Astăzi 22 Februarie 2018, Joi - Ultima actualizare la 21 Februarie 2018
Abonamente

Actualitate 23 Ianuarie 2018, ora 18:11

Țările ce se află între NATO și Rusia trebuie să rămână independente

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Moldova, Ucraina sau Georgia, țări care se află între NATO și Rusia, trebuie ajutate să rămână independente. Este mesajul transmis de Jamie Shea, adjunct al asistentului secretarului-general NATO pentru provocări de securitate emergente, într-un interviu acordat în exclusivitate Europei Libere, transmite IPN.

Întrebat despre Oficiul de legătură NATO în Moldova, deschis recent la Chișinău, Jamie Shea a spus că acesta va permite legături mai strânse între părți și vor fi abordate mai eficient provocările de securitate existente. „NATO încearcă să fie un partener pentru Moldova, să ajute Moldova să facă față provocărilor, iar Oficiul NATO ne va permite să avem o legătură mai eficientă cu forțele armate, cu ministerele de resort, să avem un schimb de informații mai bun și o informare mai clară cu privire la nevoile reale pe care Moldova le are”, a remarcat Jamie Shea.

Despre programul „Știință pentru pace și securitate”, pe care NATO îl desfășoară și în Moldova, Jamie Shea a spus că este cel mai amplu proiect desfășurat în țările partenere, care le ajută să facă față și să își îmbunătățească cunoștințele despre amenințările lumii contemporane. Potrivit reprezentantului NATO, războiul informațional, manipularea și dezinformarea mediatică sunt unele dintre îngrijorările majore de astăzi ale Alianței Nord-Atlantice: „Vedem cât de dificil este să facem față acestui mediu în care abundă știri false, trolli - agenți de dezinformare, care produc informație falsă sub identități false. Această situație a dus la un război informațional care produce foarte multă confuzie în societățile noastre”.Jamie Shea spune că NATO încearcă să fie foarte bine pregătită pentru a face față acestor provocări și pentru a oferi consultanță țărilor membre, pentru a lupta împotriva războiului informatic care nu respectă granițele geografice. „Din păcate, trăim într-o lume extrem de nesigură și instabilă. Și, din păcate, trebuie să facem față multor provocări și avem nevoie de NATO mai mult ca oricând, de această relație transatlantică bazată pe solidaritate și interese comune. Dacă dispare NATO devenim mai vulnerabili, în condițiile în care trăim într-o Europă din ce în ce mai puțin sigură”, a remarcat adjunctul asistentului secretarului-general NATO pentru provocări de securitate emergente.

Jamie Shea este de părere că Rusia recurge la o politică care nu a fost de succes în trecut, își intimidează cu forța sa militară vecinii, iar în anumite cazuri, chiar le anexează teritoriile, cum a fost cazul Crimeii.

Potrivit lui Jamie Shea, Moldova poate alege ritmul și viteza cooperării cu NATO, iar NATO poate dezvolta formate flexibile, care corespund nevoilor țării pentru că NATO nu are un alt interes decât să aibă parteneri stabili, iar o Moldova stabilă este bine pentru Moldova, dar și pentru NATO. El mai spune că, în prezent, NATO se adaptează nevoilor Moldovei și Moldova, la rândul ei, se adaptează la cerințele NATO.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Februarie 2018, ora: 08:45

Omul pentru om e lup

Omul pentru om e lup Din editia print

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2018, ora: 08:38

Cum a căutat un preot dreptate la Stalin

Cum a căutat un preot dreptate la Stalin Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Chișinău – o cauză pierdută

Ori de câte ori călătoresc undeva nu mă pot abține să nu compar situația altora cu cea de la noi. Mai ales acum că am călătorit în Ucraina, la Odesa. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul