Actualitate

APCE indeamna guvernarea comunista sa respecte drepturile omului

Miercuri seara, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) a adoptat o Rezolutie privind situatia din RM. APCE indeamna autoritatile moldovene „sa inceapa imediat cercetarile tuturor informatiilor privind incalcarea drepturilor omului in timpul evenimentelor din aprilie de la Chisinau si sa traga persoanele vinovate la raspundere”.

APCE solicita autoritatilor moldovene „sa creeze mijloace eficiente pentru apararea omului de aplicarea torturii si violentei din partea colaboratorilor politiei”. „Pentru restabilirea increderii in institutiile democratice ale tarii, RM trebuie sa reinnoiasca reforma legislatiei, sa continue reforma presei, a sistemului judiciar pentru cresterea independentei si eficientei sale, precum si reforma organelor de drept”, se mentioneaza in Rezolutie.

APCE recomanda ca vecinii si partenerii RM – in special, Romania, Ucraina si Rusia -, precum si membrii Consiliului Europei, „sa joace un rol constructiv in scaderea tensiunii si in dezvoltarea dialogului intre toti participantii la procesul politic, respectand totodata suveranitatea si integritatea teritoriala a tarii”. Titus Corlatean, deputat APCE din partea Romaniei, a declarat ca desi textul Rezolutiei, asa cum se intampla in toate dezbaterile cu incarcatura politica, a fost modificat si in anumite puncte diluat, la interventia unor membri APCE cu viziuni si influenta estica, important este ca documentul fixeaza un mecanism mai ferm de monitorizare. „Practic, in luna iunie, puterea de la Chisinau ar trebui sa prezinte ceea ce a facut in doua luni pentru a raspunde solicitarii APCE privind modificarile legislative, rezultatele anchetei independente legate de protestele din 7 aprilie. Astfel, se mentine presiunea asupra comunistilor pentru a schimba macar partial anumite neregularitati din tara”, a spus Titus Corlatean.

S-a reusit stoparea aplicarii legii privind dubla cetatenie

Corlatean a mai declarat ca este important ca s-a reusit stoparea aplicarii legii RM privind dubla cetatenie pana nu va fi pronuntata o decizie a CEDO in aceasta privinta. „Practica CEDO arata ca, de obicei, solutia din prima instanta se respecta si la pronuntarea finala. Astfel, exista sanse mari ca legea discriminatorie, prin care se interzice accesul la functiile publice pentru cei care au cetatenie dubla, sa fie blocata pentru ca, ulterior, sa fie modificata”, a mai spus europarlamentarul. Potrivit lui, prin Rezolutia adoptata de APCE, s-a garantat dreptul celor care au contestat validitatea alegerilor si posibilitatea de a ataca aceste rezultate in instantele de judecata, inclusiv la CEDO. „E semnificativ faptul ca in sala APCE au fost prezenti si delegati parlamentari comunisti, care au vrut sa excluda recursul la CEDO, chiar daca este o procedura imposibila, insa acest fapt este o dovada elocventa a felului in care inteleg acesti tovarasi democratia”, a concluzionat Titus Corlatean.

Boris Harea,
din Strasbourg, pentru API

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *