Astăzi 24 Iunie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 23 Iunie 2018
Abonamente

Actualitate 23 Ianuarie 2018, ora 18:11

Țările ce se află între NATO și Rusia trebuie să rămână independente

Marime Font

a

 
 
 

Moldova, Ucraina sau Georgia, țări care se află între NATO și Rusia, trebuie ajutate să rămână independente. Este mesajul transmis de Jamie Shea, adjunct al asistentului secretarului-general NATO pentru provocări de securitate emergente, într-un interviu acordat în exclusivitate Europei Libere, transmite IPN.

Întrebat despre Oficiul de legătură NATO în Moldova, deschis recent la Chișinău, Jamie Shea a spus că acesta va permite legături mai strânse între părți și vor fi abordate mai eficient provocările de securitate existente. „NATO încearcă să fie un partener pentru Moldova, să ajute Moldova să facă față provocărilor, iar Oficiul NATO ne va permite să avem o legătură mai eficientă cu forțele armate, cu ministerele de resort, să avem un schimb de informații mai bun și o informare mai clară cu privire la nevoile reale pe care Moldova le are”, a remarcat Jamie Shea.

Despre programul „Știință pentru pace și securitate”, pe care NATO îl desfășoară și în Moldova, Jamie Shea a spus că este cel mai amplu proiect desfășurat în țările partenere, care le ajută să facă față și să își îmbunătățească cunoștințele despre amenințările lumii contemporane. Potrivit reprezentantului NATO, războiul informațional, manipularea și dezinformarea mediatică sunt unele dintre îngrijorările majore de astăzi ale Alianței Nord-Atlantice: „Vedem cât de dificil este să facem față acestui mediu în care abundă știri false, trolli - agenți de dezinformare, care produc informație falsă sub identități false. Această situație a dus la un război informațional care produce foarte multă confuzie în societățile noastre”.Jamie Shea spune că NATO încearcă să fie foarte bine pregătită pentru a face față acestor provocări și pentru a oferi consultanță țărilor membre, pentru a lupta împotriva războiului informatic care nu respectă granițele geografice. „Din păcate, trăim într-o lume extrem de nesigură și instabilă. Și, din păcate, trebuie să facem față multor provocări și avem nevoie de NATO mai mult ca oricând, de această relație transatlantică bazată pe solidaritate și interese comune. Dacă dispare NATO devenim mai vulnerabili, în condițiile în care trăim într-o Europă din ce în ce mai puțin sigură”, a remarcat adjunctul asistentului secretarului-general NATO pentru provocări de securitate emergente.

Jamie Shea este de părere că Rusia recurge la o politică care nu a fost de succes în trecut, își intimidează cu forța sa militară vecinii, iar în anumite cazuri, chiar le anexează teritoriile, cum a fost cazul Crimeii.

Potrivit lui Jamie Shea, Moldova poate alege ritmul și viteza cooperării cu NATO, iar NATO poate dezvolta formate flexibile, care corespund nevoilor țării pentru că NATO nu are un alt interes decât să aibă parteneri stabili, iar o Moldova stabilă este bine pentru Moldova, dar și pentru NATO. El mai spune că, în prezent, NATO se adaptează nevoilor Moldovei și Moldova, la rândul ei, se adaptează la cerințele NATO.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Iunie 2018, ora: 15:13

Cristina Balan i-a prezentat lui Donald Trump scrisorile de acreditare în calitate de ambasador al Moldovei

Cristina Balan i-a prezentat lui Donald Trump scrisorile de acreditare în calitate de ambasador al Moldovei

Ambasadorul Moldovei, Cristina Balan, a prezentat președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald J. Trump, scrisorile de acreditare, în cadrul unei ceremonii oficiale de la Casa Albă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iunie 2018, ora: 15:48

Vlad Plahotniuc alături de bursierii Fundaţiei Edelweiss: Suntem mândri de realizările lor, așa cum se mândresc și părinții și dascălii lor

Au fost răsplătiți pentru muncă, creativitate și inițiativă! Cei 100 de elevi selectați de Fundația lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss" în urma concursului "Burse pentru 100 de tineri" au primit diplome și premii bănești. Evenimentul, desfășurat într-o...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 21 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Totul se poate împărtăși

Igor Dodon ne face în continuare de rușine cu medaliile aruncate cui se nimerește (dinspre Est), cu fotografii total deplasate pentru un președinte, cu comentarii agramate în rețelele de socializare.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 20 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Păcate mari și mici

Am vorbit despre păcate veniale, de moarte, strigătoare la cer, capitale - despre toate posibilele clasificări ale lor, însă există o clasificare, din punctul meu de vedere, mai importantă decât toate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Iunie 2018, de Răzvan Munteanu

Simona Halep, un model pentru românii de pretutindeni

Inițial, tentația redactării titlului ar fi făcut ca acesta să apară sub forma: Simona Halep, un model pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, însă nu ar fi fost suficient de relevant pentru mesajul acestui editorial, căci așa cum, probabil, e ușor de dedus, Halep este un model pentru...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Iunie 2018, de Constantin Tănase

De câte ori ascult Imnul de Stat, mi se face rușine

(Cuvântarea președintelui N. Timofti pe care (nu) știm cine i-a interzis să o rostească la Televiziune. Am intrat în posesia textului alocuțiunii președintelui R. Moldova, N. Timofti, pe care urma să o rostească la televiziune săptămâna viitoare, între 29 aprilie și 2 mai)

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Sport pentru trup sau sport pentru minte

Obișnuim să spunem că lectura este sportul minții. Din această sintagmă înțelegem că sportul e un lucru bun, sănătos, recomandabil. Care sunt însă părerile noastre despre sportul de performanță?

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Iunie 2018, de George Simion

Cine nu are bătrâni să își cumpere

Mare panică, mare, pe scena politică din Republica Moldova. Nu cumva să se întâmple ceva și să se trezească peste noapte fără graniță la Prut.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Cum arătăm din afară

A trecut și duminica în care Chișinăul și-a susținut direcția aleasă deja de mulți ani. Evident că m-am bucurat. Atâta vreme cât rămânem în vest, mai sunt speranțe. Când și Chișinăul, în care locuiește o treime din populația țării, va ceda propagandei...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Iunie 2018, de Constantin Tănase

Ce fel de școală vor rușii din Moldova

În contextul ultimelor evoluții politice de la Moscova minoritatea rusă din Moldova devine tot mai agresivă, având, de altfel, toate șansele să redevină ceea ce a fost: un frate mai mare, arogant și privilegiat, o castă elitară cu apucături șovine, neintegrată cultural și lingvistic în...

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Locul nostru în biserică

În continuarea (la fel de concentrată) a ceea ce spuneam săptămâna trecută, trebuie să analizăm seriozitatea noastră față de Biserică. Cuvântul biserică vine de la basilia, care în greacă înseamnă împărăție. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Iunie 2018, de Răzvan Munteanu

Alegerile de la Chișinău și statul captiv

Am citit câteva articole scrise în presa moldovenească, în care se vehicula ideea că victoria lui Andrei Năstase la alegerile pentru Primăria Chișinăului este o dovadă certă a faptului că R. Moldova nu este un stat captiv. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Iunie 2018, de Dan Nicu

Socialiștii au pierdut încă o dată Capitala

La prima vedere, ceea ce s-a întâmplat duminică, 3 iunie, la Chişinău, pare a fi o victorie a forţelor proeuropene în faţa celor proruse.  

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 7 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Un bun creștin

De-a lungul anilor am scris despre dogme, morală, spiritualitate, patristică, evanghelii, liturgică - despre câte ar trebui, în primul rând, să cunoască un creștin. Aproape că am putea spune că am făcut rezumate ale anilor de studiu în facultate.

() Citeşte tot articolul