Astăzi 19 Februarie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 17:20
Abonamente

Editorial 30 Noiembrie 2015, ora 16:00    Din editia print

Marime Font

„Arta” de a minți în politica moldovenească

Luni, 30 noiembrie, expiră un an de la alegerea actualului Parlament, mai bine zis de atunci de când moldovenii au votat probabil pentru ultima dată, cu o ultimă speranță, pentru niște politicieni despre care știau că-i fură, dar care, în schimb, le promiteau o guvernare proeuropeană.

Să ne amintim ce promiteau înainte de ultimele alegeri partidele care dețin astăzi puterea, pentru a înțelege în ce măsură acestea s-au ținut de cuvânt.

Făgăduiala uitată a lui Filat

Dacă veți auzi că numai AIE minte, să știți că cineva vă are de proști. Pentru că mint și prorușii, și occidentalii, și americanii. În politică mint toți, de la alfa la omega, și de aia se zice că politica este murdară. O glumă rusească spune că poți observa că un politician minte atunci când el deschide gura, ca să spună ceva.

Pe 11 noiembrie 2014, chiar în preajma alegerilor parlamentare, Vlad Filat, fostul lider al Partidului Liberal-Democrat (PLDM), făcea o promisiune pe cât de ademenitoare, pe atât de periculoasă, în cazul în care nu avea să fie îndeplinită. „Eu vă spun cu certitudine, declara ex-premierul, că, după alegeri, relaţiile cu Federaţia Rusă vor reveni la normalitate. Vor dispărea toate embargourile, iar cetăţenii noştri vor putea să muncească în continuare în Rusia”.

Imediat după alegeri, Vlad Filat și ceilalți au uitat cu desăvârșite de această făgăduială, iar relațiile noastre cu Rusia nu s-au ameliorat. De fapt, același actor politic ne-a promis și în 2009 o Moldovă fără Voronin, deși astăzi trăim într-o Moldovă cu Voronin în Parlament și cu Filat la răcoare, dar asta e altă mâncare de pește…

FMI și TVA-ul în agricultură

Încă în sec. XVIII, satiricul englez John Arbuthnot vorbea despre minciuna în politică, precum despre o „artă de a convinge oamenii să creadă în falsități binefăcătoare în scopul unui rezultat pozitiv”. Autorul menționa că, dacă în cazul altor înșelătorii, mincinoșii trebuie să aibă o memorie bună, încât să nu se contrazică pentru a se da în vileag, un politician mincinos trebuie să aibă o memorie scurtă, necesară în diversele ocazii în care el se contrazice de la o afirmație la alta, în funcție de persoana căreia i se adresează.


Iar în sec. XXI, partidele care constituie alianța de guvernare în RM ne-au promis că, după alegeri, vor semna noul memorandum cu FMI, care urma să asigure țării noastre o ultimă tranșă de 77 mln USD. Deși Moldova avea nevoie de acest document inclusiv pentru a-și menține imaginea în calitate de încurajare pentru alți donatori externi, guvernarea nu și-a îndeplinit toate angajamentele asumate în cadrul programului cu FMI și. în consecință, relațiile noastre cu această organizație internațională s-au răcit.

Însă lucrurile au stagnat atunci mai întâi de toate pentru că proeuropenii noștri trebuiau să decidă între FMI și rezultatul alegerilor. De exemplu, FMI ne cerea să reîntoarcem TVA-ul în agricultură de la 8% la 20%. Pe de o parte, unii alegători erau mințiți cu semnarea memorandumului, iar, pe de altă parte, altora li se promitea că, dimpotrivă, TVA-ul va fi redus la 8%. După alegeri, ambele promisiuni au fost trecute sub uitare. Memorandumul nu a fost semnat nici până în prezent, iar TVA-ul în agricultură a fost majorat până la 20%.

În afară de aceasta, deși FMI s-a pronunțat împotriva majorării deficitului bugetului pentru 2014 până la 2,5% din PIB, guvernarea a făcut abstracție de aceste solicitări, majorând lefurile bugetarilor cu 20%, iar salariul minim pe țară - cu 1000 lei. Deoarece alegerile erau la poartă, astfel s-a recurs la simplul joc electoral: crești salariile în ajunul scrutinului și amăgești oamenii că vor beneficia de asemenea majorări și în continuare…

Majoritate parlamentară cu Leancă prim-ministru…

În sec. XIX, scriitorul Isaac D'Israeli afirma că „politica este arta de a conduce oamenii, ducându-i de nas”. Iar anul trecut, moldovenilor li se garanta că vor avea o majoritate parlamentară proeuropeană, iar Filat era gata să pună mâna în foc că la conducerea Executivului va rămâne Iurie Leancă.

De fapt, Leancă a fost marea minciună a lui Filat, care în realitate a fost folosit într-un mod mișelesc în calitate de pion pentru a-i asigura PLDM-ului un scor electoral satisfăcător. Dar au trecut alegerile și Leancă a fost sacrificat, înlăturat din actul guvernării, iar în loc de majoritate proeuropeană ni s-a servit o minoritate din care făcea parte inclusiv Voronin, precum și cu un guvern condus de Chiril Gaburici. Acesta a ajuns în fruntea cabinetului de miniștri după ce, în 2014, rezervele valutare ale Băncii Naționale s-au micșorat cu peste 67 mln. SUA și cu încă 130,9 mln. SUA la începutul lui 2015. RM se afla într-o criză financiară de proporții și avea nevoie stringentă de donații externe și, respectiv, de semnarea memorandumului cu FMI. Însă peste câteva luni Gaburici și-a dat demisia. Ulterior, a fost învestit Guvernul Streleț și misiunea FMI era pe drum spre Chișinău în dimineața în care a demisionat și Dorin Drăguțanu, guvernatorul BNM. 

Promisiuni fără bănci, fără bani, fără credite...

Memorandumul nefiind semnat, Chișinăul spera la creditul de 150 mln. de euro pe care promise să ni-l acorde Guvernul României. Dar a urmat arestarea lui Filat, demisia lui Streleț plus jocuri foarte dubioase în culisele puterii, ceea ce l-a făcut pe președintele României Klaus Iohannis să refuze să ne ajute deocamdată cu acești bani.

Falsele făgăduieli au continuat și după alegeri. Când s-a aflat învingătorul în duelul Plahotniuc-Filat, ni s-a promis lumină și în privința crizei din sistemul bancar. Cu toate acestea, deși presa a anunțat despre numeroase episoade ale furtului de la Băncii de Economii (BEM), în care figurau și politicieni din alte partide, și oameni de afaceri controversați, CNA și procurorii se învârt nonstop doar în jurul lui Filat și al rămășițelor PLDM. Trist și amuzant, în același timp: la pușcărie ajung doar hoții, care au vreo tangență cu liberal-democrații.

Există o zicală despre președinții americani: „Washington nu putea să spună o minciună, Nixon nu putea să spună adevărul, iar Reagan nu putea să facă deosebirea dintre ele”. Dacă este într-adevăr așa, moldovenii parcă ar fi învățat pe de rost lecția lui Reagan.

Salariile medicilor ar putea…, dar încă nu se știe

Această debandadă financiară are legături directe cu angajamentele preelectorale ale politicienilor despre majorarea pensiilor și a salariilor. Amintesc că PLDM promitea înainte de alegeri dublarea lefurilor medicilor, Partidul Democrat (PDM) dădea asigurări că salariile în medicină vor crește într-un ritm accelerat, iar comuniștii vorbeau despre o majorare a acestora „cu ritmuri de patru ori mai mari decât în ultimii cinci ani”

În realitate, după ce, până la alegeri, Guvernul Leancă a majorat salariile medicilor cu 21%, la orizont nu se întrevede decât o nouă făgăduială. Ministrul Sănătății Ruxanda Glavan spune că salariile medicilor ar putea fi mărite cu 10-15%, iar a tinerilor specialiști – cu 50%, dar nu acum, ci la anul… Adică în 2016. Nu știm cât de utilă ar fi majorarea în cauză, căci actualmente medicina ne este pe brânci, după cum afirmă unii doctori, majoritatea spitalelor ducând lipsă chiar și de medicamentele necesare.

Pedagogii vor primi lefuri majorate cu 3%

La fel au pățit-o și învățătorii. În campania electorală, PDM le promitea „noi creşteri salariale pe parcursul următorilor ani”, PLDM se angaja să crească gradual nivelul de remunerare a profesorilor, orientându-se spre standarde de salarizare europene, Partidul Liberal vorbea despre ajustarea tuturor salariilor și a pensiilor pentru a corespunde cheltuielilor reale ale unei familii. Exact ca în cazul medicilor, în ajunul alegerilor, Guvernul Leancă a majorat lefurile pedagogilor cu 20%. Ulterior, abia acum o lună, ministrul Protecției Sociale Mircea Buga a promis că salariile cadrelor didactice vor fi mărite cu 3% (!!!).

90 de lei pentru pensionari, 70 de lei pentru invalizi

Despre pensii nu are rost să vorbim. Nu e o noutate că, de-ar trăi doar din acești bani, toți pensionarii Moldovei ar muri in-corpore. În pofida basmelor preelectorale, astăzi, conform unui studiu al Centrului „Expert-Grup”, pensia minimă nu acoperă minimul de existență, iar raportul dintre pensia și salariul mediu este cel mai mic din regiune. Studiul mai arată că raportul dintre contribuabilii la sistem și beneficiarii de pensii a coborât de la 1,3 în 2006 la 1,2 în 2014, deși nivelul minim admisibil este de patru contribuabili la un pensionar. După alegeri, pe parcursul unui an, pensiile au fost indexate o singură dată, cu 7,95%, ceea ce înseamnă că pensiile pentru limita de vârstă au fost majorate cu circa 90 de lei, iar cele de invaliditate – cu circa 70 de lei.

Din acești bani, nu poți nici să mănânci bine într-o seară. De unde conchidem că toate aceste sporuri superficiale ale salariilor și pensiilor nu sunt decât un act de batjocură față de alegători. Cu atât mai mult, cu cât, în urma crizei din sistemul bancar, s-a ajuns la o devalorizare a valutei în proporție de 50%, la creșterea semnificativă a prețurilor, precum și la majorarea tarifelor pentru serviciile comunale.

Membri ai UE cu 100 de ferme de vaci, oi, porci şi capre

Jody Powel, fost secretar de presă al Casei Albe, considera că „în anumite situații, guvernul nu numai că are dreptul, ci are obligația de a minți în scop pozitiv". Spre deosebire de americani, politicienii moldoveni mint doar în egoistul scop de a acumula voturi la alegeri.

În afara promisiunilor menționate mai sus, partidele care au acces în legislativul actual și-au luat și alte angajamente ciudate în fața alegătorilor. Bunăoară, PDM promitea că, odată ajuns la putere va construi şosele ocolitoare pentru mun. Chişinău şi cel puţin zece raioane, va electrifica calea ferată și va lansa o rută de tren de mare viteză care să lege RM de România şi Ucraina; că gazoductul Iaşi-Ungheni va fi extins până la Chişinău, iar în spațiul rural vor fi reconstruite anual câte 5000 de gospodării și fiecărui proprietar care doreşte să-şi reconstruiască casa i se va oferi câte 15000 lei; că vor fi atrase câte 1 mlrd. de euro anual din investiţii străine, vor fi înfiinţate cel puţin 100 de ferme zootehnice de vaci, oi, porci şi capre și RM se va apropia și se va integra în UE.

PLDM promitea lichidarea monopolurilor și triplarea până în 2020 a asistenţei financiare din partea UE şi a altor parteneri, îmbunătăţirea climatului de afaceri în RM și sporirea încrederii cetăţenilor în poliţie, depunerea în 2015 a cererii de aderare la UE, obţinerea statutului de ţară-candidat în 2017 și integrarea în 2020.

Și PL promitea excluderea monopolului în toate domeniile, dar și organizarea administrativ-teritorială a RM, diminuarea ponderii „economiei subterane”, aderarea RM nu doar la UE, dar și la NATO.

Vom trăi mai mult și vom primi saci cu bani?

Fostul premier britanic Winston Churchill era de părerea că politicianul poate să mintă în măsura în care să poată explica de ce nu şi-a putut realiza promisiunile.

Însă Churchill nu știa că, după trecerea sa în neființă, pe lume va exista o țară în care minciuna va domina în toate ipostazele posibile. Pentru a pricepe tragi-comedia autohtonă, merită atenție să ascultăm și „poveștile adevărate”, inventate la ultimele alegeri de către comuniști și socialiști. PCRM promitea moldovenilor că le va lungi viața și ei vor putea rechema din funcții deputaţii, aleșii locali şi judecătorii; că veniturile populaţiei se vor majora de cel puțin trei ori mai repede decât vor creşte preţurile, că salariile tinerilor specialişti din sfera bugetară și salariul mediu lunar vor depăşi de patru ori minimul de existenţă, iar alocația la nașterea copiilor – de opt ori.

De cealaltă parte, echipa lui Igor Dodon își asigura alegătorii că va reduce în jumătate tarifele pentru serviciile comunale, iar timp de patru ani va crea 112 noi întreprinderi de producere mari și 200 mii de noi locuri de muncă bine plătite, și cel puţin 500 de business-proiecte ale tinerilor antreprenori; că bursele studențești vor crește până la nivelul minimului de existenţă, iar poliția de asigurare medicală se va ieftini cu 30%; că indemnizaţia la naşterea primului copil va constitui 15 mii lei, la cel de-al doilea - 30 mii lei, iar la cel de-al treilea - 50 mii lei; că tinerele familii vor fi asigurate cu credite fără dobândă pentru procurarea de apartamente.

Naivii mai cred că Dodon și Voronin sunt sinceri, dar, din păcate, uită că cei doi au fost deja la guvernare. Și că, în loc să înfăptuiască minuni, cei doi, împreună cu Zinaida Greceanîi, i-au ajutat să se îmbogățească pe oligarhii, care ne conduc țara și contra cărora protestează, chipurile, în prezent. Ok, am putea admite că tustrei au bătut metanii până au asudat și s-au pocăit. Însă oricum nu se leagă, căci apare întrebarea: de unde vor lua ei atâția bani, dacă Moldova e în prag de faliment? Evident că ei ar putea să ne tragă în cursă cu „inima mare a mamei Rusia”, dar exemplul Crimeei este un argument suficient în privința dărniciei rușilor. Rezultă că... iarăși ne au de proști. Iarăși ne amăgesc ca pe niște debili…

De ce prorușii vor anticipate?

Dacă am vorbi și despre reforme, am semăna cu o babă care a visat toată viața să ajungă ministru, deși încă nu a ieșit niciodată în viață din satul ei. Reforma în justiție dormitează în somn letargic, cea de la Interne s-a redus la niște uniforme noi, cea a Procuraturii este o scamatorie jucată la teatrul unui singur actor, cea din Sănătate pare a fi bolnavă incurabil, iar cea din Educație balansează între stagnare și regres, după plecarea Maiei Sandu din funcția de ministru.

Toți politicienii mint, dar în fiecare ticăloșie există o limită. Marele Platon vorbea despre doctrina „minciunii nobile", care presupunea că guvernele au dreptul să mintă în interesul națiunii. La noi, însă, făcând abuz de „minciuni ignobile”, guvernarea AIE a transformat Moldova dintr-un exemplu european într-un mare dezastru european. Donatorii externi ne ocolesc mai dihai decât pe timpul lui Voronin, fiindcă orice credit acordat țării noastre ar putea să se verse instantaneu în buzunarele câtorva demnitari aleși. Or, băncile ni-s pustii și nimeni nu ne mai dă pomeni. Ultima șansă de reabilitare pentru actuala putere este noul guvern. Dacă acesta nu va fi format și se va ajunge la anticipate sau Executivul va eșua încă o dară, Moldova va muri…

Iată de ce prorușii insistă să avem anticipate. Ei știu că electoratul nu va mai opta pentru cei care au lins cu nesaț treuca puterii din 2009 încoace. Prorușii se văd în calitate de gropari ai RM și visează să adune ultimii galbeni pe care actualii i-au scăpat din greșeală sub vreun covor. Și în prezent, ei au toate cărțile în mână pentru a-și realiza acest scop.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 17:20

 Producătorul din Turcia al autobuzelor expuse în Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău, care au stârnit controverse în ultimele zile, susține că acestea sunt noi și nu au fost utilizate anterior în niciun fel.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 17:18

Ultimii trei ani au adus mai multă linişte în politica moldovenească, după ce Guvernul condus de Pavel Filip a fost învestit într-un context foarte complicat. De această părere este europarlamentarul român Andi Cristea, într-un comentariu publicat de portalul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:48

Ucrainenii sunt o sursă de inspiraţie pentru Europa, susţine preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, aflat în vizită oficială în Ucraina, cu ocazia comemorării victimelor evenimentelor din Piaţa Independenţei din Kiev (Maidan Nezaliojnosti), în 2014, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:46

Fiscul din Estonia a ordonat închiderea filialei Danske Bank care a SPĂLAT MASIV bani din Rusia

Fiscul din Estonia a ordonat închiderea filialei Danske Bank care a SPĂLAT MASIV bani din Rusia

