Actualitate

Arhitecţi din România vor să readucă la viaţă Circul din Chişinău şi Hotelul Cosmos

Potrivit CNN Style, printre construcţiile vizate se numără clădirea Circului și Hotelul Cosmos din Chișinău.
Ambele clădiri se află într-un stadiu de uzură atât de avansat, încât au ajuns să semene cu nişte ruine sinistre din estetica filmelor post-apocaliptice.
Grupul de conservaţionişti din cadru BACU caută să readucă la viaţă aceste aspecte vitale de tradiţie arhitecturală din Europa de Est, până când nu va fi prea târziu.
„Scopul nostru este să revitalizăm acest patrimoniu”, explică Dumitru Rusu, din echipa BACU.
Proiectul nu vizează însă numai Republica Moldova.
Grupul va pune la punct o arhivă a clădirilor prioritare din regiune. Printre acestea, se numără clădirea grandioasă a circului din Chișinău, Palatul Telefoanelor din Cluj-Napoca și clădiri rezidențiale din sectorul kievean Obolon.
Dumitru Rusu propune ca mai multe clădiri să fie incluse în lista UNESCO. Printre acestea se numără Hotelul Cosmos din Chișinău.
Brutalismul a fost un curent al arhitecturii moderne apărut în Marea Britanie în 1954, derivat din stilul arhitecturii lui Le Corbusier. Aparținînd funcționalismului, brutalismul susține eliminarea oricăror artificii în favoarea materialelor nude. Reprezentanți de marcă ai brutalismului: firma Stirling-Gowon (Anglia), Vittoria Vigaro (Italia), Paul Rudolph (S.U.A.), Moekawa Tange (Japonia) etc.

Sursa: inforput.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *