Astăzi 26 Mai 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 12:35
Abonamente

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora 07:07

APEL PUBLIC. E dreptul meu să vin acasă

Marime Font

Eforturile actuale de luptă împotriva pandemiei de COVID-19, aplicate la nivel global în conformitate cu principiile și bunele practici stabilite de Organizația Internațională a Migrației, includ obligativitatea statelor de a nu discrimina în raport cu anumite categorii de cetățeni, și de a nu contribui la răspândirea sentimentelor de xenofobie în raport cu migranții.

 Pandemia de COVID-19 a scos în evidență și a amplificat inegalitățile existente între băștinași și migranți în țările de destinație a celor din urmă. Gradul de precaritate al populațiilor fragile, inclusiv al unei părți importante a migranților, s-a intensificat. În noile realități generate de criza sanitară mondială un număr important de migranți doresc să revină urgent în țara de origine. Republica Moldova s-a confruntat în ultimele câteva decenii cu situații punctuale de repatriere a cetățenilor migranți care s-au pomenit în situații dificile în țările de destinație. Totuși, amploarea crizei sanitare legate de pandemia COVID-19 a depășit orice așteptări și previziuni, declanșând o criză socială și umanitară fără precedent în care locul central este ocupat de cetățenii migranți. În situația creată considerăm că se impune aplicarea unui set de măsuri urgente în beneficiul migranților și a întregii societăți.

Într-o primă etapă formulăm acest

APEL LA SOLIDARITATE ȘI LA CALM

Solicităm Președintelui Republicii Moldova, Prim-ministrului Republicii Moldova, membrilor Guvernului, membrilor Comisiei Situații Excepționale, factorilor de decizie de nivel republican și local, primarilor, reprezentanților APL, politicienilor din arcul guvernamental și celor din opoziție, reprezentanților societății civile din Republica Moldova – să întreprindă toate măsurile pentru a spijini membrii Diasporei care se află în prezent într-o situație de urgență absolută.

Loading...


În acest sens, cerem:

Instituirea unui mecanism de comunicare eficientă cu migranții aflați în situație de urgență absolută, inclusiv prin includerea eficientă în acest proces a Biroului Relații cu Diaspora (BRD), alături de alte instituții ale statului competente în domeniul Diasporă, Migrație și Dezvoltare.

Evitarea utilizării discursului public discriminatoriu, care incită la ură sau conduce la partajarea societății în tabere „pro” și „contra” migranților, excluderea oricăror speculații de ordin politicianist la tema pandemiei de COVID-19 și a situației migranților, excluderea mesajelor denigratoare față de Diasporă, etc.
Evaluarea posibilităţii de acordare a Poliţei de Asigurare Medicală gratuite pentru migranţii reveniţi în Republica Moldova în urma unei situații de urgență absolută cauzate de pandemia de COVID-19. Prelungirea termenului de procurare cu preț redus a Primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (după 01.04.2020 în sumă fixă 4056 MDL, preț redus cu 50 de procente), sau revenirea la posibilitatea pentru membrii diasporei reveniți în țară să procure Poliţa de Asigurare Medicală pe perioada scurtă de aflare în țară.

Perfecţionarea cadrului normativ pentru a asigura protecţie socială adecvată migranţilor în dificultate reveniţi acasă.

Evaluarea oportunităţilor de extindere și de dezvoltare a programelor naţionale – economice, sociale, antreprenoriale, educaționale, culturale, etc. – în scopul integrării migranţilor reveniţi în Republica Moldova în urma unei situații de urgență absolută cauzate de pandemia de COVID-19.

Pe parcursul ultimilor ani au fost elaborate şi aprobate o serie de documente cu caracter politic şi strategic care abordează problematica reîntoarcerii cetăţenilor migranți originari din Republica Moldova: Strategia naţională de dezvoltare „Moldova 2020”, Planul de acţiuni pentru anii 2017-2020 privind (re)integrarea cetăţenilor Republicii Moldova reîntorşi de peste hotare, Strategia naţională „Diaspora 2025”, Strategia naţională privind ocuparea forţei de muncă pentru anii 2017-2021 şi Planul de acţiuni de implementare a acesteia pentru anii 2017-2021, etc. Cu toate acestea, în condițiile actuale de criză epidemiologică, cetăţenii Republicii Moldova care se reîntorc de peste hotare se confruntă cu multiple probleme.

Datele disponibile la zi privind reîntoarcerea migranților moldoveni în legătură cu criza sanitară generată de pandemia COVID-19 relevă faptul, că sistemul de protecţie socială trebuie să facă faţă unei noi provocări: cea a unui număr mare de migranţi aflați în situație de urgență absolută în țările de destinație, și care solicită să fie repatriaţi în țara de origine. În această categorie de cetățeni sunt incluse multe persoane care nu au fost în ultimii ani contribuabili direcți în sistemul fiscal, medical și de protecție socială aș Republicii Moldova. În virtutea acestor circumstanțe, marea majoritate a acestor cetățeni nu au procurat până la 01.04.2020 Poliţa de Asigurare Medicală cu preț redus. Totodată, Comisia pentru Situații Excepționale nu a ținut cont de situația acestor cetățeni și nu a prelugit cu cel puțin 1 lună termenul de procurare la preț redus a acestei Polițe. Astfel, la nivel de cadru normativ în vigoare, se impune formularea unor instrucțiuni clare pentru migranţi, care să prevadă în ce mod aceștia pot fi asitați de către autoritățile statului de origine. Aceste prevederi trebuie să țină cont de faptul, că în situația actuală de criză sanitară solicită revenirea în statul de origine în special migranţii aflați în situație de precaritate, care nu și-au încheiat parcursul de integrare în statul de destinație și, prin urmare, necesită în mod deosebit servicii de protecţie și de asistență din partea instituțiilor de stat.

În contextul amintit mai sus, considerăm că sunt necesare următoarele acțiuni aplicabile pe termen mediu și îndelungat:

Estimarea costurilor serviciilor sociale necesare pentru migranții reîntorși în perioada pandemiei de COVID-19, cu scopul de a dezvolta și implementa în mod gradual mecanismul de procurare a serviciilor sociale de către persoane fizice şi juridice în cazul specific al migranților reîntorși;
Analiza oportunităţilor de dezvoltare a programelor naţionale cu destinaţie specială pentru integrarea economică și socială a migranţilor reîntorși în Republica Moldova;

Comunicarea constantă și acordarea de asistență necesară primarilor și asistenţilor sociali comunitari, privind rolul și responsabilităţile APL în procesul de reintegrare a migranţilor reîntorși;

Consolidarea capacităţilor instituționale ale APL în procesul de reintegrare a migranţilor reîntorși;

Implementarea unui mecanism simplificat și accelerat de recunoaștere a abilităților și calificărilor profesionale ale migranților reîntorși în scopul facilitării procesului de integrare în piața muncii din Republica Moldova;

Sensibilizarea echidistantă, echilibrată și permanentă a publicului larg cu privire la problemele migranţilor reîntorși în perioada pandemiei de COVID-19.
Solicităm migranților reîntorși și celor care intenționează să revină în Republica Moldova pe perioada pandemiei COVID-19 să adopte o atitudine de maximă responsabilitate și să respecte în mod obligatoriu perioada de autoizolare socială și toate indicațiile autorităților.

Aminitim în acest context, că pentru migranții care dețin cetățenia unui stat-membru al Uniunii Europene și/sau dețin polițe de asigurare medicală în țara de destinație, este recomandabil să rămână în țara respectivă. În calitate de cetățean european, dacă vă îmbolnăviți pe durata unei șederi temporare în una din țările membre ale UE – indiferent că vă aflați acolo în vacanță, într-o călătorie de afaceri sau la studii – puteți beneficia de orice tratament care nu poate fi amânat până la întoarcerea în statul de origine. Aveți dreptul la aceleași îngrijiri medicale de care beneficiază cetățenii asigurați în țara respectivă. Reamintim aici, că CEASS (Cardul european de asigurări sociale de sănătate) nu poate fi folosit pentru operațiuni de salvare și repatriere a cetățenilor non-comunitari. Pentru a beneficia de transport gratuit către țara de origine, dacă vă îmbolnăviți grav sau aveți un accident pe durata călătoriei în altă țară din UE, trebuie să încheiați o poliță de asigurare separată.

Informații utile:

http://brd.gov.md/sites/default/files/document/attachments/ghid_ru_1402.pdf
http://brd.gov.md/sites/default/files/document/attachments/ghid_ro_1302.pdf
https://www.undp.org/content/dam/moldova/docs/Publications/Brosura_Revino%20multumit_RO_A5.pdf
http://brd.gov.md/sites/default/files/document/attachments/raport_studiu_iom_web_final.pdf

A.O. „Familii Migrante”, Ziarul Migranților Moldoveni „Gazeta Basarabiei”, activiști civici din Diasporă, etc.

Sursa: https://gazetabasarabiei.com 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Muzică 26 Mai 2020, ora: 12:30

„EU-S FATĂ MARE, DAC-AIST-I PREZIDENT” / Dora Show - Coroana Mă-tii - Un cântec viral despre COVID-19 și Dodon (VIDEO)

„EU-S FATĂ MARE, DAC-AIST-I PREZIDENT” / Dora Show - Coroana Mă-tii - Un cântec viral despre COVID-19 și Dodon (VIDEO)

Actorul Emilian Crețu a lansat un adevărat hit la tema noului coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 26 Mai 2020, ora: 12:01

10 locuri pe care să le vizitezi neapărat dacă mergi în Turcia

10 locuri pe care să le vizitezi neapărat dacă mergi în Turcia

 Pentru turiştii din întreaga lume, Turcia rerezintă una dintre cele mai atractive regiuni turistice, aflată la intersecţia a mai multor spaţii culturale această ţară oferă o experienţă completă. Cei care au vizitat această ţară ne povestesc despre o diversitate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Mai 2020, ora: 11:47

Ionel Brătianu, patriarhul României Mari

Ionel Brătianu, patriarhul României Mari

 Ionel Brătianu a jucat un rol major în crearea României Mari Viața politică din România în primele decenii ale secolului al XX-lea a fost marcată de personalitatea marelui om politic liberal Ion I.C. Brătianu, cunoscut și ca Ionel Brătianu. Acțiunile sale au...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 26 Mai 2020, ora: 11:37

Descoperirea uluitoare care adânceşte misterul manuscriselor de la Marea Moartă. „Prima dată am crezut că nu văd bine“

Descoperirea uluitoare care adânceşte misterul manuscriselor de la Marea Moartă. „Prima dată am crezut că nu văd bine“

 O descoperire recentă a cercetătorilor britanici schimbă tot ce se ştia despre o parte dintre enigmanticele manuscrise aflate în custodia Universităţii Manchester. Pentru oamenii de ştiinţă care se ocupă de ele, surpriza a fost totală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Mai 2020, ora: 10:24

VIDEO / INCENDIU LA MOLDEXPO!

VIDEO / INCENDIU LA MOLDEXPO!

Magazinul „Casa Moderna” din incinta MoldExpo este în flăcări. Pompierii încearcă să stingă focul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Mai 2020, ora: 10:14

Un bărbat din Anenii Noi a câștigat la loterie 77 777 de lei și își va construi o saună

Un bărbat din Anenii Noi a câștigat la loterie 77 777 de lei și își va construi o saună

Andrei Gobjilă din satul Roșcani, raionul Anenii Noi, a prins norocul de coadă! Biletul ”Șeptarul de Aur”, ediția a treia, i-a oferit un câștig sclipitor de 77 777 de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Mai 2020, ora: 09:43

opinie Chicu nu mai este frecventabil nici la București, nici în Europa. Este punctul final al „carierei”

Chicu nu mai este frecventabil nici la București, nici în Europa. Este punctul final al „carierei”

Ion Sturza consideră că premierul Chicu nu mai are un viitor politic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Mai 2020, ora: 09:17

România oferă 35.000 viziere pentru cadrele medicale R. Moldova / FOTO

România oferă 35.000 viziere pentru cadrele medicale R. Moldova / FOTO

Asociația VeDem Just din România a trimis către Republica Moldova un transport cu 35.000 viziere care urmează a fi donate cadrelor medicale implicate în lupta cu COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Mai 2020, ora: 08:20

Deciziile luate după ședința Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică (DOC) / Promisiunile lui Dodon, un nou „fake news”

Deciziile luate după ședința Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică (DOC) / Promisiunile lui Dodon, un nou „fake news” Foto: simbol

Comisia Națională de Sănătate Publică nu a „acceptat”  re-deschiderea HoReCa și a centrelor comerciale din 1 iunie, așa cum „promis” ieri Dodon. 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 26 Mai 2020, ora: 08:11

Caz ȘOCANT la Sângerei. Un bărbat a fost găsit carbonizat / VIDEO

Caz ȘOCANT la Sângerei. Un bărbat a fost găsit carbonizat / VIDEO

  Un bărbat de 56 de ani anunțat în căutare a fost găsit carbonizat, la un kilometru de casa sa.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Mai 2020, ora: 08:04

Lilian Carp: Dodon vrea să SCAPE de guvernare, să arunce iresponsabilitatea sa pe umerii altor politicieni

Lilian Carp: Dodon vrea să SCAPE de guvernare, să arunce iresponsabilitatea sa pe umerii altor politicieni

Deputatul Lilian Carp s-a referit la inițiativele pe care le-a anunțat, ieri, 25 mai Igor Dodon de a dubla salariile medicilor și de a oferi un ajutor unic în valoare de 700 lei pentru toți pensionarii care primesc o pensie mai mică de 3000 de lei. Carp susține că acesta sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Mai 2020, ora: 08:04

Horoscopul zilei de azi, MARȚI 26 MAI 2020. Conversații secrete!

Horoscopul zilei de azi, MARȚI 26 MAI 2020. Conversații secrete!

Luna in Rac iti intensifica emotiile, iar Mercur aduce la lumina conversatii secrete. Jupiter in Capricorn are si el secretele sale. Ce vrea sa-ti transmita Universul? Schimbari de stare de la Luna in Rac Luna este in Rac, iar tu poti avea schimbari de stare pe care ti-e greu sa le maschezi....

( ) Citeşte tot articolul

Politică 26 Mai 2020, ora: 07:50

Platon: Plahotniuc a vrut să-l dea jos pe Stoianoglo, acum cumpără deputați, să se protejeze. E o luptă acerbă. Șor îi spunea „șefu”

Platon: Plahotniuc a vrut să-l dea jos pe Stoianoglo, acum cumpără deputați, să se protejeze. E o luptă acerbă. Șor îi spunea „șefu”

Omul de afaceri, Veaceslav Platon, a declarat că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc ar fi principalul beneficiar și „organizator” al furtului miliardului, iar investigațiile în acest sens ale Procuraturii Generale au inițiat o luptă acerbă pentru influență. Potrivit lui,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 26 Mai 2020, ora: 07:35

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

La mai bine de șapte decenii de la primul val al deportărilor, comemorăm zecile de mii de victime care au căzut pradă teroarei comuniste, făcând publice numele câtorva din cei care au răpit, pe nedrept, viețile condamnaților și s-au scăldat în sângele lor...

( ) Citeşte tot articolul

Auto 26 Mai 2020, ora: 04:44

VIDEO / Volkswagen inventează brandul Jetta, arma împotriva Daciei de la Renault

VIDEO / Volkswagen inventează brandul Jetta, arma împotriva Daciei de la Renault

Volkswagen Group a găsit, se pare, armă împotriva valului de succes înregistrat de Dacia în Europa. Concret, VW va arunca pe piaţă maşini entry-level sub brandul Jetta ale cărui modelele au fost deja testate pe piaţa din China. Succesul a fost imediat, 81.000 de vehicule fiind vădute...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 26 Mai 2020, ora: 00:01

Criza politică din Rusia şi Unirea Basarabiei cu România

Criza politică din Rusia şi Unirea Basarabiei cu România Din editia print

În timp ce trupele române obțineau victorii importante în Primul Război Mondial, armata rusă se descompunea

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Mai 2020, ora: 19:58

Relațiile moldo-române, discutate de PSRM și PDM. Chicu spune că mesajul său a fost interpretat greșit, iar democrații se arată îngrijorați

Relațiile moldo-române, discutate de PSRM și PDM. Chicu spune că mesajul său a fost interpretat greșit, iar democrații se arată îngrijorați Din editia print

 Situația privind relațiile moldo-române, în contextul declarațiilor prim-ministrului Ion Chicu, făcute zilele trecute pe rețelele de socializare a fost discutată stăzi în cadrul ședinței online a Consiliului Coaliției PDM-PSRM.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)