Casele construite din lut, aflate în satele româneşti, sunt adevărate lecţii de arhitectură.
Un grup de specialişti români şi străini le studiază îndeaproape, într-un sat din Banat, acolo unde aceste case rezistă timpului.
Arhitecţii le apreciază şi vor să înveţe să ridice astfel de construcţii ecologice.
În localitatea Buzad, din judeţul Timiş, încă mai există meşteri care ridică locuinţe din pământ, paie şi lemn.
Vasile Vuia, meşter: “La casele vechi se mai face, de exemplu pică tencuiala şi cum a fost tencuită cu pământ cade pământul şi acuma facem cu pământ, cu bălegar de cal. Se lipeşte se lasă 2-3 zile să se usuce şi se văruie. Înăuntru încă se văruie cu var”
Arhitecţi din Italia, Franța, Germania, Ungaria, Serbia şi România sunt zilele acestea în Banat, unde învaţa tehnici de lucru cu pământ.
Lidia Păcurar, organizator: ″în primul rând sunt foarte sănătoase pentru că reprezintă o tradiţie de zeci, sute de ani şi este păcat să piardă în condiţiile în care aici în Bnat sunt destule case care încă menţin”
Alessandro Serra, arhitect: ”De unde vin eu, din Sardinia, tot sudul e construit din văiugă”.
Tinerii arhitecţi români au de gând să protejeze, cu ajutorul unui program, clădirile din lut din întreg Banatul, ca marca regională.
Ştefan Bălici, director Institutul Naţional al Patromoniului: “Fără aceste elemente, cunoaşterea materialelor, cunoaşterea modului de utilizare a lor nu vom putea conserva arhitectura vernaculară foarte valoareasa pe care o avem”
În sat arhitecţii au aplicat tehnicile învăţate şi au ridicat o încăpere doar din lut şi lemn unde va funcţiona un cuptor pe care oricine doreşte îl poate folosi.
sursa: stirileprotv.ro
|
Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție prin care invită statele UE să ceară și să impună sancțiuni Rusiei, în urma arestării dizidentului Alexei Navalnîi. Sancțiunile propuse merg de la limitarea accesului în UE pentru oligarhii apropiați de Vladimir...
( ) Citeşte tot articolulOpozantul rus, închis imediat după ce s-a întors în țară, a contraatacat marți prin publicarea unei vaste anchete anticorupție ce îl vizează pe președintele Vladimir Putin și „palatul” imens pe care și l-ar fi construit pe malul Mării Negre.
( ) Citeşte tot articolulOlanda va impune de sâmbătă interdicţia de circulaţie pe timp de noapte, pentru prima dată în epoca postbelică, în încercarea de a stopa propagarea coronavirusului, deputaţii aprobând joi, cu majoritate de voturi, măsura de urgenţă propusă de guvern,...
( ) Citeşte tot articolulRusia i-a reţinut, joi, pe doi aliaţi ai criticului Kremlinului Alexei Navalnîi, şi a avertizat că îi va inculpa şi pe alţii, în urma apelurilor făcute online pentru participarea la proteste neautorizate pentru a cere eliberarea politicianului, transmite news.ro.
( ) Citeşte tot articolulMeteorologii anunță pentru astăzi temperaturi de +4..+7 grade în nordul țării, +5..+8 grade în centru, iar în sudul țării sunt așteptate până la +9 grade Celsius. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab din sud. Presiunea atmosferică va fi normală....
( ) Citeşte tot articolulÎn perioada sărbătorilor de iarnă cu toții punem câteva kilograme în plus. Perioada grea începe după finalul vacanței, când ne apucăm de slăbit.
( ) Citeşte tot articolul`Valeriu Pașa, toxici sunt mercenarii, erijați în analiști politici, care strică aerul în platouri cu declarațiile absolut iresponsabile și care trec orice linie roșie. Cunosc foarte bine că fac acest lucru pentru bani grei. Tradițiile lui Plahotniuc nu au dispărut....
( ) Citeşte tot articolulFostul senator și vicepreședinte Joe Biden a depus jurământul. El devine astfel cel de-al al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Însă acesta se va afla la conducerea unei națiuni profund divizate care se străduiește să-și păstreze statutul de superputere.
( ) Citeşte tot articolulPotrivit ofițerei de presă a IP Fălești, Eugenia Moldoceanov, bărbatul în vârstă de 54 de ani, locuitor al satului Răuțel, efectuînd lucrări autorizate de defrișare a pădurii, a fost lovit de un arbore în regiunea capului, transmite unimedia.ro.
( ) Citeşte tot articolul1077 - Henric al IV-lea, împărat al Sfântului Imperiu Roman, se prezintă ca penitent la Canossa (localitate din Italia de nord), pentru a obţine iertarea Papei; după o aşteptare de 3 zile, este primit de către Papă care îi ridică excomunicarea.
( ) Citeşte tot articolul