Economie

Apicultorii au pregătit tone de miere, dar nu o mai exportă în UE

Acest fapt a determinat o reducere a preţurilor cu 30 la sută.

Mierea de albine este unul dintre cele două produse de origine animalieră exportate de Republica Moldova în UE. După semnarea Acordului de liber schimb, volumul livrat pe piaţa din spaţiul comunitar a crescut cu 300%, faţă de acum cinci ani. Dacă în 2010 în UE au fost exportate 200 de tone de miere, în 2014 vânzările au ajuns la aproximativ 2500 de tone. Anul acesta însă, vânzările au scăzut brusc, din cauza preţurilor mici de pe piaţa europeană.

Pe piaţa UE preţurile au scăzut cu 30 la sută, datorită cererii mari propuse de Ucraina (25 de mii de tone) şi Argentina (50 de mii de tone) care propun preţuri mult mai atractive, susţine Ştefan Condratiuc, preşedintele Asociaţiei Apicultorilor.

În prezent, apicultorii autohtoni au în depozite 2000 de tone de miere, destinate exportului. Ei nu pot să o vândă însă, deoarece preţurile în UE sunt mai mici decât costurile de producţie, afirmă preşedintele Asociaţiei Apicultorilor.

„Agenţii economici care făceau export nu pot să accepte preţuri sub nivelul de cost. În ţară, preţul la achiziţie s-a mărit cu 30-35 la sută şi pe piaţa UE a scăzut”, afirmă Ştefan Condratiuc.

„Anul acesta, apicultorii aşteptau să vândă la preţurile de anul trecut pe piaţa europeană, însă acestea au fost mai mici. Este foarte multă miere din Ucraina şi America Latină. Din acest motiv apicultorii moldoveni ţin mierea în depozite şi nu o vând”, a explicat Serhei Bâzdaga, director de companie.

Potrivit specialiştilor, pentru se menţine pe piaţa UE, producătorii de miere au nevoie de susţinere din partea statului. Responsabili de la Ministerul Agriculturii promit că vor revedea politicile de subvenţionare.

„Noi putem să discutăm cu direcţiile de resort din minister ca să introducem în manualul de resort pentru subvenţionarea din 2016 şi domeniul de apicultură”, declară Vladimir Loghin, viceministru în exerciţiu al Agriculturii.

În 2016, bugetul prevăzut pentru subvenţia este de aproximativ un miliard de lei.

Sursa: trm.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *