Astăzi 2 Iunie 2020, Marţi - Ultima actualizare la 1 Iunie 2020
Abonamente

Actualitate 30 Martie 2020, ora 15:35

ANALIZĂ /// Ar putea deveni COVID-19 Cernobîlul lui Vladimir Putin

Marime Font

În întreaga lume, pandemia de coronavirus se află pe prima pagină a tuturor ziarelor, iar spitalele au devenit locuri în care medicii luptă, cotidian, împotriva unui dușman nevăzut și tăcut. Dar letal. Cazurile de infecție cu noul coronavirus cresc de la oră la oră, numărul deceselor este alarmant de mare. Există și pacienți vindecați, numai că perspectivele, spun specialiștii, nu sunt deloc îmbucurătoare. În timp ce China raportează că se află pe ”calea cea bună”, țări precum SUA, Italia, Spania, Franța, Germania sau Iranul înregistrează cifre care oferă o imagine înspăimântătoare la nivel medical.

În tot acest context medical internațional care reflectă nu numai încercările cercetătorilor de a descoperi un vaccin-minune, dar și teama că sistemul sanitar mondial ar putea fi depășit, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că nici tinerii ”nu sunt nemuritori” în fața COVID-19, iar presupunerea că persoanele în vârstă sunt cele mai afectate de coronavirus pierde din ce în ce mai mult teren. Este o perioadă de reflecție, la nivel medical și științific, însă privirile se îndreaptă, alarmate, și către Rusia lui Vladimir Putin, iar Gândul.ro vă prezintă o abordare care dă fiori. Spun oficialii ruși adevărul despre ceea ce se întâmplă în Rusia sau cosmetizează cifrele referitoare la numărul celor infectați?

Cifre ”liniștitoare”, semne de întrebare din ce în ce mai multe

Până pe data de 24 martie, Rusia lui Vladimir Putin a raportat mai puțin de 500 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Asta în condițiile în care țara numără aproximativ 146 de milioane de locuitori, iar restricțiile impuse de autorități din cauza pandemiei de coronavirus au fost etichetate drept ”relaxate”. Rusia are 4.300 de kilometri de frontieră cu China, iar posibilitatea unei infectări pe scară largă a populației este foarte mare. Oficialii OMS chiar au lăudat capacitatea Rusiei de testare a populației, după ce s-a transmis informația că 130.000 de cetățeni – până în ultima săptămână a lunii martie – au trecut prin mâinile medicilor pentru verificarea împotriva COVID-19. Dar…

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin – iar Gândul.ro a prezentat informațiile AICI – a avut o întâlnire cu Vladimir Putin și este primul oficial care i-a transmis acestuia că situația este mult mai gravă decît pare sau decît este… prezentată. Scenariul poate fi unul relativ lesne de interpretat. Rusia raportează cifre mai mici, în ceea ce privește numărul pacienților infectați cu noul coronavirus, motivul invocat fiind doar dorința de a nu propaga ”panica” în rândul rușilor. Însă o astfel de abordare nu poate fi benefică pe termen lung, iar dacă ipoteza este adevărată, atunci ne confruntăm cu o dezinformare periculoasă.

Loading...


În schimb, ca o ”coincidență”, a crescut numărul cazurilor de… pneumonie. Iar creșterea este de 37%, afirmă specialiștii, întrebând dacă nu cumva infecțiile cu noul coronavirus din Rusia sunt ascunse sub eticheta ”pneumonie”. ”Este foarte ușor. Pur și simplu se pune diagnosticul de pneumonie. Deoarece marea majoritate a decedaților – lucru tipic pentru toate țările în care a pătruns coronavirusul – sunt persoane în vârstă, se pune un diagnostic conform cu bolile asociate…”, a spus politologul rus Valeri Solovei.

La rîndul ei, șefa sindicatului Alianței Medicilor din Rusia, Anastasia Vasilyeva, a acuzat guvernul rus că a mințit tocmai pentru a menține cifrele scăzute în timpul crizei cornavirusului, potrivit informațiilor furnizate de atlanticcouncil.org, iar acum face obiectul unei anchete pentru declarațiile lansate în spațiul public.

”Un nou Cernobîl?”

Într-un astfel de context în care misterul rămâne punctul fundamental de reper, foarte mulți rememorează accidentul nuclear de la Cernobîl din 1986. Și atunci, regimul de la Kremlin a preferat să mușamalizeze pericolul, a contestat ideea de ”catastrofă majoră”, iar sărbătoarea de 9 Mai nu a fost anulată. Totul s-a desfășurat ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, într-o atmosferă de sărbătoare.

Rusia lui Putin se dorește a fi o cu totul altă țară, la nivel de imagine și nu numai, însă cenzorii Kremlinului sunt prezenți la datorie și elimină orice informație care ar putea deranja ”țarul” și oficialitățile. Iar dacă apare în scenariu o perioadă de criză – vezi pandemia de coronavirus care afectează întreaga planetă – atunci eforturile acestor cenzori sunt cu atât mai mari.

Două mari evenimente vor avea loc în Rusia. Cum va muta Vladimir Putin?
Trebuie menționat și că în Rusia vor avea loc două mari evenimente, iar criza coronavirusului – tocmai de aceea ar fi raportate cifre mult mai mici decât sunt în realitate – pică extrem de prost în această schemă ”desenată” de Putin.

Pe 22 aprilie, Rusia urmează să organizeze un vot la nivel național asupra modificărilor constituționale care să îi permită lui Vladimir Putin să continue în funcție până în 2036.

Două săptămâni mai târziu trebuie să aibă loc… Parada Victoriei (9 Mai – ziua care marchează victoria împotriva Germaniei în Al Doilea Război Mondial; în timpul mandatelor lui Putin, acestă sărbătoare a devenit una cu totul specială)

Liderii ruși, în general – Vladimir Putin, în special – pun un mare accent pe aceste două evenimente, iar în ceea ce îl privește pe președinte este evident că pe 22 aprilie dorește să fie un învingător. De altfel, la Parada Militară de pe 9 Mai era pregătit și un scenariu care să demonstreze că Rusia lui Vladimit Putin nu este izolată de comunitatea internațională. Ar fi urmat să participe lideri mondiali, inclusiv președintele Franței, Emmanuel Macron. Bineînțeles, dată fiind pandemia de coronavirus, planurile lui Putin pot fi date peste cap, ceea ce liderul de la Kremlin nu dorește, astfel încât cetățenii Rusiei ar putea fi chemați la votul din 22 aprilie cu toate riscurile pe care le prezintă ”ucigașul tăcut care zboară peste Rusia”, COVID-19.

Ce riscuri își va asuma Vladimir Putin în contextul pandemiei de coronavirus? Politica personală – mai presus de toate – sau sănătatea cetățenilor ruși?
Nimeni nu mai consideră exagerată ipoteza că Vladimir Putin ar dori să fie președinte pe viață al Rusiei, iar eforturile sale – făcute de-a lungul timpului – confirmă asta. Dar situația socială este una complicată. Nivelul de trai al rușilor a scăzut dramatic, rubla s-a devalorizat continuu. Vârsta de pensionare a crescut, oamenii sunt nemulțumiți. ”Țarul” trebuie să mute, iar comunitatea internațională așteaptă să vadă ce mutare va face, cu atât mai mult cu cât chiar popularitatea lui Putin a scăzut de la 59% – în 2017 – la 35% în ianuarie 2020.

Vladimir Putin oferă imaginea unui lider autoritar sigur pe el și care nu face, niciodată, pași înapoi. Tocmai de aceea este esențial modul în care va acționa în următoare perioad. Un lider slab, ca ipoteză de lucru, dispus să amâne și votul din 22 aprilie, și Parada Victoriei, pare doar o utopie. Dar își va asuma Vladimir Putin o astfel de ”extravaganță” periculoasă, în condițiile în care o explozie a infecțiilor cu noul coronavirus nu ar putea fi împiedicată? Rămâne de văzut.

GANDUL.INFO 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 1 Iunie 2020, ora: 19:33

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

Ce se ascunde, de fapt, în spatele așa-numitului acord de împrumut pe care l-au negociat oamenii lui Igor Dodon „din numele Republicii Moldova”, ce interese stau în spatele acestui document și ce risca Republica Moldova în cazul în care acesta nu ar fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 18:45

PUTIN HOȚ - Un mesaj GIGANTIC a fost afișat pe un deal din Rusia. Presa a „cenzurat” mesajul (FOTO)

PUTIN HOȚ - Un mesaj GIGANTIC a fost afișat pe un deal din Rusia. Presa a „cenzurat” mesajul (FOTO)

 Locuitorii din satul Aginskoe, Ținutul Transbaikal au afișat un mesaj „dur” despre Președintele rus - Vladimir Putin.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iunie 2020, ora: 18:42

Cum a dorit Pavel Filip să preia în 2019 de la R. Moldova circa 4 mln de dolari

Cum a dorit Pavel Filip să preia în 2019 de la R. Moldova circa 4 mln de dolari

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Pavel Filip a pus la cale încă din 2018 o schemă de escrocherie care urmărea deposedarea Republicii Moldova de clădirea Consulatului Republicii Moldova în Odessa și a terenului aferent acesteia, evaluate total la circa 4 mln dolari....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 17:37

109 cazuri noi de Covid-19 și 10 decese / Informații de ultimă oră despre răspândirea coronavirusului

109 cazuri noi de Covid-19 și 10 decese / Informații de ultimă oră despre răspândirea coronavirusului

Numărul persoanelor infectate cu Covid-19 în RM continuă să crească. Doar în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 109 cazuri noi de infectare cu temutul coronavirus. Totodată, zece oameni și-au pierdut viața din cauza infecției. Numărul celor infectați e de 8360 , iar al...

