Frumusețe

Arta de a vedea frumuseţea în imperfecţiune

Puterea de a vedea frumuseţe chiar şi în imperfecţiune este numită în cultura japoneză wabi sabi. Această tehnică te învaţă să priveşti cicatricele, rugina, finisările neterminate şi defectele propriei vieţi ca pe o parte din tine, de care ar trebui să fii mândră. „Puţinătate materială, bogăţie spirituală”, acesta e motoul wabi sabi. Cu alte cuvinte, fericirea stă în detaliile inobservabile, trecute cu vederea. În vaza crăpată, dar care conţine amintiri multe şi frumoase, în semnul din naştere de pe piciorul drept, care te face unică, în perechea de balerini zdrenţuiţi, pe care nu te înduri să-i arunci pentru că te-au purtat către prima întâlnire cu cel care acum, poate, îţi este soţ. Deseori tindem să luăm ca atare lucrurile ce ne însoţesc constant în viaţă şi căutăm fericirea în chestii spectaculoase. Bluza banală pe care o porţi zilnic la birou sau tricoul cu care dormi în fiecare noapte sunt catalogate drept „nimicuri”, în vreme ce piedestalul e ocupat de o pereche de pantofi ascunşi în dulap, pe care nu-i porţi mai deloc, dar pe care tu i-ai validat din start ca fiind cea mai importantă piesă din garderoba ta.

Wabi sabi înseamnă să apreciezi uzatul, urmele deteriorării, pentru că asta înseamnă suflet pus, amprentă personală. Iată cum poţi integra arta wabi sabi în viaţa ta:

● Acordă-ţi cinci minute de linişte zi de zi. Cinci minute în care să-ţi goleşti complet mintea de gânduri şi să… priveşti pe fereastră, de exemplu.
● Vizitează un magazin de antichităţi. Nu cumpăra nimic, doar plimbă-te printre rafturi şi încearcă să ghiceşti poveştile din spatele fiecărui produs în parte.
● Fă o plimbare prin parc săptămânal, dacă nu zilnic. Notează pe o hârtie sau în telefon gândurile care te cotropesc în timp ce te plimbi nestingherită pe alei. Aşa îţi vei da seama ce te macină cu adevărat.
● Fă ceva, orice: un desen, o pictură, o ramă din lemn. Pune-o pe perete, într-un loc unde o poţi vedea mereu. Admir-o, oricum ar arăta.
● Ia un lucru preţios pentru tine – poate fi un suvenir de familie sau o simplă piatră culeasă de pe malul mării – şi pune-l într-o cutie, de care numai tu să ştii. Adaugă lună de lună ceva nou comorii tale.

Silvia Ursu

Timpul. Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *