Astăzi 27 Ianuarie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 08:58
Abonamente

Afaceri 11 Octombrie 2013, ora 09:19    Din editia print

Povestea fraților MartiniucAr lăsa Anglia pentru Republica Moldova

Marime Font

Fascinați de energia, istoria și oportunitățile pe care le poate oferi capitala Regatului Unit – Londra – au decis să-și facă studiile anume acolo. 

Înarmați cu visul de a face studii de calitate, „și-au sacrificat” carierele promițătoare din capitala bucureșteană și au absolvit cele mai bune universități din Marea Britanie. Vorbim despre frații Mihai (foto sus) și George Martiniuc, moldovenii care, deși activează într-o companie de consultanță financiară și, respectiv, „Platts” din Londra, nu exclud întoarcerea acasă, în R. Moldova, unde să investească cunoștințele acumulate într-o viitoare afacere.
 
Pentru frații George și Mihai nu existau alte opțiuni - ca Paris, Berlin sau New York – decât Londra, orașul în care voiau să învețe și să-și facă o carieră de succes. Și, pentru că nu le-a fost ușor, satisfacția că au reușit este direct proporţională cu toate provocările pe care le-au avut. Mihai a absolvit Master of Business Administration (MBA) la CASS Business School, iar George a făcut un masterat în Business Management la „Kingston University”, Londra, având ambii certitudinea că, studiind la Londra, poți ajunge oriunde în lume.

Atât George, cât și Mihai au renunțat la cariera din București, ca să facă masteratul în Marea Britanie. „A fost un risc, pentru că era în plină criză financiară, în 2009. De fapt, criza financiară a fost o lecție bună pentru sistemul financiar și pentru cei care învățau finanțe”, a spus Mihai. George, de asemenea, a absolvit în septembrie 2008, exact când a început criza financiară și care a falimentat foarte multe companii.

„Londra este orașul pentru oamenii care au tărie de caracter și răbdare”

Loading...


Ca un moldovean să reușească în Marea Britanie, trebuie să aibă ambiție și dorința nesăbuită de a reuși, susțin tinerii. „Londra este un oraș pentru persoanele care au tărie de caracter și răbdare. Este loc pentru oricine îşi doreşte cu adevărat să muncească”, e de părere George. Totuși, avantajul tinerilor din Moldova este că sunt muncitori, responsabili și cunosc mai multe limbi străine, în special limba rusă, afirmă frații Martiniuc. Drept dovadă, după sute de aplicații trimise la bănci și alte instituții financiare, Mihai a reușit să se angajeze la o companie germană de investiții cu sediul la Berlin. „După un an de deplasări prin străinătate, am reușit să mă angajez la „Probitas Partners”, o companie care oferă consultanță financiară firmelor din domeniul investițiilor cu capital privat”, susține tânărul.

Moldoveanul de la „Platts”

În același timp, George Martiniuc a ajuns la compania „Platts”, furnizor mondial important de comentarii și analize în domeniul energetic și sursa numărul unu de evaluare a prețurilor la toate produsele petroliere. „Scopul companiei este să identifice, zilnic, în baza metodologiilor acceptate de toată industria petrolieră, prețul per tonă la toate produsele petroliere, care este utilizat ca punct de referință pe piețe”, explică George. Așadar, în baza prețurilor/cotațiilor emise de „Platts”, se încheie mii de contracte de livrare de produse petroliere în valoare de miliarde de dolari americani. „Rolul meu este să evaluez și să stabilesc prețul per tonă la produsele de păcură din Europa, piața de păcură fiind cea mai lichidă și activă din regiune”, ne-a informat George.


George Martiniuc

Fructele și legumele din Moldova au un gust mai bun decât cele din Vest

Chiar și în condițiile în care tinerii au obținut jobul mult-visat la Londra, sunt siguri că R. Moldova le poate oferi șanse de a-și realiza o carieră și, de ce nu, să-și dezvolte o afacere. „Sunt multe oportunități pentru investitorii străini, deoarece avem o piață neexplorată și salarii mai mici pentru persoanele calificate. Sunt momente când mă gândesc serios să mă întorc pentru că am oportunități pe care le consider viabile în Chișinău. Dar acum aleg să acumulez mai multă experiență, care, ulterior, va fi implementată în practică și acasă”, spune Mihai.

Drept urmare, Mihai se gândește să-și continue cariera în domeniul financiar. „Chiar dacă îmi place consultanța financiară, nu ignor posibilitatea să am o afacere proprie. Afacerea ta îți dă mai multă libertate și oportunitatea să crești financiar mai rapid”, e de părere tânărul. Mai mult, fiind plecat de opt ani din țară, Mihai a sesizat schimbări pozitive în R. Moldova, deși mulți tineri încă vor să părăsească țara. „Din păcate, mai multe schimbări se petrec în Chișinău, și nu la sate. Potențialul agricol al țării nu este pe deplin valorificat. Exportul de produse agricole ar putea aduce economiei resurse enorme economiei. Fructele și legumele au o calitate și un gust mai bun decât cele din Vest”, a spus Mihai.

„Zâmbesc mai mult în Moldova”

George a decis să se întoarcă acasă, deoarece vrea să-și dezvolte o mică afacere de familie. „De asemenea, am o ofertă din partea unui om de afaceri din Elveția de a gestiona o mică întreprindere din domeniul textilelor. Totuși, încă nu m-am decis dacă mă întorc în Moldova pentru totdeauna. Voi lua o decizie în funcție de cum vor demara proiectele menționate. Acasă, însă, mă simt ca peștele în apă, adică foarte bine. Zâmbesc mai mult în Moldova. E locul unde oamenii îmi înțeleg mai bine simțul umorului”, a precizat George. Tânărul moldovean recunoaște că și-ar dori să-și continue cariera în domeniul petrolier, dar, din nefericire, nu sunt prea multe oportunități în Moldova. „Aș putea să lucrez la o companie petrolieră sau la instituțiile de stat din domeniul energetic, de exemplu, unde aș putea să-mi valorific experiența acumulată”.

Și George afirmă că s-au schimbat destul de multe în R. Moldova în cei opt ani de când e plecat din țară. „Se modernizează serviciile de telecomunicații (viteza internetului, comparativ cu Londra e cu mult mai mare), oamenii au tot mai multă libertate de exprimare, apar tot mai multe centre comerciale și restaurante de calitate. Văd tot mai mulți străini pe străzile din Chișinău, mulți dintre care au venit să investească. Lucrurile se mișcă. Dar cel mai important - se simte aspirația către valorile comune europene. Un vis care va deveni realitate în următorii 10-15 ani”, își exprimă speranța tânărul George.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 27 Ianuarie 2020, ora: 08:54

Care sancțiuni? Rivalul american al Kalașnikovului se face în Rusia!

Care sancțiuni? Rivalul american al Kalașnikovului se face în Rusia!

Compania rusă Fort construiește sub licență concurentul direct al AK-47: pușca de asalt americană AR-15.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 08:52

Vitalie Marinuţa a fost ales preşedinte al Partidului Verde Ecologist

Vitalie Marinuţa a fost ales preşedinte al Partidului Verde Ecologist

Vitalie Marinuța, a fost ales unanim în calitate de Președinte al Partidului Verde Ecologist, iar Anatolie Prohnițchi a devenit Prim vice-președinte al Partidului. Deciziile au fost luate, duminică, 26 ianuarie, în cadrul Congresului extraordinar al partidului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 08:29 de George Damian

„Eu sunt boier moldovan, român e țăranul” – o dezinformare filo-rusă

„Eu sunt boier moldovan, român e țăranul” – o dezinformare filo-rusă Foto: Vasile Alecsandri

Reapare periodic trăznaia cu boierul de la Iași care în 1859 ar fi spus ”Eu sunt boier moldovan, român e țăranul”. Și o văd la oameni de la care am pretenții, nu doar la tot soiul de adunați de prin gloata moldovenistă de la Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 08:20

Virusul ucigaş loveşte toată omenirea! Este alertă globală! 5 măsuri de prevenţie

Virusul ucigaş loveşte toată omenirea! Este alertă globală! 5 măsuri de prevenţie

Virusul ucigaş din China nu mai este localizat doar în China sau în Asia, ci a devenit o problemă la nivel global. Parlamentul European ar trebui să ia două măsuri de urgenţă pentru a limita propagarea virusului, spune un celebru medic român, care mai oferă şi...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 27 Ianuarie 2020, ora: 08:13

Ministrului socialist Corenliu Popovici „surprinde” din nou: „Artistul trebuie să fie flămând”

Ministrului socialist Corenliu Popovici „surprinde” din nou: „Artistul trebuie să fie flămând”

Angajații instituțiilor culturale se plâng că nu și-au ridicat salariile pentru luna decembrie și i-au cerut ministrului Educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici să intervină. Angajatul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Victor...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 27 Ianuarie 2020, ora: 08:11

Ultimele minute ale lui Kobe Bryant: Doi martori oculari au povestit cum s-a pabuşit elicopterul său

Ultimele minute ale lui Kobe Bryant: Doi martori oculari au povestit cum s-a pabuşit elicopterul său

Potrivit presei americane, nouă persoane s-au aflat la bordul aparatului de zbor şi nu cinci, aşa cum s-a spus într-o primă fază.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 08:03

Netanyahu: „Holocaustul ne învaţă că trebuie să ne apărăm singuri”

Netanyahu: „Holocaustul ne învaţă că trebuie să ne apărăm singuri”

"Poporul evreu a învățat lecția Holocaustului: că nu putem ignora amenințările cu distrugerea, că trebuie să le facem față când sunt încă mici. Și, mai presus de toate, deși apreciem foarte mult ajutorul prietenilor, trebuie să ne apărăm singuri", a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 07:14

Prognoza METEO pe 7 zile.Temperaturi primăvăratice în țară - FOTO

Prognoza METEO pe 7 zile.Temperaturi primăvăratice în țară - FOTO

 Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru astăzi, 27 ianuarie, cer variabil pe tot teritoriul țării, maxime termice de până la +12 grade și minime de până la -2 grade noaptea. Potrivit meteorologilor, vântul va sufla din nord-vest, iar presiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 07:06

Caz ȘOCANT, la Hâncești! Un bărbat a fost găsit mort

Caz ȘOCANT, la Hâncești! Un bărbat a fost găsit mort

Un bărbat din Hâncești a fost găsit mort în locuința sa. Oamenii legii au descoperit că pe corpul neînsuflețit al acestuia erau semne de violență și nu exclud ipoteza că acesta ar fi fost maltratat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 07:01

Aciident cumplit, la SÂNGEREI. Un bărbat, lovit mortal de o mașină

Aciident cumplit, la SÂNGEREI. Un bărbat, lovit mortal de o mașină

 Un accident grav s-a produs ieri, 25 ianuarie, în satul Flămânzeni din raionul Sângerei. Un bărbat în vârstă de 59 de ani a fost lovit mortal de o mașină.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 27 Ianuarie 2020, ora: 06:33

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 27 IANUARIE 2020. LUNA NEAGRĂ INTRĂ ÎN ZODIA BERBEC

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 27 IANUARIE 2020. LUNA NEAGRĂ INTRĂ ÎN ZODIA BERBEC

Horoscopul zilei de 27 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 27 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 27...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 06:19

Celebrul jucător de baschet Kobe Bryant și fiica sa au murit într-un accident de elicopter - FOTO

Celebrul jucător de baschet Kobe Bryant și fiica sa au murit într-un accident de elicopter - FOTO

Vedeta NBA, Kobe Bryant, 41 de ani, a murit după ce elicopterul în care călătorea s-a prăbușit în orașul Calabasas din California, potrivit New York Post. Potrivit unor surse citate de CNN, la bordul aparatului de zbor, alături de Bryant, s-ar fi aflat și una dintre fiice....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2020, ora: 00:35

Ce scrie presa apropiată de Orban despre anunțul lui Soros că va investi un miliard de dolari într-o nouă rețea de universități

Ce scrie presa apropiată de Orban despre anunțul lui Soros că va investi un miliard de dolari într-o nouă rețea de universități

George Soros a anunţat la Davos crearea unei reţele de universităţi. În discursul său, miliardarul american a subliniat că – pe lângă faptul că l-a atacat pe Viktor Orbán din cauza Universităţii Central-Europene – noua iniţiativă privind...

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 27 Ianuarie 2020, ora: 00:23 de Silviu Tănase

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Multă cerneală a curs în ultimii 10 ani despre reforma justiției... Am avut 20 de guverne în 30 ani, fiecare al doilea venea și reformă de doamne ferește totul și justiția ajungea într-un asemenea hal, încăt era numai bună s-o mai reformezi odată.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 27 Ianuarie 2020, ora: 00:10 de Mihaela Culcinschi

Un deputat rus deconspiră planul Kremlimului: „Teritoriul întregii Uniuni Sovietice aparține Rusiei mari”

Un deputat rus deconspiră planul Kremlimului: „Teritoriul întregii Uniuni Sovietice aparține Rusiei mari”

Deputatul fracțiunii „Edinaia Rossia” din Duma de Stat, Evgheni Fedorov, a declarat că scopul Federației Ruse constă în capturarea tuturor republicilor ex-sovietice și recuperarea teritoriilor „Rusiei mari”, după hotarele stabilite în 1945, transmite...

( ) Citeşte tot articolul

Carte 27 Ianuarie 2020, ora: 00:00

Bogdan Petriceicu Hasdeu IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (I) INTRODUCȚIUNEA și AVENTURIERUL

IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (I) INTRODUCȚIUNEA și AVENTURIERUL

B. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT -  Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 18:02

O activistă de mediu din Uganda a fost ştearsă dintr-o fotografie în care apărea alături de Greta Thunberg la Davos

O activistă de mediu din Uganda a fost ştearsă dintr-o fotografie în care apărea alături de Greta Thunberg la Davos

 Activista ugandeză pentru schimbările climatice Vanessa Nakate susţine că este victima unei discriminări rasiste după ce a fost scoasă dintr-o fotografie în care apărea alături de celebra Greta Thunberg şi de alte tinere care militează pentru aceeaşi cauză - Loukina...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 13:18

Uniunea Europeană a lansat la Ungheni cea de a doua inițiativă din cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni cheie”.

Uniunea Europeană a lansat la Ungheni cea de a doua inițiativă din cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni cheie”.

UE investește 22,8 milioane de euro pentru stimularea dezvoltării economice inteligente, incluzive și sustenabile în zonele Ungheni și Cahul. Inițiativa EU4Ungheni va viza orașul Ungheni și comunitățile din vecinătatea acestuia în perioada 2019-2025.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 10:58

Poliția din R. Moldova „pusă pe jar” de un pachet „suspect” cu slănină

Poliția din R. Moldova „pusă pe jar” de un pachet „suspect” cu slănină

În pachetul suspect, care a fost aruncat în această seară de o persoană necunoscută într-un magazin de telefonie mobilă, se aflau câteva bucați de slănină, anunță tv8.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 10:55

Panică la nivel mondial. Încă un oraş din China a fost închis pentru a împiedica răspândirea coronavirusului. În total, 16 oraşe au fost închise, 62,8 milioane de oameni fiind ”în carantină”

Panică la nivel mondial. Încă un oraş din China a fost închis pentru a împiedica răspândirea coronavirusului. În total, 16 oraşe au fost închise, 62,8 milioane de oameni fiind ”în carantină”

Autorităţile din Shantou iau măsuri de închidere a oraşului, în încercarea de a stopa răspândirea noului coronavirusul din Wuhan, informează site-ul postului CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:51

Cea mai rea pisică din lume a fost pusă spre adopţie. De ce a fost numită felina o „afurisită”

Cea mai rea pisică din lume a fost pusă spre adopţie. De ce a fost numită felina o „afurisită”

Un adăpost pentru animale din SUA a descris-o într-o manieră extrem de sinceră pe una dintre pisicile pe care au pus-o spre adopţie, printr-o postare pe reţelele de socializare, care a devenit virală, relatează Huffington Post. Un adăpost pentru animale din Carolina de Nord,...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 26 Ianuarie 2020, ora: 07:29

SIMONA HALEP LA AUSTRALIAN OPEN // Simona scrie istorie pentru România! Va doborî un nou record FABULOS după turneu

SIMONA HALEP LA AUSTRALIAN OPEN // Simona scrie istorie pentru România! Va doborî un nou record FABULOS după turneu

Simona Halep (28 de ani, 3 WTA) scrie istorie pentru România! Jucătoarea noastră se pregătește s-o depășească pe Martina Hingis (39 de ani, fost număr 1 mondial) într-o ierarhie extrem de importantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:28

Captură record de droguri în Grecia: Peste o tonă de COCAINĂ a fost confiscată

Captură record de droguri în Grecia: Peste o tonă de COCAINĂ a fost confiscată

 Peste o tonă de cocaină a fost confiscată de poliția grecească

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)