Astăzi 18 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 19:33
Abonamente

Internațional 20 Iunie 2013, ora 11:50

Arma SECRETĂ a rușilor

Marime Font

Foto: cnspcc.com
 
 
 

Odată locul de exil fără întoarcere al epocilor ţaristă şi stalinistă, Siberia este văzută astăzi ca un far călăuzitor de către guvernul rus care se uită spre est, mai degrabă decât spre vest, pentru potenţialul de dezvoltare economică a ţării.

Bogată în minerale şi metale, Siberia este deja tărâmul producătorilor de petrol, diamante, gaz şi cărbune, iar din aprilie 2013 Rusia a anunţat investiţii de un miliard de dolari în regiune. Primul ministru al Rusiei, Dmitri Medvedev a ordonat guvernului să conceapă un „Program de Dezvoltare a Estului Îndepărtat“ care va aduce 16 mld. dolari în dezvoltarea Siberiei şi a împrejurimilor până în 2018, menţionând că aceasta este prioritatea Rusiei.

Va veni şi răsplata pentru banii investiţi în regiune“, a spus Medvedev în timpul unei deplasări în regiune în luna aprilie, previzionând că mii de miliarde de ruble vor intra în circuitul economic al Rusiei după aceste investiţii.Guvernul rus se va concentra pe creşterea capacităţii căii ferate trans-siberiene, pe dezvoltarea aviaţiei regionale, pe infrastructura aeroportuară şi maritimă şi pe construcţia de autostrăzi, precum şi pe dezvoltarea deja existenului sector energetic, potrivit agenţiei de ştiri de stat Ria Novosti.

Chiar dacă guvernul nu a stabilit o legătură explicită între planurile sale de investiţii în regiune şi creşterea puternică a economiei chineze, companiile energetice ruseşti care construiesc conducte spre China au beneficiat deja de potenţialul acestui program de dezvoltare. În martie, grupul energetic de stat CNPC din China a semnat o serie de contracte în valoare de miliarde de dolari cu giganţii petrolieri ai Rusiei, Rosneft şi Gazprom, tocmai pe seama planurilor de dezvoltare a unor noi conducte şi a unei reţele de transport a resurselor din Siberia către China.

Artem Volynets, directorul executiv al grupului energetic En+, controlat de Oleg Deripaska, spune că proximitatea Siberiei faţă de pieţele în plină dezvoltare ale Asiei a constituit punctul central al deciziei Rusiei de a investi în această zonă.

„Siberia de Est este localizată în apropierea Chinei şi Asiei care devin noul centru al activităţii economice globale. Dacă te uiţi la hartă – ai nevoie de numai două ore cu avionul de la Irkutsk, centrul Siberiei de Est, până la Beijing“, spune acesta. Proximitatea faţă de Asia şi bogăţia resurselor Siberiei de Est permite Rusiei fructificarea cererii în creştere venite din partea ţărilor din Asia.

În prezent, China importă resurse minerale de bază din Australia, Brazilia şi Africa de Sud. Dar resursele minerale siberiene sunt mult mai aproape, notează Volynets. Transportul de marfă din Brazilia în Shanghai, pe mare, durează 35 de zile, din Africa de Sud e nevoie de 20 de zile şi din Australia de circa 14 zile – în timp ce din portul Vanino al Siberiei e nevoie de doar patru zile.

Sursa: Capital.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md