De la începutul anului curent, 148 de persoane au fost plasate în arest la domiciliu sub controlul Centrului Național Anticorupție, printre ei și oficiali de rang înalt. În prezent această măsură este aplicată pentru 48 de bănuiți, în diverse dosare de corupție, spălare de bani sau trafic de influență.
Atunci când procurorii dispun de mai multe probe, este solicitată măsura de arest preventiv în penitenciar. Conform cercetărilor, după introducerea funcției de judecător de instrucție, a crescut numărul mandatelor de arest eliberate, ceea ce face ca Republica Moldova să fie în topul statelor cu cel mai mare număr de arestări pe cap de locuitor. Potrivit juriștilor, majoritatea celor împotriva cărora este aplicată una dintre măsurile preventive de arest ar trebui să fie cercetați în libertate. Psihologii spun că cei care au deținut funcții de conducere, iar la un moment dat au ajuns în arest, trec printr-o criză profesională.
„În Republica Moldova, libertatea persoanei poate fi limitată indiferent de existența condițiilor necesare pentru emiterea unui mandat de arest. Judecătorii de instrucție moldoveni nu-și motivează hotărârile, care vizează arestarea preventivă a cetățenilor. În unele cazuri, magistrații pur și simplu copiază demersul procurorilor”. Acestea sunt concluziile raportului prezentat anul trecut de Fundația SOROS - Moldova. Autorul cercetării, expertul internațional în domeniul justiției, Albrecht Stange, constată că judecătorii moldoveni nu cunosc ce înseamnă a motiva o decizie.
Potrivit Codului de Procedură Penală al Republicii Moldova, arestarea preventivă şi măsurile alternative se aplică numai persoanei care este bănuită sau învinuită de săvârșirea unei infracţiuni grave, deosebit de grave sau excepţional de grave. Totodată, măsurile preventive sunt orientate spre asigurarea unei bune desfăşurări a procesului penal. În prezent, există 11 la număr: obligarea de a nu părăsi localitatea, obligarea de a nu părăsi ţara, garanţia personală, garanţia unei organizaţii, ridicarea provizorie a permisului de conducere a mijloacelor de transport, transmiterea sub supraveghere a militarului, transmiterea sub supraveghere a minorului, eliberarea provizorie sub control judiciar, eliberarea provizorie pe cauţiune, arestarea la domiciliu și arestarea preventivă.
Cât timp s-a aflat în penitenciar, familia a suferit cel mai mult, în special copiii. La băiatul cel mic chiar s-a oprit adăugarea în greutate. Împreună cu soția au hotărât să nu le spună copiilor ce se întâmplă. „Psihologic e dificil, mai ales că atunci când ajungi în asemenea situații și te ciocnești cu practici din perioada sovietică. Depinde de fiecare în parte, dacă omul este luptător trece peste toate astea. În cazul meu, sistemul a fost destul de cuminte. Cunosc, din auzite, că de multe ori sistemul este extrem de dur. Așa și nu am mai înțeles ce s-a urmărit prin această reținere. Cert este că dacă cineva dorește, atunci sistemul face în așa fel încât să-ți fie rău. La noi se abuzează la greu privind solicitarea arestului preventiv sau a arestului la domiciliu. În situația când procurorul te invită doar după cinci luni de la reținere ca să-ți adreseze prima întrebare pe cazul tău - e cel puțin straniu. E un absurd total și pentru toată lumea este evident că ei urmăresc cu totul altceva, decât buna desfășurare a anchetei. E o metodă de a presa persoanele incomode. Numele și reputația mea au fost pătate, asta este, dar de bine, de rău, nu suntem în Coreea de Nord și mai avem justiție internațională. Toate sunt recuperabile, doar că astea costă nervi, timp și bani”, susține dezamăgit interlocutorul meu, care în prezent este cercetat în stare de libertate.
„Am observat că deși Curtea Europeană spune că arestul se aplică prea des în Republica Moldova, în ultimii ani rata demersurilor de arestare și a numărului persoanelor arestate a crescut. Până la ultimele cazuri răsunătoare, în care au fost reținuți mai mulți demnitari de rang înalt și plasați în arest preventiv sau în arest la domiciliu, această măsură nu era atât de populară. Consider că până acum judecătorii nu cântăreau atât de bine procedurile de arestare. Sunt sigur că o mare parte dintre persoanele care stau în arest preventiv sau în arest la domiciliu ar trebui să fie la libertate. Nu există niciun pericol ca acești oameni să fugă sau să comită alte infracțiuni. Pur și simplu procurorilor le este mai comod să lucreze cu cei care stau în penitenciar sau cu cei care au interdicția de a părăsi locuința”, se arată convins Gribincea.
O analiză efectuată de Centrul de Resurse Juridice, demonstrează că multe persoane ajung în arest pentru că judecătorii sunt prea indulgenți cu procurorii. Pentru anul 2016, statistica arată că magistrații au acceptat solicitările din partea acuzării în peste 80 la sută din cazuri.
În opinia Nicoletei Hriplivîi, arestul preventiv în penitenciar, cât și arestul la domiciliu, mai mult sunt aplicate pentru a influența și speria persoanele reținute. Potrivit ei, în străinătate mai des este aplicată cauțiunea – când bănuitul pune în gaj o anumită sumă de bani și este lăsat la libertate în timpul desfășurării anchetei. Și la noi Codul de Procedură Penală prevede această măsură, dar ea este aplicată extrem de rar.
Conform datelor World Prison Brief, dintr-un număr total de puțin peste opt mii de persoane reținute în Republica Moldova la sfârșitul anului 2016, 17,8 procente erau în arest preventiv. „Ținând cont că este o măsură excepțională, aproape 20 la sută este o cifră foarte mare pentru statul nostru. Sunt cazuri când arestul preventiv este aplicat și pentru o persoană care a furat un portmoneu de la cineva în transportul public. Puțini realizează că o zi petrecută după gratii este extrem de stresantă, mai ales pentru o persoană care ajunge acolo prima dată, pentru o încălcare minoră”, susține avocata din cadrul Asociației Promo-LEX.
Atunci când persoana este în arest la domiciliu, măsură vine cu un set de restricții, pe care procurorul le solicită judecătorului. Dacă bănuitul le încalcă, poate fi solicitată plasarea lui în arest preventiv, în penitenciar. „Noi avem și diferite metode prin care verificăm oamenii cărora le-a fost aplicată această măsură preventivă. Din două în două ore fie telefonează ei, fie noi. În mod spontan, colaboratorii operativi fac verificări inopinate la domiciliu. Progresul tehnologic decurge foarte rapid și nici nu știi la ce să te aștepți. Cu privire la interceptarea telefoanelor sau monitorizarea rețelelor de socializare a bănuitului, putem face acest lucru dacă este necesar și dacă măsurile sunt autorizate - asta în funcție de infracțiune, dar și de ceea ce urmărim să aflăm. La finalizarea procedurii de interceptare, persoana este informată. Un bănuit nu poate sta mai mult de un an în arest la domiciliu pe aceeași cauză penală. Nimeni nu are plăcerea, pur și simplu, să rețină un om. Pe lângă aplicarea măsurii preventive, oamenii legii depun foarte mult efort pentru ca să dovedească vinovăția persoanei, ca să expedieze dosarul în judecată într-un timp cât mai scurt”, susține procurorul.
El dă asigurări că măsurile de arest preventiv sau arest la domiciliu sunt aplicate pentru ca să fie audiați toți martorii până când nu au fost influențați, intimidați sau chiar cumpărați.
În viziunea sa, arestul la domiciliu este o măsură care dă un confort celor ținuți în arest, de parcă organele de drept le-ar face o favoare. El crede că se urmărește scopul de a schimba unele orientări negative, a comportamentului antisocial și de a preveni recidiva de comitere a unor noi infracţiuni. „Problema principală este și creșterea numărului deținuților în penitenciare, fapt care îngreunează, dar și pune sistemul în dificultate. Nu trebuie să uităm și de faptul că întreținerea celor din închisori este o povară a statului, asupra bugetului”, a subliniat Blanari.
În opinia ei, cei care au deținut funcții de conducere este posibil să treacă printr-o criză a vieții profesionale, marcată de schimbarea valorilor proprii, care crește sentimentul de frustrare și dezamăgire. „De multe ori ei singuri nu doresc să comunice cu cei apropiați datorită sentimentului de vină și rușine. Atunci când pierzi o parte din viața ta - cea profesională, este important să completezi acest gol cu căldura celor apropiați, cu dragostea și susținerea lor. Familia este valoarea supremă în special în această perioadă”, opinează psihologul.
Iuliana Curea consideră că majoritatea persoanelor ce trec printr-o asemenea problemă, ulterior necesită o intervenție specializată din partea specialiștilor.
Potrivit datelor oficiale, circa o treime din hotărârile Curții Europene pentru Drepturile Omului împotriva țării noastre vizează încălcarea Articolului 5 al CEDO, adică încălcarea procedurii de arest. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a inclus Republica Moldova pe lista statelor care prezintă deficiențe sistemice, ce violează Convenția Europeană a Drepturilor Omului, invocând o problemă de mentalitate a judecătorilor moldoveni. Țara noastră este printre cele 12 state cu cel mai mare număr de plângeri la CEDO, iar raportat la numărul populației, Moldova este în capul listei.
Raport SOROS - Moldova 2016:
„Arestarea la domiciliu este o măsură ineficientă, deoarece respectarea executării acesteia, cât și a restricțiilor suplimentare, nu poate fi controlată. Experții recomandă renunțarea pe viitor la instituția arestării la domiciliu în R. Moldova.”
|
Hackerii ruşi au atacat instituţii cheie din România şi alte ţări europene, între septembrie şi decembrie 2018. Potrivit Microsoft, atacurile cibernetice au vizat conturile a peste 100 de angajați din organizaţii aflate în 6 state. Hackerii fac parte dintr-un grup...
( ) Citeşte tot articolulFinalul campaniei electorale a reflectat şi profilurile reale ale principalilor concurenţi electorali. Pe de o parte, scene cu feţele solare ale liderilr democraţi, care împart trandafiri femeilor din Capitală, iar în oglindă – chipurile crispate ale fruntaşilor PAS-PPDA,...
( ) Citeşte tot articolulBătălia pentru cel mai mare dinozaur din lume este una complicată. De asemenea, există trei categorii pentru acest titlu: cel mai greu, cel mai lung şi cel mai înalt.
( ) Citeşte tot articolulUn fost reprezentant special al președintelui Federației Ruse a fost reținut pe Aeroportul Chișinău.
( ) Citeşte tot articolulReprezentanții Oficiului Avocatul Poporului l-au vizitat astăzi pe deținutul Veaceslav Platon. Aceștia au reușit să intre în celula lui Platon și s-au convins că acesta nu a fost înjunghiat, așa cum s-a speculat în presă.
( ) Citeşte tot articolulÎncă 64 de familii din Orhei au primit indemnizații pentru nașterea copiilor, în cadrul programului „Capitalul matern”. Astfel, de la lansarea acestuia în 2015 și până în prezent, în total, peste 2 mii de familii au beneficiat de acest program,...
( ) Citeşte tot articolulAnul trecut s-au vândut în lume 86 milioane de automobile noi, iar SUV-urile au atins o cotă record de 36%, în timp ce mașinile electrice au avut și ele un an record, cu 1,2 milioane de unități. Datele JATO arată că cele mai vândute modele auto din lume sunt...
( ) Citeşte tot articolulÎndrăgita interpretă Geta Burlacu susţine Partidul Democrat din Moldova, la alegerile parlamentare din 24 februarie.
( ) Citeşte tot articolulRusia pregătea un ajutor pentru viceministrul italian de orientare ultra-dreapta, Matteo Salvini, pentru ca acesta sa obțină succes la alegerile pentru Parlamentul European din luna mai. În acest sens, statul rus era dispus sa acorde o finanțare secretă în valoare de 3 milioane...
( ) Citeşte tot articolulŞeful organizaţiei din Suruceni a PAS, Vitalie Cara, şi-a îndemnat consătenii să o susţine la scrutinul de duminică pe Monica Babuc, candidat din partea Partidului Democrat din Moldova.
( ) Citeşte tot articolulÎn lipsa oamenilor care provoacă accidentele, riscurile se reduc cu 90%, iar cei ce lucrează în domeniul asigurărilor auto încearcă să se pregătească pentru această schimbare. Dan Peate, un asigurator şi expert în capitalul de risc, vrea să facă pasul cel mare...
( ) Citeşte tot articolulIluştrii muzicieni Vitalie şi Vasile Advahov, care conduc una din cele mai bune orchestra de muyică populară din ţară, îşi exprimă public sprijinul pentru Alexandru Jizdan, candidat PDM la funcţia de deputat, pe circumscripţia 34, din Anenii Noi.
( ) Citeşte tot articolulO sondă spațială japoneză a aterizat cu succes pe un asteroid aflat la 340 de milioane de kilometri de Pământ. Hayabusa2 va colecta probe care ar putea răspunde unor întrebări despre originea vieții, transmite DW.
( ) Citeşte tot articolulÎn drum spre o întâlnire cu alegătorii din satul Vărzăreşti, raionul Nisporeni, liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a făcut un scurt popas la casa părintească din Grozeşti, unde-l aşteptau mama sa, Zinaida Plahotniuc, şi cele trei surori ale sale,...
( ) Citeşte tot articolulAtunci când oamenii de ştiinţă calculează câtă materie ar trebui să existe în Univers, estimările lor depăşesc vast cantitatea de materie observată. De fapt, lipseşte circa o treime din materie care ar trebui să fie acolo, conform calculelor.
( ) Citeşte tot articolulSoldații venezueleni au deschis focul vineri asupra cetățenilor indigeni, aproape de granița cu Brazilia, omorând două persoane, în timp ce președintele Nicolas Maduro încearcă să blocheze aducerea ajutoarelor umanitare într-o țară devastată economic, relatează...
( ) Citeşte tot articolulDodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova
( ) Citeşte tot articolulCând vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...
( ) Citeşte tot articolulLegăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).
( ) Citeşte tot articolulAutoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...
( ) Citeşte tot articolulAdministrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.
( ) Citeşte tot articolulRareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...
( ) Citeşte tot articolulDeclanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...
( ) Citeşte tot articolulFostul președinte al filialei Botanica a PPDA, Sergiu Cibotăreanu, susține că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu este nici pe departe una proeuropeană. Potrivit lui, partidul format pe baza mișcării protestatare din 2015 a deviat foarte mult de la traseul său inițial....
( ) Citeşte tot articolul