Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 16:04
Abonamente
 
 
 

Economie Mondială 24 Februarie 2016, ora 18:08

Țara unde prețul benzinei a crescut cu 6.000% într-o singură zi

Marime Font

Venezuela, țara unde inflația este așteptată să ajungă la 720% în acest an, a mărit prețul carburanților pentru prima dată în aproape două decenii. În ciuda creșterii uriașe, de 6.000%, Venezuela rămâne una dintre țările cu cel mai mic preț al benzinei din lume.

Moneda națională a Venezuelei s-a depreciat cu 98% în mandatul actualului președinte Nicolas Maduro, acesta preluând funcția în 2013, după moartea lui Hugo Chavez. Ca urmare a prăbușirii monedei naționale dar și a prețurilor la petrol (principala marfă de export a țării), guvernul de la Caracas a fost nevoit să ia măsuri pentru a menține aprovizionarea țării cu produse de bază.

Prețul unui litru de benzină în Venezuela a fost mărit săptămâna aceasta de 60 de ori, de la 9,7 centavos la 6 bolivari. Locuitorii din țara sud-americana vor plăti astfel echivalentul a 0,94 dolari pentru un litru de carburant. Anterior, aceeași cantitate de benzină avea un cost de (0,015 dolari).„Având în vedere că ne confruntăm cu o inflație criminală și haotică, indusă cu mult timp în urmă, statul trebuie să ia măsuri pentru a controla și reglementa piețele”, a declarat președintele Nicolas Maduro, citat de Bloomberg.

Cursul de schimb oficial folosit pentru importurile esențiale, precum mâncarea sau medicamentele, a fost mărit de la 6,3 bolivari/dolar, la 10 bolivari/dolar. Deprecierea forțată a bolivarului va reduce presiunea pe bugetul țării, oferind companiei petroliere de stat Petroleos de Venezuela SA mai mulți bolivari pentru fiecare dolar provenit din vânzările de țiței, în vreme ce creșterea prețului la benzină va reduce cheltuielile cu subvențiile. De asemenea, deprecierea va forța cel mai probabil guvernul să mărească prețul alimentelor de bază precum pâinea sau orezul.

Sursa: wall-street.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md