Actualitate

Arme si injurii pentru linistea Zinei Petrovna

Miercurea trecuta, locuitorii orasului Nisporeni s-au trezit ingroziti – toti stalpii si copacii din Nisporeni, pana in satul Zberoaia, erau plini de afise electorale rosii, comuniste. Cei care indrazneau sa le rupa erau agresati si amenintati de un grup de tipi inarmati, care circulau prin oras in masini cu numere de Chisinau si Anenii Noi. Doi angajati ai „Apa-Canal” din localitate au fost retinuti de politie pentru ca faceau… curatenie. In acea zi la Zberoaia urma sa vina Zinaida Greceanai…

„Noi avem legi pentru toti, dar ele exista doar pentru unii. Vazandu-mi orasul rosu, am dat indicatii Societatii „Apa-Canal” sa faca ordine, deoarece exista panouri speciale pentru afisele electorale”, afirma primarul de Nisporeni, Ion Gangan. Din spusele sale, Oleg Cobzev si Serghei Crudu, angajatii „Apa-Canal” care dezlipeau afisele, au fost imediat retinuti de catre inspectorul de sector Valeriu Movileanu si tinuti la comisariat pret de cateva ore. Viceprimarul Vasile Barca s-a interesat de soarta celor doi, dar politia s-a facut ca nu stie nimic. Solicitat de TIMPUL, Valeriu Movileanu, ne-a raspuns: „Voi ma confundati, pe mine multa lume ma confunda, dar n-am fost eu…”. Un caz iesit din comun s-a intamplat si in fata magazinului „Fumusor” din Nisporeni. Vanzatoarea Ana Paslari, dupa ce a dezlipit afisele din fata magazinului, a fost agresata fizic de niste necunoscuti. „Rupeam secera si ciocanul, dar tot atunci a coborat dintr-o masina un om, m-a apucat de mana, vroia sa ma loveasca si ma ameninta ca ma va aresta pe trei zile. Era foarte agresiv si injura. O femeie mi-a tinut apararea, dar el a luat-o la fuga, numind-o cu cele mai urate vorbe. Ea s-a ascuns acasa la o batrana, dar strainul a urmarit-o si a amenintat-o cu pistolul: „Va impusc pe toti!”. Stapana casei, Elena Doroftei, de 83 de ani, a iesit sa vada ce se intampla, si omul i-a facut semne cu mana ca o va gatui… Nu-l stiu, e strain, dar toata ziua de miercuri a trecut cu masina pe acolo, de vreo 50 de ori pe ora. Era cu un „Mercedes” sur, cu numerele COD 005. Mai erau cu el doi baieti, care pe urma au pus afise noi”, sustine Ana Paslari.

Potrivit lui Vladimir Buga, reprezentant AMN la Nisporeni, „strainii” erau paziti de politie, iar atunci cand intrau in conflict cu oamenii simpli, masina MAI se afla la o suta de metri departare. La un moment dat, cineva i-a rugat pe politisti sa intervina, dar acestia au sters putina. „In ziua aceea, nici comisarul, nici vicecomisarul nu raspundeau la telefon – ne-au lasat singuri, in fata „strainilor”. Dar cand acestia se porneau undeva, aparea si politia, care ii urma”, a spus Buga.

Nici Adrian Maxim, liderul PL din satul Soltanesti, n-a scapat de furia „strainilor”. Adrian, mergand cu masina prin sat, a observat un afis PCRM lipit chiar pe un semn de circulatie. Nici n-a reusit bine sa iasa din masina si sa rupa afisul cand, pe neasteptate, s-a pomenit in fata cu acelasi „Mercedes”, ce i-a blocat drumul si din care au coborat patru barbati bine facuti. „M-am speriat si am incuiat usile. Imi spuneau sa ies si i-am rugat sa se prezinte. Mi-au spus ca-s de la politie. I-am rugat sa se legitimeze, dar unul dintre ei a scos pistolul si mi-a zis ca asta-i legitimatia lui. Ma amenintau ca-mi vor sparge rotile, de nu cobor. Pe urma m-au escortat la primarie, la primarul nostru comunist…”, ne-a povestit Maxim. Totodata, Ion Lupu, seful PL din Nisporeni, sustine ca „strainii” i-au spus clar ca poate rupe toate afisele, dar numai dupa ce va trece Greceanai…

Nimeni dintre cei atacati nu intentioneaza sa se planga politiei, fiindca nimeni nu mai crede in fortele de ordine din R. Moldova. Din pacate, n-am putut sa-i gasim pe retinutii Cobzev si Crudu, dar nici pe seful „Apa-Canal”, comunistul Constantin Ulinici. In schimb, vicecomisarul raionului Nisporeni, Nicanor Ciochina, neaga categoric marturiile tuturor acestor oameni, inclusiv ale martorilor: „N-a fost nimeni retinut. Asa caz nu exista…”. Intrebat daca „strainii” sunt politisti, Ciochina ne-a raspuns: „Nu sunt adevarate faptele astea. Nimic nu-i adevarat…”. Declaratiile sale nu-l mira deloc pe primarul Gangan, care pana in 2005 a fost seful politiei rutiere din Nisporeni. „Ei niciodata n-au sa-si recunoasca faptele ilegale, caci le vor zbura epoletii. Eu stiu pe pielea mea ce inseamna puterea lui „Gheorghe Pobedonosnii” (referire la ministrul Papuc – n.r.)…”, a adaugat edilul.

Mentionam ca legislatia electorala a RM interzice afisarea oricaror materiale electorale in alte locuri decat pe panourile special amenajate.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *