Timpul Local

Aproape 3000 de liceeni au picat BAC-ul

Potrivit ministrului Educaţiei, Mihai Şleahtiţchi, numărul celor care au picat bacul s-a triplat faţă de anul trecut şi a crescut de cinci ori faţă de 2009. Rata de eşec e de 10%, de aproape trei ori mai mare decât anul trecut. Din totalul de 31.579 de candidaţi înscrişi la examenele de bacalaureat, aproape o mie nu s-au prezentat la examene. Din numărul total de candidaţi, puţin peste 5000 au obţinut note de „10”, dintre care 78 au obţinut „10” pe linie. Jumătate dintre eminenţi sunt din Chişinău, 16 din Bălţi şi cinci din Edineţ. Niciunul dintre aceşti candidaţi nu depăşeşte diferenţa de 1,7 puncte dintre media pe trei ani de studii şi media de la bacalaureat.

Faţă de anul trecut a scăzut de 1,5 ori numărul celor care au obţinut note de „9”, însă a crescut masiv numărul celor cu note de şapte. Practic fiecare al treilea absolvent a obţinut nota „7” la examene. Media generală a examenelor de bacalaureat din anul acesta este 6,66. Cea mai înaltă medie a fost înregistrată la chimie, engleză, biologie, germană, istorie şi fizică, iar pe ultima poziţie se regăseşte limba şi literatura română pentru alolingvi. Ministrul Educaţiei a subliniat că elevii din mediul rural (media 6,86) au susţinut mai prost examenele decât cei din mediul urban (media 7,03). În topul raioanelor cu cele mai înalte medii de bac municipiul Bălţi se poziţionează în fruntea clasamentului (7,67), urmat de Briceni şi Sângerei. Chişinăul se găseşte pe poziţia 13 cu media 7,12.

Referindu-se la calitatea răspunsurilor date de absolvenţi, directorul Agenţiei de Evaluare şi Examinare, Adrian Ghicov, a subliniat că „la compartimentul exprimarea viziunii proprii asupra mesajului unui text necunoscut circa 65% din candidaţi au scris tot ce ştiau, nu însă ceea ce se cerea, fapt ce demonstrează că textul nu a fost citit cu atenţie”. Ghicov a menţionat că o bună parte dintre elevi nu cunosc cum se scrie o cerere sau un CV, iar cunoştinţele despre poeţi şi scriitori se rezumă doar la anumite date despre Eminescu, Vieru sau Rebreanu.

Anul acesta au susţinut bacalaureatul 30.623 de candidaţi. În premieră, au fost utilizate aparate de bruiaj a reţelelor de telefonie mobilă şi camere de supravegheat atât a candidaţilor, cât şi a membrilor comisiilor de evaluare. În sesiunea curentă pentru prima dată a fost creată o comisie specială pentru a reverifica lucrările cu notele maxime şi minime. Potrivit lui Mihai Şleahtiţchi, 15 profesori din comisiile de examinare a lucrărilor de bacalaureat „au fost rugaţi să plece pentru că exista riscul ca aceştia să se implice în diverse acţiuni compromiţătoare”. Au fost depistate peste 60 de telefoane mobile care erau destinate pentru copiat, unii candidaţi având asupra lor şi patru telefoane. Comisia a depistat o mulţime de aparate de fotografiat în care se conţineau diverse informaţii ajutătoare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *