie să unească popoarele, nu să le separe. Adunarea salută măsurile importante întreprinse deja în Belarus, Kazahstan, Republica Moldova, Rusia şi în special Ucraina, de a facilita accesul la arhive şi invită autorităţile competente ale acestor state sa deschidă arhivele pentru a permite cercetătorilor, inclusiv celor din ţările străine, să aibă acces.
Adunarea îndeamnă liderii politici din toate statele membre ale Consiliului Europei de a se abţine atât de la orice încercare de a exercita o influenţă politică asupra istoricilor, cât şi de a face concluzii asupra rezultatului cercetării ştiinţifice independente.

Ea salută decizia autorităţilor ucrainene de a stabili o zi naţională de comemorare a victimelor Marii Foamete (Holodomor) în Ucraina şi îndeamnă autorităţile altor state care au avut de suferit în urma acesteia să facă acelaşi lucru întru memoria victimelor lor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *