Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 16:35
Abonamente

Spectacole 14 Martie 2013, ora 06:07    Din editia print

Arcadie Răcilă: „Cel mai important rol pentru mine este cel de omenie”

Marime Font

 
 
 

S-a născut pe 15 ianuarie 1984, în satul Sofia, raionul Drochia. A absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea actorie în clasa profesorului Alexandru Grecu.  

Din 2004 este actor la Teatrul Național „Satiricus I. L. Caragiale”. Pe scena acestui teatru a jucat mai multe roluri în diverse spectacole: Garcia în „Carmen” de Prosper Merimee, Vasile în „Țara asta a uitat de noi…” de Constantin Cheianu, Polițistul în „Cu bunelul, ce facem?”, Vlad Șaptefrați, student la Drept, în „Made in Moldova” și Iliescu în „Golanii revoluției moldave” de același autor, Rică Venturiano în „Eu pentru cine votez?” de Val Butnaru, Valeriu Boboc în „7 aprilie” de Constantin Cheianu și Irina Nechit, Nero în „Dictatorul” de Andrei Strâmbeanu, Lupius în „Caligula” de Jozef Toman, Spiridon în „O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale, Poetul în „SRL Moldovanul” de Nicolae Esinencu ș.a. 
 
Arcadie Răcilă este un actor care a făcut teatru încă de pe când era copil. Fiind elev la Liceul Teoretic din satul Pepeni, raionul Sângerei, a jucat în Teatrul de amatori „Amintiri” de la Casa de Cultură, sub conducerea lui Petru Pietraru, fratele cunoscutului actor George Pietraru. Aici i s-a deschis viziunea pentru teatru. Actor însă n-a visat să fie. Astfel, după absolvirea liceului, vine la Chișinău să ia admiterea la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. Dar când a văzut că locurile de la buget sunt ocupate, a mers pe aceeași stradă, Mateevici, mai departe, ca să ajungă la Universitatea de Arte, unde a prezentat actele la actorie. Venind acasă, Petru Pietraru i-a spus că a auzit la radio că Alexandru Grecu ia o clasă de actori, pe care să-i pregătească pentru Teatrul „Satiricus”. Regizorul de la Pepeni i-a dat literatură și viitorul actor a venit la Chișinău.

Prima probă (poezie, cântec, dans) a susținut-o cu brio. La cea de-a doua au venit în costume de baie, ca să demonstreze expresia corporală. Din comisie făceau parte Viorel Cornescu, Alexandru Grecu, regretatul Victor Tanmoșan ș.a. „Am fost angajat în teatru de la anul I, mai întâi în calitate de operator de scenă, apoi, în cea de actor. Doi ani la rând, am jucat în scene de masă, ca la anul patru să mi se încredințeze primul rol - cel al Fotografului în spectacolul „Salvați America!” de Dumitru Crudu. Au urmat alte roluri: Mirele în
„Maimuța în baie” de Irina Nechit, Poetul în „SRL Moldovanul” de Nicolae Esinencu, Slim în „Oameni și șoareci” de John Steinbeck, Agentul secret în „Jertfe patriotice” de I. L. Caragiale și Vasile Alecsandri, El în „Vânătoarea de șobolani” de Peter Turrini ș.a. Cu ele am participat în turnee la diverse festivaluri în România, Ucraina, Belarus, Anglia, Franța și Italia, ne povestește Arcadie Răcilă.Întrebat care rol îi este cel mai scump, Arcadie Răcilă ne-a răspuns, fără să se gândească prea mult, următoarele: „Pentru mine cel mai important rol este cel de omenie. Le mulțumesc colegilor mei care m-au ajutat și, mai cu seamă, maestrului Alexandru Grecu. Suntem ca o adevărată familie. Bucuria cea mare însă este familia mea. Seara, mă grăbesc nespus de mult acasă, ca să mă joc cu fiică-mea, Maria-Loredana, care, pe 3 mai, va împlini un an”.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md