( ) Citeşte tot articolul

Social 1 Iunie 2020, ora: 16:28

Nistrul riscă să ajungă un canal înnămolit

Nistrul riscă să ajungă un canal înnămolit

Nistrul ar putea rămâne în totalitate fără apă. Dezastrul este mai aproape decât ne imaginăm, din cauza planificatei construcţii a şase hidrocentrale în amonte pe Nistru, mai sus de Novodnestrovsk, Ucraina. Guvernul ucrainean a luat asemenea decizie la mijlocul...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 16:22

VIDEO / Cercetătorii ieşeni sunt îngrijoraţi: în pădurile din judeţ şi-a făcut apariţia şacalul auriu

VIDEO / Cercetătorii ieşeni sunt îngrijoraţi: în pădurile din judeţ şi-a făcut apariţia şacalul auriu

Specialiştii îl numesc „distrugătorul universal“ şi spun că poate distruge ecosistemele în care apare, fiindcă prădătorul său natural, lupul, a fost exterminat din pădurile din zona de şes sau câmpie din Iaşi.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 1 Iunie 2020, ora: 16:05

Dieta cu ouă: 10 kg în doar 7 zile! Iată cât de simplu este de ținut

Dieta cu ouă: 10 kg în doar 7 zile! Iată cât de simplu este de ținut

Lupta cu pierderea kilogramelor este una dintre cele mai dificile sarcini, iar noi căutăm mereu cele mai eficiente sfaturi și modalități de a duce la capăt această luptă.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 1 Iunie 2020, ora: 15:38

3 cupluri din ZODIAC care se formează de 1 IUNIE și rămân împreuna pe viață

3 cupluri din ZODIAC care se formează de 1 IUNIE și rămân împreuna pe viață

Ești în căutarea sufletului pereche? Astrele au vești bune pentru tine: se apropie luna iunie, o adevărată lună a dragostei și ai liber la iubire. Te poți îndrăgosti chiar de 1 iunie, când copilul din sufletul tău iese la iveală și lumea pare vrăjită. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 15:32

Anunț important pentru studenții basarabeni care își fac studiile în România

Anunț important pentru studenții basarabeni care își fac studiile în România

Cu referire la solicitările de informații referitoare la exceptarea plasării elevilor și studenților din Republica Moldova în autoizolare pentru 14 zile la revenirea în România pentru preluarea lucrurilor personale din cămine, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 15:20

Dezbateri pe arena internațională: De ce alternativele fumatului merită atenția OMS

Dezbateri pe arena internațională: De ce alternativele fumatului merită atenția OMS

“Nu avem suficiente date pentru a afirma că țigările electronice sunt mai puțin nocive.” Declarația aparține reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care săptămână trecută au organizat o conferință de presă dedicată Zilei Mondiale Fără...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 15:10

Un celebru medic italian de urgenţe a dat asigurări că noul coronavirus a DISPĂRUT din Italia

Un celebru medic italian de urgenţe a dat asigurări că noul coronavirus a DISPĂRUT din Italia Foto: simbol

Un celebru medic italian de urgenţe a dat asigurări că noul coronavirus a dispărut din Italia şi că a venit timpul să ca italienii să nu mai fie "terorizaţi" inutil, afirmaţii care au provocat imediat reacţii din partea autorităţilor şi a altor specialişti, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 15:02

Dan Dungaciu: În Ținutul Secuiesc au loc confruntări hibride. Asistăm la „desuveranizarea” României

Dan Dungaciu: În Ținutul Secuiesc au loc confruntări hibride. Asistăm la „desuveranizarea” României

Ținutul Secuiesc nu doar că se află pe orbita Ungariei, dar în zonă are loc și o „desuveranizare” a României, crede analistul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI) al Academiei Române.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 15:01

Cunoscuți interpreți vor participa la ediția de caritate a jocului ”Bani la greu”

Cunoscuți interpreți vor participa la ediția de caritate a jocului ”Bani la greu”

Doi cunoscuți interpreți din Moldova, Cornelia Ștefăneț și Igor Cuciuc, își vor încerca norocul, în această seară, în noul Joc TV special al Loteriei Naționale, ”Bani la greu”, în care câștigul maxim este de peste 1 000 000 de lei. Toată...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 14:43

Primul român care a ajuns în China. Mai înainte un domnitor i-a tăiat nasul

Primul român care a ajuns în China. Mai înainte un domnitor i-a tăiat nasul

Nicolae Milescu Spătaru a fost unul din marii calatori, aventurieri şi carturari ai secolului al XVII - lea Născut la 31 mai 1636, dintr-un tată aromân din Peloponez şi o mamă moldoveancă get-beget, Nicolae Milescu Spătaru a avut o carieră politică şi diplomatică...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 14:37

Simona Halep mărturisire uimitoare! Când se retrage din tenis?

Simona Halep mărturisire uimitoare! Când se retrage din tenis?

După lungi speculații, campioana României s-a hotărât să pună capăt misterului. Simona Halep a anunțat când se va retrage din tenis. Simona Halep a mărturisit că este nerăbdătoare să se întoarcă în competiții, însă a făcut și o declaratie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 14:27

Tragedie aviatică în Italia! Doi sportivi au murit, după ce avionul s-a prăbușit

Tragedie aviatică în Italia! Doi sportivi au murit, după ce avionul s-a prăbușit

Doi campioni la inot din Italia au murit in urma unui accident aviatic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 13:20

DOC// Un nou scandal la Centrul comercial Gemenii: Guvernul a solicitat revizuirea deciziei CEDO după ce a executat-o parțial

DOC// Un nou scandal la Centrul comercial Gemenii: Guvernul a solicitat revizuirea deciziei CEDO după ce a executat-o parțial

Guvernul a solicitat CEDO să-și revizuiască decizia din 18 februarie în dosarul Centrului comercial Gemenii după ce le-a restituit păgubașilor suma de 1,7 milioane de euro, ce constituie venitul ratat, prejudiciul moral și cheltuielile de judecată. Autoritățile de la Chișinău...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 1 Iunie 2020, ora: 13:15

Paradoxul pandemiei. Europa nu mai are unde să stocheze SURPLUSUL de alimente

Paradoxul pandemiei. Europa nu mai are unde să stocheze SURPLUSUL de alimente

Procesatorul belgian de cartofi congelaţi Agristo nu mai are unde să îşi depoziteze cartofii pai şi, din cauză că nu mai găseşte spaţii de închiriat, compania a decis să îşi reducă producţia cu aproximativ 20%, informează Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 1 Iunie 2020, ora: 13:02

Testul prin care descoperi dacă ai o boală psihică. Ce vezi în aceste imagini?

Testul prin care descoperi dacă ai o boală psihică. Ce vezi în aceste imagini?

Un test cu imagini poate să-ți arate dacă suferi sau nu de vreo boală psihică nedescoperită, aflată în stadii incipiente.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 12:51

VIDEO / Veaceslav Platon explică procurorilor o schemă, în timpul audierilor

VIDEO / Veaceslav Platon explică procurorilor o schemă, în timpul audierilor

Într-un nou video, din timpul audierilor lui Veaceslav Platon, se vede cum acesta explică procurorilor conexiunile financiare dintre băncile prin intermediul căruia ar fi fost realizată frauda bancară de un miliard de dolari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 12:49

STAT MAFIOT / Malta a confiscat bancnote libiene FALSE în valoare de 1,1 miliarde USD tipărite de RUSIA

STAT MAFIOT / Malta a confiscat bancnote libiene FALSE în valoare de 1,1 miliarde USD tipărite de RUSIA

Autorităţile din Malta au confiscat bancnote libiene false în sumă echivalentă cu 1,1 miliarde de dolari, tipărite de o firmă din Rusia. Anunțul a fost făcut de Departamentul de Stat al SUA, în timp ce Malta nu a emis până acum niciun comunicat oficial pe această...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 12:30

ALERTĂ FALSĂ la Ambasada Federației Ruse din Chișinău

ALERTĂ FALSĂ la Ambasada Federației Ruse din Chișinău Foto: Sandu Scodin

Potrivit poliției zona din apropierea Ambasadei a fost izolată, iar la fața locului au fost dislocate polițiști, salvatori și geniști, urmând să cerceteze clădirea, pentru a găsi presupusul explozibil.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 12:23

Fostul Principe Nicolae va deveni tată pentru a doua oară

Fostul Principe Nicolae va deveni tată pentru a doua oară

Dacă până acum nu s-a mai știut mai nimic desprefostul Prinț Nicolae și soția sa, Alina Binder, astăzi, de 1 iunie,printr-un comunicat postat pe facebook, aflăm vești noi despre cuplul princiar.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)