Atitudini

Aplauze pentru produse expirate sau Cum se întâlneşte Kirkorov cu Bănică Jr.

M-am gândit că se apropie vreo petrecere mare cu striptease, de care se pregătesc artiştii. Parcă nu am auzit de vreun chef grandios, deşi – cine ştie? – chiar şi alegerea preşedintelui a fost un motiv bun de petrecere cu striptease.

În fine, am observat că s-a schimbat repertoriul trupei care a cântat toata săptămâna trecută vestita melodie clasică pentru striptease. Săptămâna asta au început cu Ştefan Bănică Jr. şi „Holograf”. Înseamnă că a avut succes concertul de la Chişinău al lui Ştefan Bănică Jr. şi artiştii vor să simtă măcar o doză minimă din aplauzele pentru Bănică Jr. Trebuie să menţionez că în aceeaşi clădire repetă şi „Zdob şi Zdub”, şi „Trigon”, dar şi alte trupe din Moldova, la care se înghesuie străinii când au turnee.

Tot săptămâna trecută am primit un e-mail: „De ceva vreme sunt foarte deranjat de un fenomen cultural interesant din România: Ştefan Bănica Jr = un tip muzical care copiază 100% contentul lui Elvis Presley, iar publicul român pare să ingurgiteze asta fără nicio greaţă. Vreau să îţi cer şi părerea ta despre acest fenomen şi să te întreb dacă ţi se pare normal ca cineva care plagiază într-o asemenea manieră să aibă un succes atât de mare în mainstream?”. Întrebarea era legată de România, dar datele problemei rămân aceleaşi şi pentru R. Moldova. Ba cred că Ştefan Bănică Jr. a avut un succes mai răsunător cu concertul lui la Chişinău, decât în România.

Artişti ca Ştefan Bănică Jr., care cântă piesele altora sau în maniera altora, au existat şi vor exista întotdeauna. Şi au dreptul la existenţă şi carieră. Doar că în lumea normală sunt mai apreciaţi artiştii veritabili, originali. Că un cântăreţ de cover-uri şi sub influenţa clară a altui artist entuziasmează mai mult decât unul original – înseamnă că avem un public needucat din punct de vedere muzical.

În blocul de care v-am spus, cover-urile se aud mai tare decât piesele băieţilor de la „Trigon” sau de la „Zdob şi Zdub”. Aşa şi în Moldova.

Apropo, în paralel cu Ştefan Bănică Jr. şi alţi artişti oarecum expiraţi din România, vin produse expirate şi din Rusia. Cică o să vină la Chişinău Filip Kirkorov şi Irina Alegrova. Mă gândeam că nimic nu se pierde, totul se transformă. Ce aţi spune despre un trio: Filip Kirkorov, Ştefan Bănică Jr. şi Irina Alegrova?! 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *