Astăzi 9 Aprilie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 20:48
Abonamente

Actualitate 18 Septembrie 2018, ora 07:46    Din editia print

Are poporul dreptul să știe dacă regele moare?

Marime Font

Medicii susțin că informația respectivă este confidențială, în timp ce juriștii dau asigurări că aceasta poate fi ascunsă doar dacă e secret de stat.

Vestea că preşedintele Igor Dodon a fost victima unui grav accident rutier a stârnit curiozitatea întregii societăți. Cetățenii își doreau să afle în ce stare se află șeful statului și dacă va fi apt să-și ducă mandatul până la bun sfârșit. Cu atât mai mult, cu cât medicii și câțiva socialiști s-au întrecut în declarații contradictorii. Astfel, mai bine de două zile, starea sănătății lui Dodon a devenit motiv de interpretări și presupuneri din cele mai bizare. Făcând o retrospectivă a celor întâmplate, TIMPUL a încercat să afle dacă cetățenii trebuie să fie informați în cazul în care cineva dintre demnitarii de rang înalt se află în stare gravă și nu-și poate exercita atribuțiile.

Duminică, 9 septembrie, două maşini din coloana prezidenţială s-au ciocnit violent cu o furgonetă a întreprinderii „Avicola Floreni”, care a încercat să facă o depășire și, ieșind pe contrasens, s-a ciocnit de automobilul în care se afla Igor Dodon, mama sa și unul dintre fii. Unele surse afirmă că în salon s-ar fi aflat și prima doamnă. Accidentul s-a produs în apropierea orașului Strășeni. Din informațiile apărute pe pagina de Facebook a președintelui, reiese că ei veneau din Basarabeasca, unde participaseră la Sfânta Liturghie la o biserică din localitate, și se deplasau în satul de baștină a șefului statului, Sadova, din r-nul Călărași.

Loading...


În urma impactului, „Mercedesul” șefului statului a deraiat de pe șosea și s-a răsturnat. Cea de-a doua mașină, care venea din spate și în care erau bodyguarzii lui Dodon, nu a putut evita coliziunea şi s-a izbit frontal în autocamion. Şoferul furgonetei s-a ales cu o comoţie cerebrală, un ofiţer de pază a fost grav rănit, iar președintele și membrii familiei sale au scăpat cu doar câteva zgârieturi. Cel puțin, așa declarau medicii și echipa de comunicatori a șefului statului în următoarele zile după accident.
Bomba a fost aruncată de socialistul Ion Ceban, care, a doua zi, a dat peste cap ipotezele medicilor. „Domnul președinte a evitat să dezvăluie detalii despre consecințele accidentului, fiindcă nu a vrut să pună accent pe starea sa, dar am aflat că, de fapt, au fost înregistrate un șir de traumatisme, atât la dumnealui, la coloana vertebrală, cât și la copilul său și mama sa, care a suportat deja o primă intervenție chirurgicală”, scria Ceban pe Facebook.

„Demnitari sau oameni simpli, pentru noi toți sunt pacienți”

Marți, Igor Dodon a revenit la muncă și a anunțat că o anumită perioadă va fi supravegheat de medici. Pe fața sa nu s-au făcut observate alte semne, în afară de un ochi vânăt și o julitură pe nas. Întrebările internauților au continuat să apară, de data aceasta persistând dubiile că șeful statului ar fi fost machiat și ajutat să ajungă la Reședința de Stat. Dacă se ascunde ceva, stăteau pe gânduri oamenii, de ce ei, cetățenii R. Moldova, ar trebui să nu știe despre starea sănătății președintelui și comandantului suprem al forțelor armate? TIMPUL a căutat răspuns la această întrebare, discutând cu mai mulți medici și juriști.
Potrivit Larisei Catrinici, ex-ministră a Sănătății și director al Institutului Oncologic, în asemenea cazuri, medicii trebuie să respecte legislația și să nu divulge informații despre starea pacienților. „În Legea cu privire la drepturile pacienților este foarte clar stipulat că informațiile despre starea de sănătate îi aparține exclusiv pacientului și acestea pot fi comunicate unei persoane terțe numai atunci când pacientul își exprimă acordul. Mai mult, atunci când pacientul vine într-o instituție medicală și semnează acordul cu privire la oferirea datelor cu caracter personal, el ne permite să utilizăm aceste informații doar între noi, ca parteneri. Demnitari sau oameni simpli, pentru noi toți sunt pacienți și suntem obligați să nu divulgăm informațiile cu caracter personal”, a menționat fostul ministru.

„Confidențialitatea nu este justificată în cazul președintelui”

În schimb, Andrei Bivol, avocat în cadrul Biroului Asociat de Avocaţi „Hanganu, Tănase & Partenerii”, a specificat că președintele nu este obligat prin lege să ofere informații referitor la starea sa de sănătate după un accident rutier, însă, în asemenea cazuri, se aplică regulile generale cu privire la libertatea de exprimare, inclusiv față de elementele vieții private ale unui demnitar de rang înalt. „Președintele este garantul Constituției și baza democrației, de aceea în toate societățile democratice, în astfel de situații, imediat se informează presa despre starea președintelui. În cazul președintelui, nu este justificată confidențialitatea datelor medicale, deoarece el este o persoană publică, care teoretic se afla în exercițiul funcțiunii - avea girofarurile pornite și a nimerit într-un accident pe un drum național. De aceea cred că aici prevalează libertatea de exprimare și dreptul publicului de a fi informat”, a explicat Andrei Bivol.

La rândul său, avocatul Vitalie Nagacevschi afirmă că informația cu privire la starea sănătății unui demnitar de rang înalt ar trebui să fie adusă la cunoștinţa cetățenilor în măsura în care aceasta poate fi făcută publică. „În principiu, această informație este publică, dar, în același timp, ea poate fi catalogată și ca un secret de stat, pornindu-se de la ideea că o eventuală stare nesatisfăcătoare a unui președinte ar putea duce la anumite destabilizări la nivel politic, economic sau interstatal. Foarte des, anumite relații interstatale sau stabilitatea politică se datorează personalității liderului respectiv, iar starea sănătății acestei persoane poate constitui un secret până când se iau măsurile necesare pentru neadmiterea destabilizărilor respective”, a conchis juristul.

Are dreptul să folosească girofarurile și mașina de serviciu în interese personale

În schimb, această întâmplare nefericită a scos în vileag alte minciuni ale șefului statului. Coloana prezidențială avea girofarurile pornite și viteză excesivă, deși Dodon a promis că nu va folosi niciodată girofarurile. Totuși, e vorba doar de o nouă minciună, nu și de o ilegalitate. Vitalie Nagacevschi susține că, potrivit legii, președintele se află sub paza de stat timp de 24 de ore pe zi și șapte zile pe săptămână. „El folosește mașina de serviciu inclusiv când se duce la părinți și beneficiază de asemenea servicii încă patru ani după expirarea mandatului. Și utilizarea girofarurilor este obligatorie, căci vorbim de o coloană oficială, iar viteza cu care se deplasează aceasta nu ține de regulamentul circulației rutiere. Viteza trebuie să fie adaptată în așa mod, încât să asigure securitatea președintelui”, a precizat avocatul.

Isterie și bucurie enormă în urma accidentului

Socialiștii nu au pierdut ocazia de a-și face publicitate electorală și pe seama nenorocirii lui Dodon. Mai mulți reprezentanți ai PSRM declarau luni, cu tărie, că accidentul nu e o simplă întâmplare și că ar putea fi vorba despre un atentat la viața președintelui din partea României. „Ticăloşilor! Nu e un accident, ci o lovitură directă în maşină. E o tentativă de omor!”, a scris deputatul Vlad Bătrâncea pe Facebook. Colegul său, Ion Ceban, a fost și mai categoric: „Este ciudat că, la distanța de trei zile după ce a fost lovită mașina cu care mă deplasam regulamentar, împreună cu șoferul, a fost accidentat serios și automobilul președintelui țării”, a spus Ceban.

Însă teoria conspirației n-a avut șanse la viață, căci peste câteva ore Anatolie Golea, directorul interimar Serviciului Protecție și Pază de Stat, a dezmințit aberațiile socialiștilor. Golea a specificat că, în urma unei analize, s-a constatat că accidentul nu a fost provocat intenționat.
În afară de suferința fizică prin care a trecut Dodon și familia sa, acest accident a scos în evidență antipatia care persistă în societate față de președintele socialist. Deși acesta se lăuda recent că încrederea cetățenilor în el a crescut la 60%, mii de moldoveni au făcut haz de necazul său, amintindu-i că „Dumnezeu nu bate cu bățul”. Nici oficialii altor state nu s-au grăbit să-l încurajeze, până și „tătuca” Putin tace mâlc.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Sănătate 9 Aprilie 2020, ora: 20:16

EXISTĂ tratament pentru COVID-19. Sângele celor vindecați SALVEAZĂ

EXISTĂ tratament pentru COVID-19. Sângele celor vindecați SALVEAZĂ

Prof. dr. Irinel Popescu a vorbit despre tratamentul cu plasmă hiperimună în cazul pacienților cu COVID-19, în cadrul emisiunii "Academia de Sănătate"

( ) Citeşte tot articolul

Film 9 Aprilie 2020, ora: 20:03

Evreii ultrareligioși din filmul „Unorthodox, sunt originari din Satu Mare. Povestea unei comunități care trăiește după reguli vechi de sute de ani

Evreii ultrareligioși din filmul „Unorthodox, sunt originari din Satu Mare. Povestea unei comunități care trăiește după reguli vechi de sute de ani

Evreii ultrareligioși despre care s-a făcut filmul „Unorthodox”, de pe Netflix, se trag din nordul Transilvaniei, din Satu Mare. Pentru a afla mai multe despre viața celor care trăiesc în una dintre cele mai numeroase comunități hasidite din lume am stat de vorbă Dan Has,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 19:14

ALERTĂ /// La Spitalul de Psihiatrie au fost confirmate 11 cadre medicale infectate și 21 pacienți cu patologie psihiatrică infectați

ALERTĂ /// La Spitalul de Psihiatrie au fost confirmate 11 cadre medicale infectate și 21 pacienți cu patologie psihiatrică infectați

11 angajați medicali ai Spitalului de Psihiatrie, din suburbia Codru, municipiul Chișinău și 21 de pacienți sunt infectați cu COVID-19, a anunțat fosta ministră a Sănătății Ala Nemerenco pe pagina sa de Facebook, cu ceva timp în urmă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 17:15

NEWS ALERT / Curtea Constituțională a SUPENDAT legea pentru Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea FĂRĂ să ARGUMENTEZE de ce!

NEWS ALERT / Curtea Constituțională a SUPENDAT legea pentru Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea FĂRĂ să ARGUMENTEZE de ce!

Premierul a încercat să dea vina pe unii deputați, spunând că Guvernul nu poate acum achita ajutorul de șomaj și sporurile de salarii, deși decizia aparține CURȚII CONSTITUȚIONALE, condusă de ex-socialistul Vladimir Țurcan, nu deputaților

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 17:00

INFORMAȚII DE ULTIMĂ ORĂ /// +115 cazuri NOI de coronavirus în R. Moldova, în total 1289 s-au infectat

INFORMAȚII DE ULTIMĂ ORĂ /// +115 cazuri NOI de coronavirus în R. Moldova, în total 1289 s-au infectat

MAI a informat despre faptul că în autoizolare la domiciliu sunt 21153 și au fost identificați 3201 oameni care au contactat cu persoane infectate cu COVID-19. Poliția a verificat 6400 de persoane aflate în autoizolare la domiciliu.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 9 Aprilie 2020, ora: 16:59

Renato Usatîi spune că Igor Dodon ar fi obținut CETĂȚENIA altui stat și și-a făcut de urgență PAȘAPORT în iunie 2019

Renato Usatîi spune că Igor Dodon ar fi obținut CETĂȚENIA altui stat și și-a făcut de urgență PAȘAPORT în iunie 2019

Igor Dodon ar avea și cetățenia altui stat, cu toate că declară că este doar cetăţean al R. Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 16:48

Peste 70 de focare de vegetație uscată, lichidate de pompieri. Raioanele afectate // VIDEO

Peste 70 de focare de vegetație uscată, lichidate de pompieri. Raioanele afectate // VIDEO

71 focare de vegetație uscată au fost lichidate de pompieri în ultimele 24 de ore. În total au fost afectate 246 ha de teren din toată țara. Cele mai răspândite arderi au avut loc în localități din raioanele Ungheni, Telenești, Călărași, Cahul, Leova dar și...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 9 Aprilie 2020, ora: 16:00

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 15:50

Boris Johnson se simte mai bine şi discută cu personalul care-l îngrijeşte la terapie intensivă

Boris Johnson se simte mai bine şi discută cu personalul care-l îngrijeşte la terapie intensivă

Premierul britanic Boris Johnson, internat la terapie intensivă cu covid-19, se simte mai bine şi discută cu personalul care-l îngrijeşte, a anunţat joi ministrul Culturii Oliver Dowden, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 9 Aprilie 2020, ora: 15:34

Poate fi oprit coronavirusul odată cu venirea verii? Ce spun experții

Poate fi oprit coronavirusul odată cu venirea verii? Ce spun experții

 Ideea că vremea caldă ar putea opri coronavirusul pare să devină neclară pe măsură ce virusul afectează întreaga lume. dar noi cercetări ar putea aduce puțină speranță. Este prea devreme pentru a ști sigur dacă noul coronavirus este sezonier. Pentru a ști cu adevărat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 15:25

Avertisment-șoc al experților germani! Câte cazuri de Covid-19 sunt cu adevărat pe glob?!

Avertisment-șoc al experților germani! Câte cazuri de Covid-19 sunt cu adevărat pe glob?!

Cercetătorii de la o universitate germană susțin că sistemele sanitare ale țărilor afectate au descoperit, în medie, numai aproximativ 6% din infecțiile SARS-Cov-2.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 9 Aprilie 2020, ora: 14:59

ULTIMA ORĂ /// 17 cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

ULTIMA ORĂ /// 17 cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

Primăria comunei Trușeni anunță că 17 persoane sunt infectate, 0 persoane suspecte, 46 se află în carantină și 123 sunt monitorizate la domiciliu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 14:25

La Moscova, a avut loc o explozie în clădirea unui centru de afaceri / FOTO

La Moscova, a avut loc o explozie în clădirea unui centru de afaceri / FOTO

 La Moscova, a avut loc o explozie în clădirea unui centru de afaceri de pe strada Brest 2, informează agenția TASS. Conform datelor preliminare, explozia s-a produs la etajul al nouălea al clădirii. „Baza” publică imagini de la locul de urgență. Oamenii ies din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 13:55

O clădire rezidențială s-a prăbușit în centrul Odessei - VIDEO cum doi tineri au reușit să scape în mod miraculos

O clădire rezidențială s-a prăbușit în centrul Odessei - VIDEO cum doi tineri au reușit să scape în mod miraculos

Astăzi la 10:55 o clădire de apartamente cu trei etaje din orașul Moscova s-a prăbușit după ce peretele lateral a cedat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 13:54

Nu este o glumă / Rusia vrea răspundere PENALĂ pentru statele care îndepărtează monumente sovietice

Nu este o glumă / Rusia vrea răspundere PENALĂ pentru statele care îndepărtează monumente sovietice

Ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, i-a cerut miercuri şefului Comisiei de anchetă de pe lângă Parchetul General al Rusiei, Aleksandr Bastrîkin, să studieze problema tragerii la răspundere penală a reprezentanţilor autorităţilor din anumite ţări pentru deciziile lor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 12:53

ÎNGROZITOR / Un nou caz de VIOL asupra unei femei de 39 ani / VIDEO

ÎNGROZITOR / Un nou caz de VIOL asupra unei femei de 39 ani / VIDEO

Victima s-a adresat la poliție în data de întâi mai, declarând că a fost agresată sexual. Acum, bănuiții ar putea face 12 ani de pușcărie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 12:48

Secția de Cardiologie a Spitalului Clinic Republican a fost plasată în CARANTINĂ

Secția de Cardiologie a Spitalului Clinic Republican a fost plasată în CARANTINĂ

Secția de Cardiologie a Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a fost plasată în carantină, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Cristina Stratulat, consiliera în comunicare de la Minsterul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 12:03

O tânără din Chișinău, care alerga în parcul Valea Morilor, ar fi fost AMENDATĂ cu 22 MII lei

O tânără din Chișinău, care alerga în parcul Valea Morilor, ar fi fost AMENDATĂ cu 22 MII lei

O tânără din Capitală care făcea jogging în parcul ,,Valea Morilor” din Chișinău ar fi fost amendată de polițiști. O postare a apărut pe rețelele de socializare.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 9 Aprilie 2020, ora: 11:30

15 proiecte SUPERBE pe care oamenii le-au realizat în TIMPUL LIBER datorită carantinei

15 proiecte SUPERBE pe care oamenii le-au realizat în TIMPUL LIBER datorită carantinei

Carantina și izolarea au multe aspecte pozitive, dintre care cel mai important este disponibilitatea de a avea mai mult timp liber. Poate fi folosit pentru a viziona emisiuni TV sau pentru autoeducare și creativitate. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 10:51

ȘEDINȚĂ SECRETĂ / Starte de Urgență va fi PRELUNGITĂ în Moldova până pe 15 iunie (SURSE)

ȘEDINȚĂ SECRETĂ / Starte de Urgență va fi PRELUNGITĂ în Moldova până pe 15 iunie (SURSE)

„Astăzi, la nouă dimineață, într-o ședință secretă, a luat decizia să mai prelungească încă pentru o lună situația de urgență. Adică până pe 15 iunie. Și mai pregătește ceva, am să anunț săptămânva viitoare”, a declrat aseară Renato...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 10:44

Un șofer prins de poliție cu 210 km/oră a spus că fugea de coronavirus

Un șofer prins de poliție cu 210 km/oră a spus că fugea de coronavirus

Un șofer surprins de radarul poliției în timp ce conducea cu 210 km/oră pe o autostradă din Anglia a spus că avea viteză pentru că încerca să evite coronavirusul, informează Belfast Telegraph. Poliția din Surrey l-a oprit pe bărbat marți, pe autostrada M25. Ulterior,...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)