Actualitate

Armata rusă suspectează India că a permis militarilor americani să „inspecteze” un submarin atomic rusesc

Despre faptul că Rusia suspectează că soldații americani au „inspectat” Chakra, încalcand clauzele contractului de leasing, a scris pe 7 noiembrie site-ul StrategyPage. La rândul său, sursele Kommersant în structurile de stat rusești au confirmat că, în ultimii ani, partenerii indieni au comis mai multe „acte neprietenoase față de Rusia”.

Potrivit interlocutorilor ziarului, este vorba inclusiv despre vizitarea submarinului Chakra de către o delegație militară americană. Sursele publicației au indicat că, deși apariția militarilor americani pe submarinul rusesc nu comportă o amenințare imediată de scurgere de informații, faptul că o astfel de vizită a avut loc este „scandalos“ în sine și ridică întrebări fata de partea indiană, „de ce și pentru ce au făcut-o?“.

Vizita militarilor SUA pe Chakra poate afecta cooperarea militaro-industrială dintre Rusia și India, scrie Kommersant. În special, notează ziarul, negocierile privind închirierea celui de-al doilea submarin nuclear de catre armata indiană.

Partea rusă, potrivit surselor publicației, pregătește contramăsuri împotriva partenerilor indieni. „Avem discuții foarte grele, avem multe întrebări”, a spus unul dintre interlocutorii Kommersant.

Anterior, militari SUA au vizitat o alta navă ruseasca construita pentru armata Indiei – portavionul „Vikramaditya“ (fostul portavion „Admiral Gorskov“), prilej cu care artea rusă a înmanat Indiei o notă de protest.

India a închiriat din Rusia primul submarin din cadrul proiectului 971 „Sciuka-B” în 2012. Termenul contractului de leasing pentru submarin, rebotezat de indieni „Chakra”, este de 10 ani.
Înainte de a fi închiriat de catre India, submarinul nuclear a fost implicat intr-un accident tragic în 2008, când, în timpul testelor, au fost ucise 20 de persoane. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *