Externe

Armata SUA mizează pe exerciţii de nivel global pentru contracararea Rusiei/ Marea Neagră, zonă de interes

Armata SUA se îndreaptă spre exerciţii integrate la nivel global cu scopul de a se pregăti mai bine pentru a face faţă unei Rusii din ce în ce mai agresive şi altor ameninţări globale, afirmă generalul John Healy, coordonatorul manevrelor militare din Europa, explicând că trebuie contracarate riscuri terestre, maritime, aeriene, spaţiale şi cibernetice.

„Ne îndreptăm spre un program de exerciţii mondiale integrate; practic, repetăm aceleaşi lucruri la nivel mondial", a declarat John Healy, citat de site-ul agenţiei Reuters.

Generalul american a explicat că atenţia sa se concentrează asupra Europei, în principal asupra Exerciţiului rus „Zapad", la care, potrivit specialiştilor, ar putea participa circa 100.000 de militari ruşi. 

Observatori ruşi au asistat la recentele manevre militare americane şi NATO desfăşurate în regiunea Mării Negre, a precizat generalul John Healy, subliniind că Rusia nu a trimis invitaţii la propriile exerciţii. „Ruşii nu sunt atât de transparenţi cum suntem noi", a spus John Healy.

Moscova susţine că la exerciţiile armatei ruse vor participa doar 13.000 de militari, astfel că nu este necesară prezenţa observatorilor străini.

Potrivit lui John Healy, evaluarea iniţială asupra exerciţiilor efectuate în ultimele luni în Europa, la care au participat 40.000 de militari americani şi aliaţi este pozitivă, însă o analiză profundă va fi definitivată în octombrie.

Alianţa Nord-Atlantică a suplimentat prezenţa militară în Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România, pentru contracararea Rusiei.

Rusia a exprimat preocupare privind seria de exerciţii militare NATO, mai ales referitor la cele din zona Mării Negre

În iulie, Administraţia Vladimir Putin a exprimat preocupare în legătură cu o serie de exerciţii militare NATO programate în următoarele luni în Europa de Est, inclusiv în zona Mării Negre, cerând o comunicare bilaterală mai eficientă pentru evitarea "interpretărilor greşite".

„În perioada iunie-noiembrie, NATO va organiza peste 15 exerciţii militare în Europa de Est şi aproximativ acelaşi număr în regiunea Mării Negre. Dacă numărăm participanţii, sunt peste 40.000 de militari", a declarat recent Aleksandr Gruşko, ambasadorul Rusiei la Alianţa Nord-Atlantică. "Am atras încă o dată atenţia Alianţei Nord-Atlantice asupra propunerii noastre privind o întâlnire a experţilor militari care ar putea folosi hărţi pentru evaluarea capabilităţilor militare desfăşurate, fără a deveni prea emoţionali", a adăugat oficialul rus, citat de site-ul agenţiei Tass.

„Ideea noastră este să le oferim armatelor oportunitatea de a discuta despre toţi factorii care influenţează situaţia de securitate, inclusiv suplimentarea efectivelor şi rotaţia trupelor. Credem că, în lipsa construirii unor contacte normale între armate, va fi greu să înţelegem ce se întâmplă şi să evităm interpretările greşite", a atras atenţia Aleksandr Gruşko.

Mediafax

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *