Actualitate

Apelul telefonic care a schimbat cursul războiului din Siria

 Cei doi președinți au vorbit la telefon pe 14 decembrie, în contextul în care Turcia a anunțat că pregătește o amplă operațiune militară în nordul Siriei, împotriva grupărilor kurde, pe care le consideră teroriste. Erau vizate inclusiv organizațiile susținute de SUA, care s-au dovedit cruciale în lupte cu teroriștii.

La un moment dat, în timpul apelului, Donald Trump l-a întrebat pe Recep Erdogan: “Dacă noi ne retragem soldații, puteți să terminați voi cu ISIS”?. Președintele turc ar fi spus că trupele sale sunt capabile de acest lucru, la care liderul american a răspuns “Atunci, voi să vă ocupați!”. În același timp, Donald Trump l-a însărcinat pe John Bolton, consilierul său de securitate națională, să înceapă retragerea trupelor americane din Siria.

Donald Trump: „niciun stat nu poate lupta pe gratis pentru alt stat”

Potrivit unui oficial turc, citat de Reuters, cuvântul “surpriză” nici nu începe să descrie această situație și reacția Ankarei după declarația lui Donald Trump. Aflat într-o vizită în Irak, la soldații americani staționați acolo, președintele american a spus că nu este de datoria SUA să dea lupte pentru alte țări, mai ales pe gratis. Situația din Siria are nevoie de o soluție politică iar vecinii bogați ai țării, Arabia Saudită și Turcia, se vor ocupa de asta, a transmis Donald Trump.

Erdogan s-a băgat într-un război prea mare

Pentru turci, retragerea celor 2.000 de soldați americani, mai ales trupe speciale și consilieri militari, oferă atât o mare oportunitate, cât și un mare risc. Armata turcă poate începe ofensiva împotriva milițiilor kurde, fără să existe riscul unei confruntări cu militarii americani. De asemenea, dispare și principala cauză a prezentei crize diplomatice dinte cele două țări. Dar Turcia va avea de jucat un rol mai mare decât spera și decât dorea. Soldații Ankarei ar putea intra în contact direct cu regimul de la Damasc și cu susținătorii săi, Rusia și Iran. Milițiile kurde au făcut deja apel la Damasc să preia controlul unor regiuni controlate de kurzi, ca să le protejeze de atacuri turcești.

https://newstandard.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *