Astăzi 17 Ianuarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 18:16
Abonamente

Actualitate 18 Septembrie 2018, ora 07:46    Din editia print

Are poporul dreptul să știe dacă regele moare?

Marime Font

Medicii susțin că informația respectivă este confidențială, în timp ce juriștii dau asigurări că aceasta poate fi ascunsă doar dacă e secret de stat.

Vestea că preşedintele Igor Dodon a fost victima unui grav accident rutier a stârnit curiozitatea întregii societăți. Cetățenii își doreau să afle în ce stare se află șeful statului și dacă va fi apt să-și ducă mandatul până la bun sfârșit. Cu atât mai mult, cu cât medicii și câțiva socialiști s-au întrecut în declarații contradictorii. Astfel, mai bine de două zile, starea sănătății lui Dodon a devenit motiv de interpretări și presupuneri din cele mai bizare. Făcând o retrospectivă a celor întâmplate, TIMPUL a încercat să afle dacă cetățenii trebuie să fie informați în cazul în care cineva dintre demnitarii de rang înalt se află în stare gravă și nu-și poate exercita atribuțiile.

Duminică, 9 septembrie, două maşini din coloana prezidenţială s-au ciocnit violent cu o furgonetă a întreprinderii „Avicola Floreni”, care a încercat să facă o depășire și, ieșind pe contrasens, s-a ciocnit de automobilul în care se afla Igor Dodon, mama sa și unul dintre fii. Unele surse afirmă că în salon s-ar fi aflat și prima doamnă. Accidentul s-a produs în apropierea orașului Strășeni. Din informațiile apărute pe pagina de Facebook a președintelui, reiese că ei veneau din Basarabeasca, unde participaseră la Sfânta Liturghie la o biserică din localitate, și se deplasau în satul de baștină a șefului statului, Sadova, din r-nul Călărași.


În urma impactului, „Mercedesul” șefului statului a deraiat de pe șosea și s-a răsturnat. Cea de-a doua mașină, care venea din spate și în care erau bodyguarzii lui Dodon, nu a putut evita coliziunea şi s-a izbit frontal în autocamion. Şoferul furgonetei s-a ales cu o comoţie cerebrală, un ofiţer de pază a fost grav rănit, iar președintele și membrii familiei sale au scăpat cu doar câteva zgârieturi. Cel puțin, așa declarau medicii și echipa de comunicatori a șefului statului în următoarele zile după accident.
Bomba a fost aruncată de socialistul Ion Ceban, care, a doua zi, a dat peste cap ipotezele medicilor. „Domnul președinte a evitat să dezvăluie detalii despre consecințele accidentului, fiindcă nu a vrut să pună accent pe starea sa, dar am aflat că, de fapt, au fost înregistrate un șir de traumatisme, atât la dumnealui, la coloana vertebrală, cât și la copilul său și mama sa, care a suportat deja o primă intervenție chirurgicală”, scria Ceban pe Facebook.

„Demnitari sau oameni simpli, pentru noi toți sunt pacienți”

Marți, Igor Dodon a revenit la muncă și a anunțat că o anumită perioadă va fi supravegheat de medici. Pe fața sa nu s-au făcut observate alte semne, în afară de un ochi vânăt și o julitură pe nas. Întrebările internauților au continuat să apară, de data aceasta persistând dubiile că șeful statului ar fi fost machiat și ajutat să ajungă la Reședința de Stat. Dacă se ascunde ceva, stăteau pe gânduri oamenii, de ce ei, cetățenii R. Moldova, ar trebui să nu știe despre starea sănătății președintelui și comandantului suprem al forțelor armate? TIMPUL a căutat răspuns la această întrebare, discutând cu mai mulți medici și juriști.
Potrivit Larisei Catrinici, ex-ministră a Sănătății și director al Institutului Oncologic, în asemenea cazuri, medicii trebuie să respecte legislația și să nu divulge informații despre starea pacienților. „În Legea cu privire la drepturile pacienților este foarte clar stipulat că informațiile despre starea de sănătate îi aparține exclusiv pacientului și acestea pot fi comunicate unei persoane terțe numai atunci când pacientul își exprimă acordul. Mai mult, atunci când pacientul vine într-o instituție medicală și semnează acordul cu privire la oferirea datelor cu caracter personal, el ne permite să utilizăm aceste informații doar între noi, ca parteneri. Demnitari sau oameni simpli, pentru noi toți sunt pacienți și suntem obligați să nu divulgăm informațiile cu caracter personal”, a menționat fostul ministru.

„Confidențialitatea nu este justificată în cazul președintelui”

În schimb, Andrei Bivol, avocat în cadrul Biroului Asociat de Avocaţi „Hanganu, Tănase & Partenerii”, a specificat că președintele nu este obligat prin lege să ofere informații referitor la starea sa de sănătate după un accident rutier, însă, în asemenea cazuri, se aplică regulile generale cu privire la libertatea de exprimare, inclusiv față de elementele vieții private ale unui demnitar de rang înalt. „Președintele este garantul Constituției și baza democrației, de aceea în toate societățile democratice, în astfel de situații, imediat se informează presa despre starea președintelui. În cazul președintelui, nu este justificată confidențialitatea datelor medicale, deoarece el este o persoană publică, care teoretic se afla în exercițiul funcțiunii - avea girofarurile pornite și a nimerit într-un accident pe un drum național. De aceea cred că aici prevalează libertatea de exprimare și dreptul publicului de a fi informat”, a explicat Andrei Bivol.

La rândul său, avocatul Vitalie Nagacevschi afirmă că informația cu privire la starea sănătății unui demnitar de rang înalt ar trebui să fie adusă la cunoștinţa cetățenilor în măsura în care aceasta poate fi făcută publică. „În principiu, această informație este publică, dar, în același timp, ea poate fi catalogată și ca un secret de stat, pornindu-se de la ideea că o eventuală stare nesatisfăcătoare a unui președinte ar putea duce la anumite destabilizări la nivel politic, economic sau interstatal. Foarte des, anumite relații interstatale sau stabilitatea politică se datorează personalității liderului respectiv, iar starea sănătății acestei persoane poate constitui un secret până când se iau măsurile necesare pentru neadmiterea destabilizărilor respective”, a conchis juristul.

Are dreptul să folosească girofarurile și mașina de serviciu în interese personale

În schimb, această întâmplare nefericită a scos în vileag alte minciuni ale șefului statului. Coloana prezidențială avea girofarurile pornite și viteză excesivă, deși Dodon a promis că nu va folosi niciodată girofarurile. Totuși, e vorba doar de o nouă minciună, nu și de o ilegalitate. Vitalie Nagacevschi susține că, potrivit legii, președintele se află sub paza de stat timp de 24 de ore pe zi și șapte zile pe săptămână. „El folosește mașina de serviciu inclusiv când se duce la părinți și beneficiază de asemenea servicii încă patru ani după expirarea mandatului. Și utilizarea girofarurilor este obligatorie, căci vorbim de o coloană oficială, iar viteza cu care se deplasează aceasta nu ține de regulamentul circulației rutiere. Viteza trebuie să fie adaptată în așa mod, încât să asigure securitatea președintelui”, a precizat avocatul.

Isterie și bucurie enormă în urma accidentului

Socialiștii nu au pierdut ocazia de a-și face publicitate electorală și pe seama nenorocirii lui Dodon. Mai mulți reprezentanți ai PSRM declarau luni, cu tărie, că accidentul nu e o simplă întâmplare și că ar putea fi vorba despre un atentat la viața președintelui din partea României. „Ticăloşilor! Nu e un accident, ci o lovitură directă în maşină. E o tentativă de omor!”, a scris deputatul Vlad Bătrâncea pe Facebook. Colegul său, Ion Ceban, a fost și mai categoric: „Este ciudat că, la distanța de trei zile după ce a fost lovită mașina cu care mă deplasam regulamentar, împreună cu șoferul, a fost accidentat serios și automobilul președintelui țării”, a spus Ceban.

Însă teoria conspirației n-a avut șanse la viață, căci peste câteva ore Anatolie Golea, directorul interimar Serviciului Protecție și Pază de Stat, a dezmințit aberațiile socialiștilor. Golea a specificat că, în urma unei analize, s-a constatat că accidentul nu a fost provocat intenționat.
În afară de suferința fizică prin care a trecut Dodon și familia sa, acest accident a scos în evidență antipatia care persistă în societate față de președintele socialist. Deși acesta se lăuda recent că încrederea cetățenilor în el a crescut la 60%, mii de moldoveni au făcut haz de necazul său, amintindu-i că „Dumnezeu nu bate cu bățul”. Nici oficialii altor state nu s-au grăbit să-l încurajeze, până și „tătuca” Putin tace mâlc.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Interviu 17 Ianuarie 2020, ora: 18:16 de Mihaela Culcinschi

La începutul acestei săptămâni, Vladimir Putin a propus implementarea unui șir de schimbări în Constituția Rusiei, printre care: acordarea pentru Duma de Stat a dreptului de a numi prim-ministrul, înăsprirea condițiilor alegerii președintelui, astfel ca orice...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 18:10

Gigantul aeronautic Airbus a anunţat vineri că efectuat cu succes prima decolare bazată pe recunoaştere vizuală, complet automatizată, cu un avion de test din familia Airbus, pe aeroportul Toulouse-Blagnac.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 18:09

El a scris pe pagina sa de Facebook că va discuta cu colegii din teritoriu, precum și cu cei de la celelalte partide din cadrul Mișcării Politice Unirea și ulterior va anunța decizia finală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 16:41

După atât timp, România intră în rândul lumii și va avea, în sfârșit, buletine biometrice. Îți vor încăpea în portofel, dar fac mai mult decât să fie mici.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:50

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

Creşterea economică a Chinei a fost de 6,1% în 2019, cea mai slabă din ultimii aproape 30 de ani, în contextul războiului comercial cu Statele Unite, însă regimul de la Beijing a introdus o serie de măsuri pentru a contracara o scădere şi mai mare anul acesta, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:47

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Bursele europene au atins un record istoric, vineri, după ce Phil Hogan, comisarul european pentru Comerţ, a anunţat că negocierile cu Washingtonul se înreaptă în direcţia potrivită, ceea ce a liniştit pentru moment investitorii, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:45

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Situație halucinantă în cazul de Carcal. Părinții Luizei și ai Alexandrei au rămas fără cuvinte când au auzit. Se pare că lui Gheorghe Dincă, nu prea îi convine situația în care se află acum. Acesta este nemulțumit de cum a fost tratat de forțele de ordine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:22

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul Preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a împlinit vineri, 17 ianuarie, 80 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:14

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

O jurnalistă premiată, originară din Chişinău, a scris pentru CNN o mărturie emoţionantă despre momentul în care şi-a vizitat ţara natală după trei decenii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:11

Sondaj: Deși recunosc rămânerea în urmă față de Occident, rușii se consideră ”popor ales” cu un rol deosebit în istorie

Un procent de 61% dintre ruși sunt rușinați de faptul că poporul rus trăiește „în sărăcie veșnică și nesiguranță”, rezultă din rezultatele sondajului realizat de ”Levada Center”, potrivit Meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:30

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

După ce șoferii s-au trezit astăzi, 17 ianuarie, cu prețuri majorate la carburanți, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) vine cu un comentariu în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:28

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport care prestează servicii de transportare a pasagerilor în Capitală cer ca prețul unui bilet de călătorie cu microbuzul să fie majorat. În acest sens, în data de 13 ianuarie, companiile de transport au depus o cerere de ajustare a tarifului pentru serviciile de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Ianuarie 2020, ora: 11:47

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Mai multe state din lume şi-au delimitat perioadele istorice prin numerotarea lor. Astfel, avem cinci republici franceze, trei poloneze, trei greceşti şi tocmai şase sud-coreene. În ordine similară, avem trei Reich-uri germane (deşi primul s-a numit Sfântul Imperiul Roman),...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:37

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

Partidul Unității Naționale și-a prezentat candidatul la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, la alegerile parlamentare noi desfășurate în circumscripția 38, Hâncești. Este vorba despre Vlad Țurcanu, prim-vicepreședintele partidului, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:29

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Încă 54 de tinere familii din municipiul Orhei au primit vineri, 17 ianuarie, alocațiile suplimentare la nașterea copiilor, în cadrul programului „Capitalul matern”, lansat în anul 2015 de fostul primar al localității, Ilan Șor. Datorită acestui proiect, dar și a altor programe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:57

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Vlad Filat nu a făcut nimic altceva decât să utilizeze prevederile legale pentru a-i fi redus termenul de detenție, iar eliberarea sa nu are în spate niciun fel de teorie a conspirației, în pofida acuzațiilor reciproce pe care și le-au adus Maia Sandu și Igor Dodon....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:47

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

 Vin gerurile! Meteorologii anunță pentru sfârșitul de săptămână temperaturi nițel mai scăzute decât în zilele anterioare. Totuși, acestea rămân a fi anormal de ridicate pentru această perioadă a anului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:15

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 ianuarie 2020. Iată ce vă rezervă astrele, în funcție de zodie, pentru ziua de vineri, 17 ianuarie 2020.  Berbec  Se apropie weekend-ul și ești cuprins de romantism. Îți îndrepți toată atenția către partenerul de viață. Un incident recent...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Igor Grigoriev, fostul coleg de facultate al lui Igor Dodon, pe care șeful statului l-a acuzat că ar fi pus la dispoziția presei pozele pe care președintele le-a făcut în vacanțele sale de lux, a anunțat că nu are nicio legătură cu asta și că a părăsit Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:08

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

Accident de groază în capitală. Doi tineri au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau ca pasageri s-a izbit violent într-un copac. La volan se afla prietenul victimelor, un tânăr de 21 de ani, în stare avansată de ebrietate

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:02

Tânărul, împușcat de un carabinier, la Bălți, petrecut pe ultimul drum - VIDEO

Tânărul, împușcat de un carabinier, la Bălți, petrecut pe ultimul drum - VIDEO

Tânărul de 23 de ani, omorât la Bălți în Ajun de Sfântul Vasile a fost petrecut azi pe ultimul drum. Să-și ia rămas bun de la Simion Botnari au venit nu doar rudele și prietenii, dar și consătenii, care sunt solidari cu tragedia familiei Botnari din satul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 08:58

Alexandru Tănase: Maia Sandu a dat benevol puterea

Alexandru Tănase: Maia Sandu a dat benevol puterea

Guvernul Maiei Sandu ar fi avut șanse mai mari să se mențină la putere dacă ar fi fost creat din start corect, cu miniștri inclusiv din partea PSRM, iar Olesea Stamate și-ar fi dat demisia după eșuarea concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general. În...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 08:52

ULTIMA ORĂ / Benzina, motorina și gazul S-AU SCUMPIT peste noapte

ULTIMA ORĂ / Benzina, motorina și gazul S-AU SCUMPIT peste noapte

Prețurile la carburanți sunt mai mari de vineri, 17 ianuarie. Noile prețuri sunt în vigoare de la ora 00:00.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)