Astăzi 27 Februarie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 06:58
Abonamente

Editorial 7 Iulie 2014, ora 08:20    Din editia print

Marime Font

Apropo, de cazul Bercea Mondialu: avem și noi „țiganii” noștri

Despre „scandalul Bercea” care zilele acestea zguduie România la noi nu s-a scris, probabil, din două motive. 

Primul, noi am avut pe agenda noastră un eveniment politic de anvergură – semnarea Acordului de Asociere a RM la UE – și a fost firesc ca toată suflarea să fie absorbită anume de acest eveniment. Al doilea – se consideră că „scandalul Bercea” (în care e implicată familia prezidențială) nu ne privește pe noi, fiind o problemă internă a României.

Al doilea motiv e justificat doar până la un punct; scandalul, cu adevărat, e unul intern, filozofia lui însă și lecția ce ne-a dat-o e și pentru noi, fiindcă ne regăsim în acest scandal. Cu România suntem nu numai frați de sânge, dar și frați de SISTEM. Cu diferențele de rigoare, suntem produsul aceleiași istorii și ideologii.

Loading...


Cine urmărește cu atenție viața politică din România nu a putut să observe grave disfuncționalități, despre care, din considerente diferite, noi, aici, la Chișinău am evita să vorbim sincer și deschis. Adevărul e că în afară de România cea frumoasă și eternă pe care o iubim, mai e o Românie urâtă. Aceasta e România pe care o vedem seară de seară în emisiunile de scandal de la televiziunile din București, România lui Măruță și Bercea Mondialu.

Inhibată, anesteziată și paralizată, opinia publică sănătoasă și (auto)critică răzbate cu greu la aceste televiziuni. Oamenii normali și responsabili nu fac rating nici la București, nici la Chișinău. Cohorte de pretinși analiști și experți fac jocul clanurilor politice și interlope. Acest lucru s-a văzut cel mai bine în cazul „scandalului Bercea” când purtătoare de mesaj despre moralitate și justiție a devenit Izaura, fiica interlopului Bercea Mondialu…Fiind întrebată la o emisiune „de unde au țiganii atâția bani” ea a răspuns cu trufie și nonșalanță: Noi, țiganii, suntem oameni deștepți și știm a face bani…

Avem și noi „țiganii” noștri deștepți care știu a face bani. Noi nu am vorbit destul de răspicat despre concreșterea lumii politice cu lumea interlopă, despre banii interlopilor plasați în politică, despre oamenii politici moldoveni plătiți de lumea interlopă. Astfel, am evitat să privim deschis „la ceea ce e mai urât în lumea noastră”.

În acest context mi se pare extrem de important punctul de vedere exprimat de fostul premier român Mihai Răzvan Ungureanu care face, recent, un scurt dar pertinent inventar al „meritelor” lui Sandu Anghel (alias Bercea Mondialu) și al clanului său, dar și o radiografie necruțătoare a României de azi. Absolut toate concluziile lui ne vizează și pe noi. Reproduc acest articol, nu înainte însă de a puncta principalele teze, care ar trebui să devină un subiect de meditație și pentru opinia publică de la noi.

Mihai Răzvan Ungureanu începe cu un îndemn: „Să ne uităm la ce e mai urât în lumea noastră”. (Oare nu este și pentru noi valabil, oare nu e cazul să vedem și noi „ce e mai urât în lumea noastră moldovenească?!). Iată, aceste teze:
1. România e „un stat vulnerabil prin fragilitatea instituțiilor sale”; 2. „legăturile dintre oamenii politici și interlopi”; 3. „soluția vine de la Justiție, nu de la oamenii politici sau alți exaltați politici”; 4. „sursa răului se află în pseudo-parlamentarismul nostru”; 5. „trebuie regândită reglementarea spațiului public (punctele 7 și 8); 6. „schimbarea nu se poate face decât plecând de la exemplele negative ale societății românești”; 7. „Scandalul Bercea” este „chintesența unui sistem corupt și putred”. Concluzia finală: „E momentul pentru o purificare națională”.
Noi, moldovenii, avem sau nu avem nevoie de o „purificare națională”?

***********

Lui Bercea ar trebui să îi mulțumim,

de Mihai Răzvan Ungureanu

Cred că e cazul să ne folosim şi noi de Bercea pentru a ne rezolva multe dintre durerile ultimilor 25 de ani. Aşa că iată pentru ce avem a-i mulţumi interlopului providenţial care ne-a forţat, fără să vrea, să ne uităm la ce e mai urât în lumea noastră:

1. Cazul Bercea este un caz de manual din care avem de învăţat despre ce înseamnă un stat vulnerabil prin fragilitatea instituţiilor sale. Bercea şi familia sa nu trebuiau să ajungă niciodată în preajma preşedintelui României. De azi înainte, sunt convins că verificările celor care se vor afla în preajma celor care conduc România vor fi făcute cu mult mai multă atenţie.

2. Oamenii politici nu se vor mai afişa cu indivizi de teapa lui Bercea. Interlopii sunt interlopi şi nu nişte personaje simpatice din seriale TV. Astăzi, sper că a înţeles toată lumea că odată ce ai dat mâna cu ei sau ai stat la masă cu astfel de indivizi va fi greu să mai scapi imaculat din această poveste.

3. Cazul Bercea poate fi punctul de cotitură pentru Justiţia din România. Oricât de comentată va fi decizia Justiţiei, ea va fi acceptată fără echivoc şi ea va fi singura măsură pentru cine şi cu ce a greşit. Pot plânge analiştii TV oricât vor dori, dar soluţia vine de la Justiţie, nu de la politicieni sau alţi exaltaţi partinici.

4. Acum se poate discuta în public despre legătura veşnică dintre oamenii politici şi clanurile interlope. A mai fost cazul lui Cătălin Voicu, dar el a fost ignorat pentru că Antena 3 nu avea nici un câştig de pe urma lui. Cu cât fac mai multe emisiuni pe tema Bercea, cu atât vom avea mai mult de câştigat la nivelul opiniei publice.

5. Încep să se vadă slăbiciunile majore ale unei instituţii vitale pentru sistemul democratic: Parlamentul României. Călin Popescu Tăriceanu a transformat în armă politică o instituţie destinată protejării democraţiei. Ilie Sârbu număra senin corupţii, vreo 10 în parlament. E o ocazie minunată să ştergem cu ei pe jos. Parlamentul nu va scăpa de valul creat de cazul Bercea. Sursa răului se află în pseudo-parlamentarismul nostru.

6. De cazul Bercea s-au agăţat, ca de ultima şansă, o cohortă de penali, mercenari şi oameni lipsiţi de scrupule. Mulţi dintre ei plătesc poliţe personale, mulţi dintre ei sunt plătiţi ca să inventeze teme false şi unii trăiesc într-o naivitate auto-distructivă. Finalul cazului îi va mătura pe toţi deopotrivă.

7. Avem un caz de manipulare grosolană a opiniei publice. Nu e primul, dar sper să fie ultimul. CNA-ul e o ruşine şi o inutilitate. Reglementarea spaţiului public trebuie regândită. O fi distractiv să găzduim în public tot felul de deliruri şi mincinoşi patologici, dar să se facă în emisiunile de divertisment. E un moment de rescriere a funcţionării unei instituţii care a ajuns o ruşine publică.

8. Poate vom fi mai atenţi la cei pe care îi invităm în studiourile TV. Bercea nu e primul interlop care se lăfăie pe la televiziuni. A devenit o modă să aduci ce e mai murdar şi imund în prim-plan, iar noi, publicul, să ne desfătăm cu mizeriile unei lumi pe care o credeam străină de noi. Ei, uite că ea e lângă noi, face parte din viaţa de zi cu zi, şi e posibil să ne dicteze viitorul. Aşa că, să fim mai precauţi la dictatura ratingului, că o să ajungem să ne sufocăm de atâta succes mediatic.

9. Avem o problemă cu interlopii şi cu clanurile ţigăneşti (clanul Cârpaci, Stancu sau Covaci din Timişoara, clanul Corduneanu din Iaşi, clanul Măraru din Neamţ şi multe altele pentru că lista e incredibil de lungă) şi de această dată se poate discuta deschis. Unii evitau discuţia pentru că părea rasistă, alţii pentru că aveau legături strânse cu partea întunecată a societăţii româneşti. Aici nu e vorba de manele, lanţuri de aur şi cerşetorie în intersecţie. Aici e vorba de protejarea interlopilor de lumea politică.

10. Fără să vrea, Bercea şi interlopii săi, Antena 3, parlamentarii majorităţii, analiştii şi băgătorii de seamă ajută Justiţia să se elibereze de orice legătură ombilicală otrăvită. Chiar dacă e dureros procesul, chiar dacă există victime colaterale şi chiar dacă ştim că trebuia să facem acest lucru cu calm şi eleganţă, trebuie să acceptăm că schimbarea nu se face decât plecând de la exemplele negative ale societăţii româneşti. Ei vor rămâne exemplul la care ne vom raporta ani de zile atunci când vom vorbi despre expresia răului în societatea românească.

Bercea şi cei care îl folosesc sunt chintesenţa unui sistem corupt şi putred. De data asta, au ieşit atât de tare în faţa publicului, încât nu se mai pot ascunde. Cazul Bercea a deschis atâtea răni, despre care evitam să discutăm, încât aproape aş spune că e pentru prima dată când nu ne mai putem preface că avem la picioare o mare de puroi pe care, vrem nu vrem, va trebui să o curăţăm. E momentul pentru o purificare naţională

Un articol de: Constantin Tănase
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 06:58

 Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Horaţiu Moldovan, a anunţat, miercuri seara, confirmarea primului caz de infecţie cu coronavirusul COVID-19 din România, fiind vorba de un pacient din Gorj, aflat în acest moment în carantină.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 06:57

BREAKING/// Primul caz de coronavirus în România!

Primul caz de coronavirus în România!

 România are începând de miercuri seară un caz de coronavirus confirmat. Victor Costache, ministrul Sănătății, și secretarul de stat Raed Arafat, directorul Departamentului pentru Situații de Urgență, au anunțat că în casa acestei persoane mai sunt 7...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 27 Februarie 2020, ora: 06:52

Ca o reacție la evoluțiile nefaste de pe arena politică din Republica Moldova, poeții de la Chișinău au inițiat o serie de recitaluri de poezie politică, versurile fiind o pledoarie pentru libertatea de expresie și constituind o formă de protest. Primul recital a avut loc pe 27...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 06:05

Dacă Guvernarea Dodon/Chicu va obține creditul rusesc de 500 de milioane USD, vom fi obligați să PLĂTIM o dobândă de aproape 1 MILIARD DE LEI!

Dacă Guvernarea Dodon/Chicu va obține creditul rusesc de 500 de milioane USD, vom fi obligați să  PLĂTIM o dobândă de aproape 1 MILIARD DE LEI! Foto: simbol

Moldova ar putea lua de la Federația Rusă un credit suma căruia constituie jumătate de miliard de dolari va fi accesat pe un termen de 10 ani. Declarația a fost făcută de șeful Cabinetului de Miniștri, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4. Oficialul a precizat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 02:22

Igor Dodon a pierdut susținerea MAJORITĂȚII cetățenillor. Sondaj IMAS: Aproape 60% din oameni declară că nu-l vor vota pe Dodon

Igor Dodon a pierdut susținerea MAJORITĂȚII cetățenillor. Sondaj IMAS: Aproape 60% din oameni declară că nu-l vor vota pe Dodon

Portalul pro-kremlin sputnik.md publică rezultatele unui sondaj IMAS unde se vede clar că Igor Dodon a pierdut încrederea majorității cetățenilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 00:08 de Mihaela Culcinschi

OPERAȚIUNEA FILIP? Trei tineri au adus 1,5 mln. de euro din Moscova și București pentru a cumpăra Casa Presei și cantina Guvernului

OPERAȚIUNEA FILIP? Trei tineri au adus 1,5 mln. de euro din Moscova și București pentru a cumpăra Casa Presei și cantina Guvernului

La începutul anului trecut, înainte de alegerile parlamentare în urma cărora Partidul Democrat a pierdut puterea în R. Moldova, fosta cantină a Cancelariei de Stat a fost înstrăinată din proprietatea statului cu numai 9 mln. lei, iar 2000 de metri pătrați din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 21:52

100 000 de cetățeni moldoveni pe an încearcă să SCAPE din „raiul statalist” / DOCUMENT OFICIAL

100 000 de cetățeni moldoveni pe an încearcă să SCAPE din „raiul statalist” / DOCUMENT OFICIAL Foto: raiul stataliștilor

„Urmare demersurilor mele anterioare către autoritățile de la București privind urgentarea examinării dosarelor de redobândire a cetățenii române, astăzi am primit primul răspuns oficial de la Autoritatea Națională pentru Cetățenie, semnat de Președintele acestei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 18:51

ÎNCOTRO? Familia Dodon are pomelnic personalizat. Curând în toate bisericile țării!

ÎNCOTRO? Familia Dodon are pomelnic personalizat. Curând în toate bisericile țării!

Președintele Igor Dodon s-a ales cu pomelnic personalizat pentru familia sa. Pomelnicul cu pricina a ajuns în posesia Ziarului de Gardă încă la începutul lunii februarie, perioadă în care am încercat să obținem o explicație de la Președinție, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 18:39

Vivat Justiția! De acum încolo orice moldovean în orice sat își va putea crea propriul partid politic!

Vivat Justiția! De acum încolo orice moldovean în orice sat își va putea crea propriul partid politic!

O decizie cel puțin stranie a fost adoptată de Curtea Constituțională la 25 februarie 2020. Aceasta vizează constituționalitatea art. 8 alin. (1) lit. d) din Legea privind partidele politice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 16:51

Plăcintă cu spanac și bânză

Plăcintă cu spanac și bânză

Iata o reteta delicioasa si usor de preparat: Placinta cu spanac.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 16:44

Supă de roșii rețetă simplă și naturală

Supă de roșii rețetă simplă și naturală

Iata o delicioasa reteta pentru supa de rosii. Ingrediente Carne cu mult os de pui (cca 300 g) morcov patrunjel ceapa (cca 250 g) 1/2 l suc de rosii 40 g orez patrunjel, telina  sare

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 16:41

OPINIE Cum poate fi învins Dodon?

Cum poate fi învins Dodon?

 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 16:35

Incendiu de vegetație, la HÂNCEȘTI. Pompierii au luptat cu focul mai bine de trei ore / VIDEO

Incendiu de vegetație, la HÂNCEȘTI. Pompierii au luptat cu focul mai bine de trei ore / VIDEO

Incendiul de vegetație s-a produs în raionul Hîncești, pe 25 februarie între localitățile Pervomaiscoe-Bujor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 16:30

VIDEO // Urmărire ca în filme, în capitală. Un minor cu 16 furturi de mașini la activ a ajuns pe mâna poliției

VIDEO // Urmărire ca în filme, în capitală. Un minor cu 16 furturi de mașini la activ a ajuns pe mâna poliției

Urmărire ca în filme, pe străzile capitalei. Un minor de 17 ani a ajuns pe mâna poliției, suspectat de cel puțin 16 furturi de mașini.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 16:24

Medic, condamnat la 5 ani închisoare pentru acțiuni cu caracter sexual față de o fostă pacientă minoră

Medic, condamnat la 5 ani închisoare pentru acțiuni cu caracter sexual față de o fostă pacientă minoră

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a obținut în fața judecătorilor condamnarea la pedeapsa cu închisoarea pentru 5 ani a unui medic, care a comis acțiuni perverse cu caracter sexual în raport cu fosta sa pacientă cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 16:22

Un bărbat a fost bătut până la moarte, la Călărași. Poliția îl caută pe făptaș

Un bărbat a fost bătut până la moarte, la Călărași. Poliția îl caută pe făptaș

Un bărbat a murit, după ce a fost bătut cu bestilitate de un tânăr care a dat bir cu fugiții de la locul crimei. Cazul a avut loc noaptea trecută în localitatea Horodiște, din raionul Călărași.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 16:12

O companie aeriană din Noua Zeelandă vrea să introducă cabine cu paturi la clasa economy

O companie aeriană din Noua Zeelandă vrea să introducă cabine cu paturi la clasa economy

 Compania aeriană Air New Zealand a anunţat miercuri că analizează posibilitatea de a introduce cuşete cu paturi pentru pasagerii de la clasa economy, o iniţiativă destinată să îmbunătăţească confortul pasagerilor pentru zborurile pe distanţe lungi, transmite AFP....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 16:04

Cum au reacţionat grecii la primul caz confirmat cu coronavirus

Cum au reacţionat grecii la primul caz confirmat cu coronavirus

Grecii nu au intrat în panică atunci când în ţara lor a fost confirmat miercuri primul caz de infectare cu coronavirus, a declarat la Digi24 Nikos Koudunis, medic din Atena. Oamenii au urmărit permanent ce s-a întâmplat în alte ţări, iar autorităţile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 15:57

Papa Francisc şi-a exprimat apropierea faţă de bolnavii de coronavirus şi de personalul medical

Papa Francisc şi-a exprimat apropierea faţă de bolnavii de coronavirus şi de personalul medical

 Papa Francisc şi-a exprimat miercuri apropierea faţă de persoanele contagiate cu noul coronavirus din întreaga lume, precum şi faţă de personalul medical care îi îngrijeşte şi de angajaţii serviciilor de protecţie civilă, relatează AFP. "Vreau să-mi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 15:53

Vedete internaţionale la Finala Naţională a concursului Eurovision de duminică - VIDEO

Vedete internaţionale la Finala Naţională a concursului Eurovision de duminică - VIDEO

 Loreen, cea mai cunoscută câştigătoare a concursului Eurovision din ultimii zece ani, şi Ulrikke şi Sandro, concurenţi din partea Norvegiei şi Ciprului la ediţia din acest an a concursului, vor fi prezenţi la Finala Naţională a Eurovision Song Contest, care va avea loc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 14:57

Locuitorii Moldovei sunt în așteptarea plăților fără numerar în transportul public și sunt gata de utilizare a biometriei

Locuitorii Moldovei sunt  în așteptarea plăților fără numerar în transportul public și sunt gata de utilizare a biometriei

  90% dintre deținătorii de carduri consideră, că plățile fără numerar sunt convenabile și sigure. În același timp, inovațiile de plată sunt cel mai așteptate în transportul public, asistența medicală, timpul liber și în educație.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 14:47

Flashmob inedit // „Pro-Imobil” a distribuit măști medicinale pe străzile capitalei: „Aveți grijă de sănătatea Dvs și a noastră!”

Flashmob inedit // „Pro-Imobil” a distribuit măști medicinale pe străzile capitalei: „Aveți grijă de sănătatea Dvs și a noastră!”

O companie imobiliară a organizat, astăzi, în Chișinău, un flashmob cu genericul „Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră, astfel având grijă și de sănătatea noastră!”. Zeci de angajați ai firmei au distribuit, în capitală, măști de protecție.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 11:41

Cum să îți întărești sistemul imunitar și să te ferești de coronavirus

Cum să îți întărești sistemul imunitar și să te ferești de coronavirus

Coronavirusul este un virus asemănător cu virusul gripal sau cu cel al imunodeficientei umane (HIV), prezent la numeroase specii de animale, precum bovine, porcine, câini și pisici și care se poate transmite cu ușurință și între specii. Coronavirusul poate infecta și omul....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 11:34

Zagorodnîi, înapoi la șefia ANSC! Riscă să fie demis a doua oară. Alaiba: „Că e cumătru cu Flocea de la CNA o fi o simplă coincidență”

Zagorodnîi, înapoi la șefia ANSC! Riscă să fie demis a doua oară. Alaiba: „Că e cumătru cu Flocea de la CNA o fi o simplă coincidență”

Șeful Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC) a rămas tot Anatolie Zagorodnîi, deși în iulie 2019 a fost demis în Parlament. Asta datorită unei hotărâri a Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, care i-a admis cererea și l-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 11:17

”Realizează-ți visele” de 5 milioane de lei la show-ul TV ”Loteria Națională”

”Realizează-ți visele” de 5 milioane de lei la show-ul TV ”Loteria Națională”

Biletul ”Realizează-ți visele” este unul dintre furnizorii principali de norocoși pentru show-ul TV ”Loteria Națională”. Fiecare al zecelea preferat al sorții care a ajuns pe scena generozității, unde săptămânal se pun în joc premii în valoare...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)