Inspecția Financiară a Estoniei a emis o ordonanță prin care cere închiderea filialei estoniene a băncii Danske Bank, care se afla în centrul scandalului de spălare a banilor din Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:45

VIDEO. De ce a nins cu zăpadă neagră în regiunea Kuzbass din Rusia

Locuitorii unei regiuni miniere din Siberia au postat pe YouTube imagini de-a dreptul „post-apocaliptice”. Mașini, parcuri și zone de joacă pentru copii au fost acoperite de zăpadă neagră toxică, scrie The Guardian. O adevărată catastrofă ecologică produsă de om, au spus...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:42

Țara est-europeană care ar putea fi absorbită de Rusia. „Suntem gata pentru unire”

Președintele statului Belarus a declarat că țara pe care o conduce este gata de unirea cu vechiul său aliat, Rusia, provocând noi îngrijorări în regiune. Dacă acest lucru se va întâmpla, Rusia ar ajunge vecină cu țări precum Polonia sau Lituania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:40

Poveste misterioasă. O operă a lui Brâncuși a fost găsită la 24 de ani de la dispariție

Poveste învăluită în mister la Buzău. O lucrare realizată de Constantin Brâncuşi a reapărut după ce nu s-a ştiut nimic de ea timp de 24 de ani. Celebrul sculptor a creat la început secolului al XX-lea o operă funerară unică şi extrem de valoroasă. Cele două...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:38

Discuția lui Candu cu o pensionară: urmează indexarea din aprilie a pensiei și o nouă majorare la sfârșitul anului

Locuitorii raionului Călăraşi cred că guvernarea PDM va continua să implementeze proiecte bune pentru ţară. O doamnă din localitate şi-a exprimat speranţa, într-un dialog scurt cu vicepreşedintele PDm Andrian Candu, că guvernarea va reduce termenul de 15 ani necesari pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:37

(video) Năstase înjurat de oamenii din suburbii: „Andrușa, te-am votat, dar tu ne-ai vândut! Rușine!„

În cadrul unei întâlniri cu alegătorii din una din suburbiile circumscripției 33, Andrei Năstase a fost luat la rost de către localnici. Aceștia i-au reproșat liderului Platformei DA că s-ar fi vândut și a dezamăgit prin acțiunile sale. Totodată, alegătorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:36

Val de aer polar spre România. Meteorologii anunţă viscol şi ger (INFOGRAFIC ÎN TIMP REAL)

Săptămâna a început cu vreme de primăvară, dar se termină cu viscol. Peste câteva zile, trecem de la aproape 20 de grade, la temperaturi cu minus. Se intorc ninsorile încă de vineri. În weekend se instalează gerul. Atât în Bucureşti, cât...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:35

VIDEO // Provocare în stil PRO TV – Munteanu sau despre așa-numita presă liberă

Postul de televiziune PRO TV Chişinău, care nu scapă nicio ocazie de a se declara independent şi echidistant, se lasă antrenat lejer în războaiele politice din Moldova, de partea binomului PAS-PPDA. Manipularea este coordonată direct cu un pretins expert independent, invitat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:34

Autoritățile din Constanța și Iași au plătit cu peste 50 000 de euro mai mult pentru un autocar „ISUZU”, exact ca cele expuse în PMAN. Cu cât vinde producătorul un autocar

Procurarea celor 31 de autobuze „ISUZU Cityport” de către Primăria Chișinău a provocat controverse în R. Moldova. Fostul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, susține că autobuzele ar fi la mâna a doua și prețul plătit pentru acestea, sub130 de mii de euro per...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 15:59

ULTIMA ORĂ / Anchetă a Guvernului după ce Dodon și PSRM au creat în Ambasada Moldovei de la Moscova un grup ilegal care avea sarcina să influențeze alegerile

ULTIMA ORĂ / Anchetă a Guvernului după ce Dodon și PSRM au creat în Ambasada Moldovei de la Moscova un grup ilegal care avea sarcina să influențeze alegerile

Partidul Socialiștilor, împreună cu președintele lor neformal, Igor Dodon, au transformat Ambasada R.Moldova la Moscova într-un centru de comandă electorală. Cel puțin asta reiese din rezultatele unui control pe care reprezentanți ai MAEIE îl efectuează în aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:35

ACCIDENT GRAV în Capitală. Un taxi s-a răsturnat. Ambulanța, la fața locului (FOTO)

Accident grav pe strada Florilor din sectorul Râșcani al Capitalei. Un taxi s-a răsturnat. Nu se cunoaște dacă cineva este rănit s-au a avut de suferit, dar ambulanța a venit la fața locului. Poliția urmează să investigheze cazul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:21

Locuitorii din Jora de Mijloc se pot bucura de medicamente mai ieftine cu până la 40%

Locuitorii din Jora de Mijloc se pot bucura de medicamente mai ieftine cu până la 40%

Premieră pentru comuna Jora de Mijloc. În localitate a fost deschisă prima farmacie socială într-o localitate rurală. Asta după ce mai bine de cinci ani în urmă a fost închisă farmacia din comună, iar localnicii erau nevoiți să meargă în oraș pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:17

Industria moldovenească, în plină ascensiune

Industria Republicii Moldova a înregistrat o creștere semnificativă, pe parcursul anului trecut. Datele prezentate de Biroul Național de Statistică atestă, în 2018, o majorare a producției cu 3,7 la sută comparativ cu anul precedent. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 11:08

Cifrele nu mint: Partidul Democrat, lider incontestabil în opțiunile electoratului, la toate categoriile

Partidul Democrat din Moldova este lider absolut în opțiunile electoratului, la toate categoriile. Cel puți așa arată datele sondajului realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:53

Pavel Fillip: Îmi doresc să contribui la implementarea proiectelor pe care le-am iniţiat împreună cu echipa, indiferent în ce funcţie voi fi

Indiferent de modul în care va arăta Guvernul după alegerile parlamentare din 24 februarie, anul 2019 va fi unjul bun pentru Republica Moldova. Premierul Pavel Filip susţine că viitorul executive va beneficia de bazele ecomice puse de actualul cabinet de Miniştri, dar şi de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:29

Prejudiciul anual cauzat Rusiei de sancțiuni și restricții comerciale este de 6,3 miliarde de dolari

Prejudiciul suferit de Rusia din cauza restricțiilor comerciale a fost anul trecut de 6,3 miliarde de dolari, potrivit site-ului Ministerului Dezvoltării Economice din Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:17

Statul a preluat pachetul de acțiuni al lui Platon din Moldindconbank și îl vinde unui investitor european

Statul a preluat pachetul de acțiuni al lui Platon din Moldindconbank și îl vinde unui investitor european

Agenția Proprietății Publice a cumpărat pachetul de acțiuni de aproape 64 la sută ale Moldindconbank, care a aparținut raiderului numărul unu din CSI, Veaceslav Platon. Valoarea tranzacţiei este de peste 760 de milioane de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:02

OPINIE /// Avertismentele date de ciclul comerţului global

OPINIE /// Avertismentele date de ciclul comerţului global

Ciclurile comerciale se modifică, la fel și economia globală. Însă acum, încetinirea bruscă a creșterii comerțului global din perioada crizei financiare din 2008-2009, ofensiva protecționismului și distrugerea lanțurilor de aprovizionare globale fac ca totul să fie mult mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:01

Un nou tip de doctrină de stânga se conturează: socialismul millennial

Un nou tip de doctrină de stânga se conturează: socialismul millennial

După prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, conflictul ideologic din secolul 20 părea să se fi încheiat: capitalismul câştigase, iar socialismul devenise echivalent al eşecului economic şi al opresiunii politice, scrie The Economist.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:31

Popularitatea PDM crește pentru că se concentrează nu doar pe problemele Chișinăului

Partidul Democrat din Moldova este singura formațiune care a înțeles că politica nu se face doar la Chișinău, că marea masă de alegători din Republica Moldova se află în spațiul rural. Din acest motiv, partidul a început toate proiectele dedicate omului din spațul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:30

Trump: Şefii militari din Venezuela au de ales între „amnistie” ori „să piardă totul”

Preşedintele SUA, Donald Trump, a lansat un apel luni şefilor militari din Venezuela să i se alăture opozantului şi preşedinte autoproclamat Juan Guaido şi să lase să intre ajutorul umanitar în ţara lor, în caz contrar riscând să „piardă totul”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:19

Producția în masă de avioane rusești MS-21 a fost amânată din cauza sancțiunilor SUA

Producția în masă de avioane rusești MS-21 a fost amânată din cauza sancțiunilor SUA

Lansarea producției în masă de avioane rusești de pasageri MS-21 a fost amânată până la sfârșitul anului 2020 din cauza sancțiunilor SUA, a anunțat șeful companiei de stat ruse ”Rostech”, Serghei Cemezov, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)