Astăzi 22 Iunie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 19:05
Abonamente

a

 
 
 

Actualitate 20 Octombrie 2016, ora 18:05

Armata Rusă recrutează în R. Moldova publicând anunţuri la „Mica publicitate"

Marime Font

Forțele armate ale Federației Ruse angajează militari din Transnistria în forțele de pacificare prin... mica publicitate! Transnistrenii care vor să se angajeze prin contract în Armata Rusă urmează să întrunească mai multe criterii: cetățenie rusă, livret militar cu mențiunea „apt de serviciu” și permis de ședere de cel puțin un an în regiunea transnistreană.


Anunțul în Makler

Deschide.MD a scris în vara acestui an despre campania de recrutare, desfășurată de către Federația Rusă pe teritoriul Repubilcii Moldova. Rușii au amplasat atunci corturi de informare și recrutare în stânga Nistrului. După publicarea articolului, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene s-a autosesizat și a cerut Ambasadei Federației Ruse, pe cale diplomatică, să înceteze recrutarea pe teritoriul Republicii Moldova.Între timp, ștabul de recrutare și-a retras corturile din Ternovca, Slobozia. Dar recrutarea în armata rusă nu a încetat. Autoritățile ruse au plasat anunțul respectiv la mica publicitate, într-un ziar din Tiraspol. Cam în felul următor: Armata Rusă, Serviciu Militar, stabilitate, pachet social. Anunțul are şi două numere de telefon.

Persoana care a răspuns la numărul de mobil al unui operatori din regiunea transnistreană a spus că pentru înrolarea în armata rusă este nevoie ca solicitantul să dispună de cetățenia rusă, de înregistrare oficială pe teritoriul transnistrean (de cel puțin un an), de livret militar, unde să fie evidențiat că persoana este aptă pentru serviciu. Mai multe detalii, zice el, le putem afla la o întâlnire la Tiraspol, unde urmează să aducem toate deocumentele menționate. Persoana de la telefon a mai menționat că serviciul în bază de contract va fi satisfăcut la Tiraspol și Bender, în Forțele de Menținere a Păcii ale Federației Ruse.

Decretul lui Putin din 2015

Inițial, Deschide.MD a presupus că acest anunț a fost plasat în contextul decretului semnat de Vladimir Putin în ianuarie 2015, cu privire la mercenariatul în armata rusă. Decretul permite persoanelor străine să se înroleze în armata rusă în bază de contract, dacă cunosc limba rusă, au cazier judiciar „curat” și vârsta între 18 și 30 de ani. Decretul stipulează, de asemenea, că înrolarea în armata rusă a mercenarilor se face pe teritoriul Federației Ruse. Cei care au plasat anunțul au declarat pentru Deschide.MD că recrutarea pe care o fac nu are nicio legătură cu decretul președintelui rus Vladimir Putin.

Anunț similar în Vkontakte

Acestea nu sunt singurele anunțuri privind recrutarea în armata rusă. În rețea se găsesc și alte anunțuri privind înrolarea în armata rusă pentru a servi în Transnistria. De exemplu, pe rețeaua socială VKONTAKTE este postat, încă din septembrie 2014, un anunț prin care tinerii cu vârsta cuprinsă între 19 și 33 de ani sunt îndemnați să semneze un contract pentru un serviciu militar în Grupul Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria. „Salariul începe de la 22.000 de ruble (circa 350 de dolari), pentru primul nivel de tarifare, fără considerarea vechimii; concediul anual plătit începe de la 44 de zile și se calculează în funcție de vechime, timpul pentru deplasare spre regiunea transnistreană și înapoi este plătit, după cum este plătit și costul biletului pentru un membru al familiei”. Candidatul trebuie să dețină cetățenie rusă. Candidații care depășesc vârsta de 27 de ani trebuie să aibă studii superioare. Toți candidații trebuie să aibă cazierul judiciar curat. Publicul-țintă al anunțului sunt rezidenții Federației Ruse. În acel anunț se menționează că GOTR este angajată într-o misiune de menținere a păcii pe teritoriul transnistrean.

Vârsta de pensionare pentru cei înrolați se calculează din coeficientul de o zi și jumătate pentru o zi, iar, în cazul în care militarul în bază de contract participă la „o operațiune de pacificare”, coeficientul este de trei zile pentru o zi. „În ceea ce privește condițiile de trai, aici totul este mult mai ieftin, un apartament poate fi închiriat cu 100-150 de dolari pe lună. Atmosfera, contrar informațiilor apărute în mass-media, este liniștită, nu se duc nici un fel de lupte. Unica problemă ține de situația în Ucraina și de imposibilitatea de a traversa granița ucraineană. Sosirea în Transnistria se face pe cale aeriană prin Aeroportul Chișinău, de aceea este nevoie de pașaport străin”, se menționează în anunț.

Anunțul a fost a fost postat înainte ca Ucraina să denunțe acordul de tranzit al militarilor ruți prin teritoriul ucrainean.

Un anunț similar despre înrolarea în GOTR se află și pe pagina oficială a Comisariatului Militar din Regiunea Iaroslav. Anunțul datează din anul 2013.

 

Forțele de pacificare ruse nu au mandatul ONU

Alexandru Zubco, expert la Promo-Lex, spune că înrolarea prin mica publicitate demonstrează că forțele de pacificare ruse au probleme cu rotația.

„Rușii se conduc de acordul semnat de Elțîn și Snegur în 1992 şi care stipulează staționarea forțelor de pacificare în Transnistria. Aceste forțe trebuie să fie mandatate de ONU, există criterii ONU care ar trebui să fie îndeplinite pentru misiune. Regiunea transnistreană nu se încadrează, însă, în criteriile ONU. De aceea misiunea de pacificare contravine mandatului ONU”, declară Zubco.

Potrivit lui Zubco, în trupele ruse se înrolează persoane care locuiesc în regiunea transnistreană și care își îndeplinesc misiunea alături de pacificatori din Federația Rusă. Este evident că acești pacificatori transnistreni, în cazul izbucnirii unui conflict, vor fi părtinitori.

Logic, pacificatorii trebuiau să vină în Transnistria din regiunea Breansk, unde se află ștabul Districtului Militar Sud, din care face parte GOTR. În mod normal, Moscova ar fi trebuit să informeze Chișinăul cu privire la candidatura care urmează să îndeplinească serviciul în stânga Nistrului. Chișinăul, la rându-i, trebuie să aprobe candidatura respectivă. Acest lucru însă nu se întâmplă.

Continuarea pe deschide.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Iunie 2018, ora: 15:48

Vlad Plahotniuc alături de bursierii Fundaţiei Edelweiss: Suntem mândri de realizările lor, așa cum se mândresc și părinții și dascălii lor

Au fost răsplătiți pentru muncă, creativitate și inițiativă! Cei 100 de elevi selectați de Fundația lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss" în urma concursului "Burse pentru 100 de tineri" au primit diplome și premii bănești. Evenimentul, desfășurat într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iunie 2018, ora: 15:03

Premieră pentru Moldova! Partidul ȘOR aduce la Orhei summit-ul Alianței Conservatorilor și Reformiștilor Europeni

Premieră pentru Moldova! Partidul ȘOR aduce la Orhei summit-ul Alianței Conservatorilor și Reformiștilor Europeni

În premieră pentru Republica Moldova, una din cele mai influente familii politice internaționale – Alianța Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ACRE) își va desfășura summit-ul în Republica Moldova, și anume la Orhei, datorită faptului că Partidul ȘOR a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iunie 2018, ora: 15:00

STOP FALS / Fata din poza cu Plahotniuc nu este Judecătoarea Berdilo

Pe internet circulă o fotografie în care apare președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc alături de o tânără. Autorul postării, un anume Vladimir Ursu afirmă că în poză este judecătoarea Rodica Berdilo. Din cauza faptului că Rodica Berdilo a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iunie 2018, ora: 14:06

Dumitru Grosei - cel mai selectat regizor moldovean la festivalurile internaționale de film, în prima jumătate a anului 2018

Dumitru Grosei - cel mai selectat regizor moldovean la festivalurile internaționale de film, în prima jumătate a anului 2018

Dumitru Grosei - cel mai selectat regizor moldovean la festivalurile internaționale de film, în prima jumătate a anului 2018. Trei dintre filmele sale au adunat nouă selecții oficiale în Italia, China, Maroc, Turcia, Albania, Liban, România și Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iunie 2018, ora: 08:16

(Video) Un grup de artiști ambulanți agresați în plină stradă de protestatarii susținători ai lui Năstase

Membrii unei formații de artiști ambulanți au fost îmbrânciți și loviți cu picioarele de către simpatizanții lui Andrei Năstase, în fața primăriei, unde fostul candidat al PPDA-PAS-PLDM striga lozinci pline de înjurături. Incidentul s-a produs în preajma...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 21 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Totul se poate împărtăși

Igor Dodon ne face în continuare de rușine cu medaliile aruncate cui se nimerește (dinspre Est), cu fotografii total deplasate pentru un președinte, cu comentarii agramate în rețelele de socializare.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 20 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Păcate mari și mici

Am vorbit despre păcate veniale, de moarte, strigătoare la cer, capitale - despre toate posibilele clasificări ale lor, însă există o clasificare, din punctul meu de vedere, mai importantă decât toate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Iunie 2018, de Răzvan Munteanu

Simona Halep, un model pentru românii de pretutindeni

Inițial, tentația redactării titlului ar fi făcut ca acesta să apară sub forma: Simona Halep, un model pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, însă nu ar fi fost suficient de relevant pentru mesajul acestui editorial, căci așa cum, probabil, e ușor de dedus, Halep este un model pentru...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Iunie 2018, de Constantin Tănase

De câte ori ascult Imnul de Stat, mi se face rușine

(Cuvântarea președintelui N. Timofti pe care (nu) știm cine i-a interzis să o rostească la Televiziune. Am intrat în posesia textului alocuțiunii președintelui R. Moldova, N. Timofti, pe care urma să o rostească la televiziune săptămâna viitoare, între 29 aprilie și 2 mai)

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Sport pentru trup sau sport pentru minte

Obișnuim să spunem că lectura este sportul minții. Din această sintagmă înțelegem că sportul e un lucru bun, sănătos, recomandabil. Care sunt însă părerile noastre despre sportul de performanță?

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Iunie 2018, de George Simion

Cine nu are bătrâni să își cumpere

Mare panică, mare, pe scena politică din Republica Moldova. Nu cumva să se întâmple ceva și să se trezească peste noapte fără graniță la Prut.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Cum arătăm din afară

A trecut și duminica în care Chișinăul și-a susținut direcția aleasă deja de mulți ani. Evident că m-am bucurat. Atâta vreme cât rămânem în vest, mai sunt speranțe. Când și Chișinăul, în care locuiește o treime din populația țării, va ceda propagandei...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Iunie 2018, de Constantin Tănase

Ce fel de școală vor rușii din Moldova

În contextul ultimelor evoluții politice de la Moscova minoritatea rusă din Moldova devine tot mai agresivă, având, de altfel, toate șansele să redevină ceea ce a fost: un frate mai mare, arogant și privilegiat, o castă elitară cu apucături șovine, neintegrată cultural și lingvistic în...

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Locul nostru în biserică

În continuarea (la fel de concentrată) a ceea ce spuneam săptămâna trecută, trebuie să analizăm seriozitatea noastră față de Biserică. Cuvântul biserică vine de la basilia, care în greacă înseamnă împărăție. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Iunie 2018, de Răzvan Munteanu

Alegerile de la Chișinău și statul captiv

Am citit câteva articole scrise în presa moldovenească, în care se vehicula ideea că victoria lui Andrei Năstase la alegerile pentru Primăria Chișinăului este o dovadă certă a faptului că R. Moldova nu este un stat captiv. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Iunie 2018, de Dan Nicu

Socialiștii au pierdut încă o dată Capitala

La prima vedere, ceea ce s-a întâmplat duminică, 3 iunie, la Chişinău, pare a fi o victorie a forţelor proeuropene în faţa celor proruse.  

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 7 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Un bun creștin

De-a lungul anilor am scris despre dogme, morală, spiritualitate, patristică, evanghelii, liturgică - despre câte ar trebui, în primul rând, să cunoască un creștin. Aproape că am putea spune că am făcut rezumate ale anilor de studiu în facultate.

() Citeşte tot articolul


 

 


Cele mai citite articole Timpul.md