Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 24 Septembrie 2018
Abonamente

Editorial 26 Ianuarie 2013, ora 11:33    Din editia print

Marime Font

Șaptezeci și trei!

Acesta este numărul exact de principii pe care va trebui să le cunoască, să le aplice și/sau să le promoveze oricine va cuteza să mai rămână în „fotoliul” de manager al curriculumului, în cazul în care autoarea textulețului Principiile dezvoltării și realizării managementului curriculumului (comunicarea Liliei Pogolșa la conferința științifică internațională a IȘE din 2012) va susține teza de doctor habilitat în pedagogie.

 
 
 

Iar conform unora dintre cele 73, orice director de școală, director adjunct și cadru didactic este și un manager de curriculum. Așa că țineți-vă bine, voi cei care cunoașteți și aplicați mai puțin de 73, căci, dacă luăm în calcul și faptul că autoarea textulețului este și directorul Institutului de Științe ale Educației, nu vă așteaptă zile bune! O știu din experiență proprie. Și deoarece orice principiu are rațiunea de a explica, reglementa-orienta anumite activități, iar activitățile, la rândul lor, sunt desfășurate cu scopul de a obține un produs, acesta în pedagogie numindu-se finalitate educațională, vă recomand să nu uitați că cele 73 de principii vor trebui neapărat să vă ghideze în producerea cât mai multor „subcompetențe” – piatra unghiulară a pedagogiei moldave, obținută în anii de directorie ai noului pretendent la gradul științific de doctor habilitat, iar în final, a cât mai multor elevi „subcompetenți”. Căci de aceștia are nevoie țara ca să poată depăși criza economică, financiară, morală, spirituală și identitară! Astfel, valoarea teoretică a disertației directorului IȘE – sus-numitele principii, vor fi implementate la scară națională în învățământul moldovenesc, atribuind tezei sale de doctorat și o substanțială valoare practică, iar învățământului autohton – cale deschisă în Evropa (căci de acolo vin și cele 73 de principii).

Nu contează că niciun principiu nu poartă însemnele paternității – trimiteri la autori și surse, din care acestea au fost copiate; nu contează nici lipsa comentariilor la aceste principii – la ce bun?! Nu e suficient să fie doar înșiruite, că învățătorii noștri, slavă Domnului, se vor pricepe ei unde și cum să le aplice, nu? Oricum, teza va fi susținută, gradul științific năzuit conferit, autoarea câștigându-și astfel și dreptul de a se mai afla în cel mai important din țară fotoliu de manager al științelor educației – de director al IȘE, încă vreo cinci ani, iar de aici, cine știe?! – nici titlul de academician n-ar fi chiar atât de imposibil! Căci trebuie să fii un om deosebit ca să cari cu tine atâtea principii, chiar dacă printre ele nu-i niciunul să-ți zică mami!
Comunicarea doamnei (precum o numește cu respect unul din puii de cuci de la IȘE) la forumul științific cu impact internațional în Ucraina, eurosiberia și în clasele primare din România atrage atenția și prin expresia stilistică armonioasă care-i dă titlu: principiile dezvoltării managementului curriculumului vor fi însoțite de principiile realizării acestuia, sintagmă din care fiecare manager al curriculumului ar trebui să înțeleagă că respectivul management mai întâi se dezvoltă, apoi, după ce s-a dezvoltat bine de tot, se și realizează. Aveți grijă deci ca procesul de „managerizare” a curriculei să se desfășoare anume în această consecutivitate și nicidecum să înceapă cu realizarea și să continue cu dezvoltarea, sau, Doamne ferește, nu cumva cele două acțiuni, de dezvoltare și realizare, să se producă concomitent! Că nu-i bine să fie și concomitent, și de-odată!

Un articol de: Vlad Pâslaru
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul