Astăzi 21 Februarie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 18:46
Abonamente

Actualitate 25 Septembrie 2017, ora 17:42

Armenia a declarat oficial rusa drept limbă străină

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Autoritățile armene au decretat oficial limba rusă drept limbă străină, a anunțat ministrul armean al educației și științei, Levon Mkrtcian. „De acum înainte, fixăm că limba rusă are statutul de limbă străină în Armenia”, a spus el într-un interviu acordat TASS.

Ministrul a reamintit că limba rusă in Armenia nu avea niciun statut. Între timp, potrivit lui Mkrtcian, această limbă este „răspândită” în țară încă din vremea URSS.
În școlile armene, limba rusă „este predata din clasa a doua” (în timp ce limba engleză – doar din clasa a treia). Cu toate acestea, limba rusă nu era admisa ca proba de examen la admiterea în universități.

„Acest statut il au limbile engleză, franceză, germană, spaniolă sau italiană. Limba rusă nu era printre aceste limbi straine”, a spus Mkrtcian.Site-ul NewsArmenia.am notează că anuntul guvernului a provocat discuții aprinse în societatea armeana, vorbindu-se tot mai des despre posibilitatea de a se declara limba rusă ca limbă de stat.

Între timp, Mkrtcian a asigurat că limba armeană „a fost și va rămâne” singura limbă de stat în țară. „Suntem un stat independent și toate celelalte limbi sunt străine pentru noi”, a spus el.

După cum menționează site-ul Aravot.Ru, conceptul va intra în dezbaterea Parlamentului sub forma legii „Concepția de predare a limbilor străine”.

Anterior, autoritățile ruse au cerut Erevanului să ofere limbii ruse statut de limba de stat. În special, președintele Dumei de Stat a Federației Ruse, Veaceslav Volodin, a cerut acest lucru în iulie, menționând că soferii armeni vor putea astfel evita interzicerea muncii lor în Rusia.

Cu toate acestea, autoritățile armene au declarat că: „rusa pentru noi este limba de importanță globală, dar în agenda noastră nu este și nu se va pune problema acordarii statutului oficial limbii ruse“, – a declarat președintele comisiei parlamentare pentru relațiile externe Armen Așotian.

O rezonanță puternica în mass-media armene a provocat și declarația din noiembrie 2016 a reprezentantul permanent al Rusiei la UNESCO Eleonora Mitrofanova, care a cerut ca limba rusă sa capete statut oficial în toate țările din fosta Uniune Sovietică.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Februarie 2018, ora: 08:45

Omul pentru om e lup

Omul pentru om e lup Din editia print

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2018, ora: 08:38

Cum a căutat un preot dreptate la Stalin

Cum a căutat un preot dreptate la Stalin Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Chișinău – o cauză pierdută

Ori de câte ori călătoresc undeva nu mă pot abține să nu compar situația altora cu cea de la noi. Mai ales acum că am călătorit în Ucraina, la Odesa. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md