Actualitate

ARHIVA TIMPUL /// La Nisporeni a fost înălţată Crucea Mântuirii Neamului Românesc

La evenimentul de o au participat pelerini, tineri voluntari şi conducători de seamă ai Bisericii româneşti. 

Construcţia din fier ce reprezintă o cruce impunătoare a fost înălţată pe dealul Zghihaia, un punct înalt din vecinătatea satului Vărzăreşti. Luminat de leduri puternice, instalaţia poate fi văzută la distanţă de zeci de kilometri. Crucea este elemntul principal al unui complex religios format de p capelă şi o clopotniţă de dimensiuni mai mici.

La inaugurarea Crucii Mântuirii Neamului Românesc au venit circa 800 de pelerini şi circa 100 de voluntari ai Platformei civice Acţiunea 2012 de la Bucureşti, Bălţi, Cluj şi Chişinău. Sfinţirea locaşului a fost oficiată de un sobor de preoți condus de înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei și de ÎPS Petru, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor. Ei au transmis credincioşilor mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. 

"(…)Crucea este manifestarea frumuseţii iubirii jertfelnice a omului mai tare decât teama de moarte, iar Învierea lui Hristos este preamărirea din partea lui Dumnezeu a acestei iubiri. De aceea, Ortodoxia înţelege puterea Crucii ca fiind făcătoare de viaţă, iar slava Învierii ca fiind preamărire a puterii Crucii.

Prin dreapta credinţă în Dumnezeu, izvorul vieţii, al dreptăţii şi al adevărului, Biserica Ortodoxă Română a contribuit cel mai mult la formarea unei culturi a comuniunii de cuget şi simţire a întregii „seminţii româneşti”, pe care au promovat-o constant cronicarii şi mitropoliţii Moldovei în scrierile lor (…)", a scris Patriarhul Daniel. 

Crucea de la Nisporeni reprezintă primul monument din Republica Moldova dedicat unității românilor şi este ridicată pe cea mai înaltă culme de pe malul drept al Prutului . Aflat în vecinătatea Cimitirului Eroilor Români şi a Mănăstirii Vărzăreşti, complexul va constitui un loc de pelerinaj, de omagiu şi de rugă pentru mântuirea poporului român. Proiectul a fost derulat de postul de Radio Vocea Basarabiei şi Asociaţia Culturală Pro-Basarabia şi Bucovina, filiala Oneşti.

ARHIVA Timpul.md
(I.M.)
29 august 2011

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *