Astăzi 26 Aprilie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 14:14
Abonamente

Actualitate 17 Septembrie 2016, ora 06:33    Din editia print

Țară, acum ai televiziune!

Marime Font

Ziarul TIMPUL, alături de Casa de Producție Unirea TV, coordonată de Tinerii Moldovei, Blocul Unității Naționale și Acțiunea 2012, au lansat sâmbătă, 10 septembrie, postul de televiziune 10TV. Postul de televiziune 10TV cu tematică informativ-analitică difuzat prin reţelele distribuitorilor de servicii din ţară (poziția 29 pe MOLDTELECOM și 36 pe STARNET). Grila de emisie include talk-show-uri, filme documentare, emisiuni de autor. 

De luni până vineri, se difuzează două emisiuni, produse absolut noi pe piața media din R. Moldova. „Sfatul Țării”, un talk-show social-politic moderat de Constantin Codreanu de la ora 21:00, iar „Cod Galben” de la ora 18:30 este emisiunea realizată de jurnalistul Dorin Galben.
Vrem un stat fără corupție, dar continuăm să luăm și să dăm mită. Vrem un stat fără sărăcie, dar încurajăm achitarea salariilor în plic. Vrem un stat cu tineri implicați, dar îi determinăm să plece peste hotare și să nu revină. Emisiunea „Cod Galben” vine să prezinte cele mai grave probleme din societate și să modereze aroganța funcționarilor, care se pare c-au uitat să mai și muncească.

„Sfatul Țării” va aborda teme relevante din punct de vedere politic, social, istoric și economic pentru cei din Republica Moldova, România și Diaspora. Politicieni, analiști politici, academicieni, istorici, experți în diverse domenii și lideri ai sectorului asociativ de pe cele două maluri de Prut se vor număra printre invitații emisiunii. „Sfatul Țării” este o emisiune a casei de producție UNIREA TV cu un format diferit de tot ce există, în prezent, pe piața autohtonă, cu accent pe interactivitatea care va fi asigurată grație intervențiilor telespectatorilor și ale internauților prin telefon, Skype și rețelele de socializare.


În cele ce urmează, vom reflecta în paginile ziarului TIMPUL, cele mai interesante emisiuni și cele mai importante declarații din cadrul acestora.

Pe 30 octombrie curent, în Republica Moldova, vor avea loc alegeri prezidențiale. După o pauză de 16 ani, șeful celui de-al doilea stat românesc va fi ales prin vot direct. O temă aparte în această luptă electorală o reprezintă tema Unirii. Nu există candidat de prim-plan, care să nu se raporteze într-un fel sau altul la ReUnire. Totuși, politicienii care se declară adepți ai curentului unionist, nu au reușit să identifice un candidat comun pentru scrutinul prezidențial.

De ce nu reușesc unioniștii din politica moldovenească să se unească într-un singur proiect politic și cât de mult se bucură antiunioniștii de un astfel de comportament total imatur al politicienilor unioniști, au discutat în cadrul emisiunii „Sfatul Țării”, Constantin Codreanu și invitații săi Ion Leașcenco, vicepreședinte al Blocului Unității Naționale și Dragoș Galbur, medic, blogger, militant unionist. Întrebat fiind de către moderator ce opțiuni are votantul pentru alegerile din această toamnă, Dragoș Galbur a afirmat: „Eu cred că suntem într-o situație problematică, pentru că nu ai pe cine alege, că de unde, Slavă Domnului este. Unioniștii vor vota destul de dispersat: Maia Sandu, Platforma DA, PD, PL etc.” La întrebarea „Ce trebuie să facem ca în R. Moldova lucrurile să meargă bine?”, Ion Leașcenco a declarat că „în actuala situație, în R. Moldova, lucrurile nu au cum să meargă bine, pentru că nu există cultură. Electoratul nu are suficientă inteligență politică, cultură civică, este dezinformat, chiar manipulat.

Practic, este carne de tun sau un idiot util. Poate în câteva zeci de ani se vor schimba lucrurile în Moldova. Până atunci oamenii cu mintea trează trebuie să lupte pentru reîntregirea idealului național”.

Despre lipsa de solidaritate între exponenții partidelor unioniste și proeuropene, și care este semnalul dat de actuala situație de pe eșichierul politic pentru viitoarele alegeri parlamentare au relatat, într-o altă emisiune, invitații Octavian Țâcu, istoric, și Valeriu Saharneanu, jurnalist, reprezentant al Partidului Liberal Reformator

. O mare parte dintre cei care se declară unioniști afirmau, cu diferite ocazii, că cel mai bun candidat din partea unioniștilor este Octavian Țâcu. Acesta, prezent la „Sfatul Țării” a declarat: „Am avut discuții nu doar cu unioniștii. Au fost discuții și cu Andrei Năstase în privința identificării unui candidat comun al dreptei. Au fost discuții și cu alte partide politice, inclusiv cu domnul Prohnițchi. Au venit și din interiorul Partidului Național Liberal, atunci când urma să fie Congresul în vederea preluării conducerii la partid. Vocația mea este alta, și am spus lucrul acesta atunci când s-a încercat într-un fel, foarte dubios și curios să mă înainteze la candidatura de primar al orașului Chișinău, fără ca eu să cunosc ceva. La momentul actual, eu cred că există două candidaturi, care urmează a fi susținute, în vederea dregerii lucrurilor. Totodată, cât privește profilul unui candidat, pe care partidul l-ar susține, Valeriu Saharneanu a accentuat că „Aceste două noțiuni nu trebuie antagonizate, europenist sau unionist este același lucru. Aștept ca să fim cu mai mult discernământ. Trebuie să lucrăm fiecare. Noi, cei din Partidul Liberal Reformator, nu candidăm, dar vom participa la explicarea esenței acestor alegeri”.

În cele din urmă, Constantin Codreanu a realizat o emisiune despre cât de binevenite și așteptate sunt fondurile acordate de București Chișinăului, dar și cum reacționează comunitățile locale din Republica Moldova la aceste oportunități, inclusiv la proiectele de înfrățire a localităților de pe ambele maluri ale Prutului. Într-o intervenție telefonică din România, vicepreședintele Consiliului Județean Prahova, Ludmila Sfârloagă a declarat că „acele acorduri de înfrățire trebuie să se concretizeze în ceva. Noi, datorită legislației, pe care o avem la ora aceasta în România, am reușit să facem foarte multe lucruri concrete în baza proiectelor de înfrățire, pe care le avem cu cinci raioane din R. Moldova.

La acest moment, sunt două proiecte de investiții, pe care județul Prahova le-a implementat în raionul Hâncești. Mă refer la Biblioteca Raională „Antonie Plămădeală” și la Sala de Ședințe a Consiliului Raional, care se numește „Constantin Stere”. Județul Prahova, de doi ani, investește cam 100 de mii de euro în proiectele, pe care le are în Basarabeasca, Călărași, Cimișlia, Hâncești și Leova.

Pe 13 septembrie, în cadrul emisiunii „Cod Galben”, s-a discutat o temă mereu actuală pentru Republica Moldova și anume „Sănătatea cetățenilor”, care este în pericol din lipsă de medici. Din cauză că sistemul de sănătate din R. Moldova este la pământ, mulți medici continuă să ia mită și uită de jurământul lui Hipocrate. Totodată, din cauza salariilor mici, o bună parte dintre specialiștii buni aleg să-și aplice cunoștințele în străinătate. Acolo, ei sunt apreciați și răsplătiți pe măsură. Care este probabilitatea că medicii noștri vor reveni acasă și ce reforme trebuie efectuate în sistem, realizatorul Dorin Galben a aflat de la invitații emisiunii.

Nicolae Jelamschi, expert internațional pe resurse umane medicale și director al Unității de Coordonare, Implementare și Monitorizare a Proiectelor în domeniul Sănătății, a declarat că „deși sistemul nostru de învățământ are nevoie de multe schimbări, el oricum este la un nivel destul de bun, întrucât suntem recunoscuți și la nivel regional. Republica Moldova este în rețeaua de sănătate a Europei de Sud-Est și deține un rol foarte important și este un model.”. Reprezentantul sistemului medical a afirmat că așa-numitul exod de cadre medicale nu există.

„Mobilitatea medicală a existat tot timpul, nu este un fenomen de cinci sau zece ani. În prezent, mobilitatea care există nu prezintă pericol pentru sistemul medical”, a afirmat Nicolae Jelamschi. Chiar este benefic ca medicii să plece. Asta demonstrează că studiile noastre sunt recunoscute și sunt echivalate peste hotare. Asta înseamnă că medicii noștri capătă o experiență, iar unii se întorc și înapoi.
Olga Cernețchi, profesor universitar și prorector la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, a spus că pe profesorii de la Universitatea de Medicină îi îngrijorează faptul că o parte dintre studenți aleg să plece din sistem, nu doar cadre tinere, dar și cele cu experiență. „Pe de altă parte, avem și o doză de mândrie că universitatea noastră pregătește în așa fel că ei cu ușurință se angajează în sistemele de sănătate din alte țări ale lumii și după cum s-a menționat ei activează în toate țările lumii. Noi îi numim ca ambasadori ai Republicii Moldova în străinătate”.

Potrivit lui Nicolae Jelamschi, în mediul rural, în zonele mai puțin accesibile sau cu mai puține facilități, este foarte greu să atragi un medic să activeze acolo. Sunt elaborate politici la nivel de OMS, la nivel mondial pentru a atrage medicii să activeze în mediul rural. Republica Moldova are o densitate foarte mare a populației și distanța dintre localități este foarte mică, de aceea nu este necesar ca medicul neapărat să trăiască în acest sat, este destul ca el doar să activeze acolo. În toate localitățile din țară există asistența de urgență.

Pe 14 septembrie ziarul TIMPUL a împlinit 15 ani de activitate. Cu această ocazie, emisiunea „Cod Galben” a avut o ediție specială cu tema „Politicienii vin și se duc, dar presa adevărată rămâne”.

Publicația TIMPUL și-a început activitatea în același an când la putere a venit Partidul Comuniștilor. A urmat o perioadă dificilă, timp în care presa independentă era intimidată și persecutată. Totuși, am rezistat, de fapt au rezistat cei care au pus baza acestui ziar. Politicienii vin și se duc, dar presa adevărată rămâne. Cine mai citește acum ziare și ce perspective mai au acestea în R. Moldova, a încercat să afle Dorin Galben alături de colegii săi Pavel Păduraru și Lia Ciutac. Pavel Păduraru, jurnalist cu o experiență de zece ani, a povestit despre visul său de a deveni actor sau scriitor, înainte să devină jurnalist. Pavel Păduraru a mai dezvăluit că în curând va lansa o carte.

Jurnalistul a povestit despre experiențele sale de a realiza investigații, despre intimidările și amenințările pe care le-a primit. „Un jurnalist trebuie să fie curajos, altfel nu poate fi numit jurnalist”, a spus Pavel Păduraru. La întrebarea dacă peste cinci sau zece ani vor mai exista ziare, care să cuprindă știri, materiale sau investigații, nu doar sfaturi de frumusețe pentru femei, jurnalista Lia Ciutac a răspuns convinsă că nu trebuie să neglijăm cetățenii, care așteaptă informații despre ceea ce îi interesează. „Spre exemplu, în Țările Scandinave se înregistrează cea mai mare rată de cititori ai ziarelor în prezent per capita. Aceasta demonstrează că în țările care se află cu zeci de ani înaintea noastră, ziarele rămân în continuare o sursă de informație așteptată”, a spus tânăra.

Un articol de: Ana Gabor Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 14:14

Construcția conductei de gaze naturale Ungheni-Chișinău, care va demara săptămâna viitoare, este, în opinia premierului Pavel Filip, un pas important spre asigurarea securității energetice a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 11:06

Cel mai mare parc de distracții din țară, ”OrheiLand”, se pregătește pentru deschiderea de 1 iunie, atunci când împlinește un an de la inaugurare. Ca de obicei, administrația Centrului vine cu surprize și atracții inedite pentru vizitatori.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 11:04

 Alegerile parlamentare anticipate pot avea loc în baza aceluiași sistem electoral ca scrutinul ordinar, adică în baza sistemului mixt aplicat la 24 februarie curent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 08:52

Peste un sfert din ţigările electronice sunt contaminate cu bacterii care provoacă astm, inflamaţii şi reducerea capacităţii pulmonare, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard, din SUA, citat de The Telegraph.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 08:37

UE: Decretul lui Putin este un atentat la suveranitatea Ucrainei

Decizia Rusiei de a înlesni acordarea cetăţeniei ruse pentru locuitorii regiunilor separatiste din Ucraina constituie un alt atac al Moscovei asupra suveranităţii ucrainene, a declarat joi un purtător de cuvânt al diplomaţiei europene, cerându-i Rusiei să înceteze...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 08:34

Vinerea Mare. Tradiţii şi superstiţii în Vinerea Paştilor sau Vinerea Seacă din Săptămâna Mare

Vinerea Mare este o zi de mare doliu a întregii creştinătăţi. În această zi a fost răstignit şi a murit Mântuitorul Iisus Hristos. În Vinerea Paştilor sau Vinerea Seacă din Săptămâna Mare nu se lucrează, iar cei care mor ajung în iad, pentru că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 08:31

Tragedie în Vinerea Patimilor, transmisă Live pe Facebook. Un şofer a ars de viu, după ce s-a izbit cu Opelul de copac

Tragedie în Vinerea Patimilor, în localitatea Truşeşti, judeţul Botoşani. Un şofer a murit ars de viu, după ce maşina în care se afla a luat foc după ce s-a izbit violent de un copac aflat pe marginea drumului. Un alt şofer a transmis accidentul live pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 26 Aprilie 2019, ora: 08:29 de Dorin Dusciac

Grigore Chiper: „Literatura română încă nu este un obiectiv al cititorului occidental”

Grigore Chiper: „Literatura română încă nu este un obiectiv al cititorului occidental” Din editia print

Grigore Chiper s-a născut la 16 aprilie 1959, în s. Copanca, r-nul Căușeni. Este absolvent al Facultății de Filologie a USM (1981). A activat ca profesor la Universitatea din Tiraspol (cu sediul la Chișinău). Este redactor asociat la revista „Contrafort” din Chișinău. A...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Aprilie 2019, ora: 08:22

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 APRILIE 2019. BALANȚELE ÎȘI POT EXTINDE FAMILIA

Horoscopul zilei de 26 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 26 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 26...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 07:19 de Mihaela Culcinschi

Egalitatea de gen în R. Moldova, cum se respectă și cât e de necesară?

Egalitatea de gen în R. Moldova, cum se respectă și cât e de necesară? Din editia print

După 13 ani de la adoptarea Legii cu privire la asigurarea egalităţii de şanse Între femei şi bărbaţi, rata violenței domestice se menține la un nivel destul de înalt

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 06:47 de Ana Marchitan

FOTO /// Un arhitect propune construcția Coloanei Infinitului la Chișinău

FOTO /// Un arhitect propune construcția Coloanei Infinitului la Chișinău Din editia print

Arhitectul Alexei Gărgăun a schițat proiectul unui monument care, în opinia sa, ar putea revoluționa arhitectura din țara noastră. Este vorba de un centru de business, sub forma renumitei sculpturi Coloana Infinitului de Constantin Brâncuși, care s-ar încadra perfect...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 18:30

Autoritatea Aeronautică Civilă vine cu detalii despre AVIONUL, care a aterizat ILEGAL pe Aeroportul din Chişinău

Autoritatea Aeronautică Civilă anunţă că furnizorul de servicii de navigație aeriană Î.S. MoldATSA a raportat despre intrarea în spațiul aerian al Republicii Moldova a unei aeronave străine Boeing 737-800 fără autorizația de zbor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 18:29

Rami Malek va juca rolul personajului negativ din noul film „James Bond”

Alături de Daniel Craig, actorul Rami Malek, premiat recent cu Oscar pentru rolul din „Bohemian Rhapsody”, va face parte din distribuţia noului film al francizei „James Bond”, au anunţat, joi, din Jamaica, producătorii Barbara Broccoli şi Michael G. Wilson, alături...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 16:30

FMI avertizează politicienii din opoziție să nu atenteze la independența BNM

Fondul Monetar Internațional recomandă politicienilor de la Chișinău să evite orice inițiative care ar atenta la independența și funcționalitatea Băncii Naționale a Moldovei. «FMI va monitoriza îndeaproape evoluțiile din acest domeniu», se spune într-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:44

Fără limba rusă în instituții! Limba ucraineană este unica limbă de stat din Ucraina

Rada Supremă a Ucrainei a votat astăzi un proiect de lege care prevede că limba ucraineană este unica limbă de stat și de utilizare la nivel oficial în țară. Astfel, președintele țării, deputații, judecătorii, procurorii, funcționarii Băncii Naționale, persoanele care dețin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:37

Partidul estonian cu cele mai multe mandate în parlament a rămas în opoziție din cauza aroganței liderului său, ar putea fi un precedent pentru Moldova

În Estonia, partidul care a luat cele mai multe voturi la ultimele alegerile parlamentare, a rămas în opoziție, din cauza aroganței liderului acestuia, Kaja Kallas.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:34

Die Zeit despre relativa normalitate a rezultatului scrutinului din Ucraina

Alegerea actorului de comedie Volodimir Zelenski în funcţia de preşedinte al Ucrainei la sfârşitul săptămânii trecute ar putea fi mai puţin neobişnuită decât ar fi tentaţi să creadă oamenii, scrie joi săptămânalul german Die Zeit, transmite dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:33

Ucraina a cerut convocarea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU din cauza ultimei decizii a lui Putin

Autoritățile ucrainene au cerut președintelui Consiliului de Securitate al ONU să convoace o întrunire de urgență în legătură cu decizia lui Vladimir Putin, presedintele Rusiei, de simplificare a eliberării de cetățenii ruse locuitorilor din zonele controlate de forțele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:22

Partidul ȘOR a început lucrările de iluminare stradală în al treilea sat din circumscripțiile în care a învins la alegeri

Partidul ȘOR a început lucrările de iluminare stradală în al treilea sat din circumscripțiile în care a învins la alegeri

La doar două săptămâni de la anunțarea noului program infrastructural de anvergură, care prevede iluminarea a 104 localități din Republica Moldova, Partidul Șor a început lucrările în al treilea sat deja – Furceni, raionul Orhei. Astfel, peste aproximativ o lună,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:41

(video) Dumitru Alaiba, deputat PAS: Vom organiza atâtea alegeri anticipate, câte vor fi nevoie pentru a lua majoritatea

Deputații din fostul bloc electoral ACUM se pare că sunt cu gândul numai la alegeri, chiar dacă organizarea acestora costă bugetul de stat sute de milioane de lei. Cel puțin asta reiese din declarațiile făcute de Dumitru Alaiba, deputat din fracțiunea PAS. Alaiba a declarat că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:40

România este cel mai fidel susținător al integrării europene a Republicii Moldova

Stadiul actual al cooperării Republica Moldova-UE, importanța aprofundării Parteneriatului Strategic cu țara vecină dar și sprijinul României acordat autorităților Republicii Moldova în continuarea procesului de reformă în spirit european a fost discutat de secretarii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:39

Proprietarul unei rețele de farmacii apreciază modificările în legislația fiscală, operate în vara anului trecut

Implementarea micii reforme fiscale de către actuala guvernare are un efect pozitiv asupra economiei naționale. Este opinia lui Iurie Bezer, directorul companiei farmaceutice Becor și al rețelei de farmacii Elody, exprimată într-un interviu pentru pavelzingan.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:38

Analiză: Prin îmbunătățirea programului Prima Casă, Executivul impulsionează creditul imobiliar din țara noastră

Către finele anului 2019, împrumuturile imobiliare ar putea să se plaseze pe locul doi în structura creditului bancar, depășindu-le pe cele pentru consum și industrie. Este concluzia la care au ajuns autorii unei analize publicată pe pagina de Facebook Poșta de Știri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:35

Fapte Bune - un nou proiect inițiat de Partidul ȘOR

Fapte Bune - un nou proiect inițiat de Partidul ȘOR

În ajunul sărbătorilor pascale, Partidul Politic ”ȘOR” a mai inițiat un program menit să schimbe viața oamenilor în bine. Este vorba de proiectul ”Fapte Bune”, care, la prima etapă, este implementat în localitățile în care cetățenii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 10:08

Penibil! Deputatul PAS Alaiba vorbește despre lupta cu corupția, dar diminuează de minim 3 ori valoarea casei sale

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba ar fi ocupat abuziv un teren de doi ari ari din proprietatea Primăriei Chișinău, iar valoarea cadastrală a bunurilor deținute de acesta este de peste 82 mii euro. Cu toate acestea, scrie bloggerul Corneliu Grandrabur, într-un articol publicat azi, Alaiba a...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)