Ultima oră

API: Distribuţia defectuoasă împiedica dezvoltarea presei locale

Majoritatea ziarelor private locale din R. Moldova au apărut după anul 1995. Studiul "Evoluţia presei locale din Republica Moldova în perioada 1990-2010" arată că cele 20 de  ziare independente chestionate sunt finanţate de persoane fizice, au 5-10 angajaţi şi sunt distribuite cititorilor pe bază de abonamente. Întrebaţi care sunt problemele cu care se confruntă, managerii publicaţiilor private din raioane spun că politica fiscală, ce se exprimă prin impozitarea publicităţii cu 5% TVA este unul din factorii care împiedică dezvoltarea ziarelor locale. Totodată, ei nu sunt mulţumiţi de serviciile prestate de Poşta Moldovei şi ar dori să existe o reţea alternativă de distribuire a ziarelor. Alte probleme invocate sunt raportul dintre preţ şi calitatea tiparului la tipografie, deficitul jurnaliştilor profesionişti şi scăderea interesului populaţiei faţă de presă scrisă. 

Directorii de ziare private din raioane au propus ca soluţii scutirea publicaţiilor periodice de tva pentru publicitate pentru cel puţin 5 ani, subvenţii pentru distribuirea ziarelor la biblioteci, şcoli, spitale şi alte instituţii de stat, fondarea unei tipografii moderne sub egida API, atragerea tinerilor jurnalişti prin oferirea burselor, precum şi promovaea cititului în rândul populaţiei. 
 
Petru Macovei, directorul API, a spus că studiul va fi transmis Guvernului, comisiei parlamentare abilitate şi Grupului de lucru public-privat pentru fortificarea prese.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *