Afaceri

Ar lăsa Anglia pentru Republica Moldova

Înarmați cu visul de a face studii de calitate, „și-au sacrificat” carierele promițătoare din capitala bucureșteană și au absolvit cele mai bune universități din Marea Britanie. Vorbim despre frații Mihai (foto sus) și George Martiniuc, moldovenii care, deși activează într-o companie de consultanță financiară și, respectiv, „Platts” din Londra, nu exclud întoarcerea acasă, în R. Moldova, unde să investească cunoștințele acumulate într-o viitoare afacere.
 
Pentru frații George și Mihai nu existau alte opțiuni – ca Paris, Berlin sau New York – decât Londra, orașul în care voiau să învețe și să-și facă o carieră de succes. Și, pentru că nu le-a fost ușor, satisfacția că au reușit este direct proporţională cu toate provocările pe care le-au avut. Mihai a absolvit Master of Business Administration (MBA) la CASS Business School, iar George a făcut un masterat în Business Management la „Kingston University”, Londra, având ambii certitudinea că, studiind la Londra, poți ajunge oriunde în lume.

Atât George, cât și Mihai au renunțat la cariera din București, ca să facă masteratul în Marea Britanie. „A fost un risc, pentru că era în plină criză financiară, în 2009. De fapt, criza financiară a fost o lecție bună pentru sistemul financiar și pentru cei care învățau finanțe”, a spus Mihai. George, de asemenea, a absolvit în septembrie 2008, exact când a început criza financiară și care a falimentat foarte multe companii.

„Londra este orașul pentru oamenii care au tărie de caracter și răbdare”

Ca un moldovean să reușească în Marea Britanie, trebuie să aibă ambiție și dorința nesăbuită de a reuși, susțin tinerii. „Londra este un oraș pentru persoanele care au tărie de caracter și răbdare. Este loc pentru oricine îşi doreşte cu adevărat să muncească”, e de părere George. Totuși, avantajul tinerilor din Moldova este că sunt muncitori, responsabili și cunosc mai multe limbi străine, în special limba rusă, afirmă frații Martiniuc. Drept dovadă, după sute de aplicații trimise la bănci și alte instituții financiare, Mihai a reușit să se angajeze la o companie germană de investiții cu sediul la Berlin. „După un an de deplasări prin străinătate, am reușit să mă angajez la „Probitas Partners”, o companie care oferă consultanță financiară firmelor din domeniul investițiilor cu capital privat”, susține tânărul.

Moldoveanul de la „Platts”

În același timp, George Martiniuc a ajuns la compania „Platts”, furnizor mondial important de comentarii și analize în domeniul energetic și sursa numărul unu de evaluare a prețurilor la toate produsele petroliere. „Scopul companiei este să identifice, zilnic, în baza metodologiilor acceptate de toată industria petrolieră, prețul per tonă la toate produsele petroliere, care este utilizat ca punct de referință pe piețe”, explică George. Așadar, în baza prețurilor/cotațiilor emise de „Platts”, se încheie mii de contracte de livrare de produse petroliere în valoare de miliarde de dolari americani. „Rolul meu este să evaluez și să stabilesc prețul per tonă la produsele de păcură din Europa, piața de păcură fiind cea mai lichidă și activă din regiune”, ne-a informat George.


George Martiniuc

Fructele și legumele din Moldova au un gust mai bun decât cele din Vest

Chiar și în condițiile în care tinerii au obținut jobul mult-visat la Londra, sunt siguri că R. Moldova le poate oferi șanse de a-și realiza o carieră și, de ce nu, să-și dezvolte o afacere. „Sunt multe oportunități pentru investitorii străini, deoarece avem o piață neexplorată și salarii mai mici pentru persoanele calificate. Sunt momente când mă gândesc serios să mă întorc pentru că am oportunități pe care le consider viabile în Chișinău. Dar acum aleg să acumulez mai multă experiență, care, ulterior, va fi implementată în practică și acasă”, spune Mihai.

Drept urmare, Mihai se gândește să-și continue cariera în domeniul financiar. „Chiar dacă îmi place consultanța financiară, nu ignor posibilitatea să am o afacere proprie. Afacerea ta îți dă mai multă libertate și oportunitatea să crești financiar mai rapid”, e de părere tânărul. Mai mult, fiind plecat de opt ani din țară, Mihai a sesizat schimbări pozitive în R. Moldova, deși mulți tineri încă vor să părăsească țara. „Din păcate, mai multe schimbări se petrec în Chișinău, și nu la sate. Potențialul agricol al țării nu este pe deplin valorificat. Exportul de produse agricole ar putea aduce economiei resurse enorme economiei. Fructele și legumele au o calitate și un gust mai bun decât cele din Vest”, a spus Mihai.

„Zâmbesc mai mult în Moldova”

George a decis să se întoarcă acasă, deoarece vrea să-și dezvolte o mică afacere de familie. „De asemenea, am o ofertă din partea unui om de afaceri din Elveția de a gestiona o mică întreprindere din domeniul textilelor. Totuși, încă nu m-am decis dacă mă întorc în Moldova pentru totdeauna. Voi lua o decizie în funcție de cum vor demara proiectele menționate. Acasă, însă, mă simt ca peștele în apă, adică foarte bine. Zâmbesc mai mult în Moldova. E locul unde oamenii îmi înțeleg mai bine simțul umorului”, a precizat George. Tânărul moldovean recunoaște că și-ar dori să-și continue cariera în domeniul petrolier, dar, din nefericire, nu sunt prea multe oportunități în Moldova. „Aș putea să lucrez la o companie petrolieră sau la instituțiile de stat din domeniul energetic, de exemplu, unde aș putea să-mi valorific experiența acumulată”.

Și George afirmă că s-au schimbat destul de multe în R. Moldova în cei opt ani de când e plecat din țară. „Se modernizează serviciile de telecomunicații (viteza internetului, comparativ cu Londra e cu mult mai mare), oamenii au tot mai multă libertate de exprimare, apar tot mai multe centre comerciale și restaurante de calitate. Văd tot mai mulți străini pe străzile din Chișinău, mulți dintre care au venit să investească. Lucrurile se mișcă. Dar cel mai important – se simte aspirația către valorile comune europene. Un vis care va deveni realitate în următorii 10-15 ani”, își exprimă speranța tânărul George.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *