Astăzi 26 Septembrie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 18:15
Abonamente

Social 2 Martie 2013, ora 15:39

Mărțișoarele românești:Artă și afacere

Marime Font

Și în acest an, mărțișoarele lucrate manual sunt la mare căutare în târgurile din Chișinău, organizate până pe 10 martie. Așadar, meșterii populari au început să confecționeze mărțișoarele încă din lunile de toamnă și, ca de fiecare dată, de la an la an, pe lângă cele tradiționale, comercianții vin și cu alte modele de mărțișoare, în conformitate cu preferințele cumpărătorilor moldoveni.  

Drept urmare, odată ce în spatele confecționării unui mărțișor se află două mâini dibace și un destin, ne-am propus să aflăm care este „formula”, dar și timpul de fabricare al unui mărțișor din laboratorul unui meșter popular.

Membră a Uniunii meșterilor populari din Moldova și a Comunității meşterilor în lucrul manual „Handmade Master”, dar și fostă profesoară de limba engleză, timp de 30 de ani, Elena Tafuni este unul dintre meșterii populari, care, de trei ani încoace, confecţionează şi comercializează mărţişoare. Elena susține că, din ziua în care s-a pensionat, avea mult timp liber și trebuia să și-l ocupe cu activități creative. „La început, am brodat tablouri. Am la activ foarte multe goblenuri brodate, care au fost dăruite, dar și pe care le-am prezentat în expoziții.

Loading...


Însă, de trei ani, croșetez mărțișoare, nu de dimensiuni mici, ci doar mărțișoare mari”, afirmă Elena Tafuni. 
De altfel, meșterul popular Elena Tafuni a fost încântată să ne prezinte laboratorul de creaţie al mărţişoarelor, unde, surpriză, erau doar câteva dintre zecile de mărțișoare care-și așteptau proprietarii. „Celelalte stau bine dosite, aranjate pentru a fi vândute celor care le-au comandat”, spune meșterul popular.

Întrebată dacă nu îi este teamă că nu vor fi vândute toate mărțișoarele în acest an, Elena Tafuni a precizat că nu-i nimic grav, deoarece le va păstra pentru anul viitor. „Totuși, în trei ani nu s-a întâmplat să rămână vreun mărțișor nevândut și nu cred că va fi altfel anul aceasta”, spune optimistă meșterița.

Deși nu-i ia foarte mult timp să confecționeze un mărțișor, Elena Tafuni depune mult suflet atunci când creează un model nou, deoarece trebuie să fie de calitate înaltă și, dacă îi place celui care îl plăsmuiește, va fi și pe placul cumpărătorului. „Doar croșetatul îmi ia în jur de trei ore, dar ca să le dau o formă și să finalizez modelul, îmi trebuie o seară sau două”, ne dezvăluie doamna Tafuni.

Modele de mărțișoare, inspirate din internet

În ceea ce privește modelele mărțișoarelor, deși croșetează și mărțișoare tradiționale, sub formă de omuleți sau flori, Elena recunoaște că pentru a crea alte modele – mărțișor-minge sau potcoave – se inspiră din internet. Totodată, își prezintă lucrările și pe un site al meșterilor din toată lumea. „În felul acesta, am învățat foarte multe lucruri noi. Fiecare scrie comentarii, sugestii și fac, astfel, schimb de idei și opinii cu diferite doamne din Japonia, Rusia, Belarus, din Țările Baltice”, afirmă Elena Tafuni. De asemenea, nu este străină nici de rețelele de socializare, unde își promovează creațiile.

Mărțișoarele-inimi, preferatele moldovenilor

Totuși, în pofida ideilor sugerate de meșteșugarii din alte țări sau de internet, ultimul cuvânt îl are preferința moldoveanului, în momentul în care Elena Tafuni își creează modelele de mărțișoare, deoarece, în caz contrar, riscă să-și piardă cumpărătorii fideli. Drept urmare, nu a fost greu de remarcat că cele mai solicitate modele de moldoveni sunt mărțișoarele-inimioare și mărțișoarele-potcoave. „Noi credem că potcoava ne aduce noroc. De aceea, ca să aducă fericire și bogăție în casă, potcoava se agață cu deschizătura în sus. De asemenea, mulți moldoveni preferă mărțișoarele în formă de inimă. Probabil pentru că e primăvară, e anotimpul dragostei și un asemenea mărțișor poate fi dăruit cu succes de Ziua Îndrăgostiților, Dragobete, 1 martie, 8 Martie”, remarcă meșterița.

Prețul mărțișoarelor confecționate de meșterul popular Elena Tafuni variază între 35 și 70 de lei. Totuși, creatoarea de mărţişoare precizează că, în condiţiile în care sunt foarte mulți meșteri populari în prezent în R. Moldova, trebuie să urmăreşti tot timpul ce își doresc oamenii. „Îți place ceea ce faci, croșetezi, însă mai vrei să faci și un ban. Respectiv, de când am început meșteșugăritul, am încercat mai multe tehnici: și decupajul, și împletirea cu hârtie, brodatul, croșetatul. Trebuie să simți pulsul copiilor, al îndrăgostiților, al oamenilor, în general, atunci când începi să confecționezi un mărțișor”, afirmă doamna Elena.

Însă Elena Tafuni nu confecționează doar mărțișoare, ci și obiecte de decor de Paști, Crăciun și spune că frecventează yard-sale-urile (tr. „reduceri de grădină”, târg cu vânzare), expozițiile tradiționale, organizate de comunitatea „Handmade” sau alte sărbători, precum Ziua
Vinului, Ziua Orașului, Ziua Independenței și alte festivități.

Totodată, Elena Tafuni i-a deprins cu arta meșteșugăritului și pe copiii din curtea blocului, întrucât, într-o vară, i-a învățat să confecționeze lucruri manuale, precum păpuși amuzante din materiale reciclabile – sticle de plastic, hârtie. „Nepoțica mea e departe și, deoarece ador copiii, cred că ei trebuie să-și dezvolte creativitatea. Astfel, decât să-i educe strada, mai bine să îi ajut eu”, mărturisește doamna Tafuni.
Drept urmare, meșterul popular Elena Tafuni, pe lângă meditațiile de engleză, orele de creativitate cu copiii, meșteșugărește opere de artă anul împrejur. „Imediat cum termin târgul de mărțișoare, voi începe să confecționez obiecte drăguțe ca ouă, puișori galbeni pentru sărbătorile de Paști”, afirmă meșterul popular.

Iar în încheiere, Elena Tafuni precizează că, deși tradiția e ca, pe 1 martie, bărbații să dăruiască mărțișoare femeilor, acum vremurile s-au schimbat și, în semn de recunoștință, nu se dăruiește un mărțișor doar iubitei sau iubitului, dar și profesorului, mamei, bunicii și altor oameni dragi.

În prezent, mărțișorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că aceasta va aduce belșug în casele oamenilor. Se zice că, dacă cineva își pune o dorință în timp ce atârnă mărțișorul de pom, aceasta se va împlini numaidecât. La începutul lui aprilie, într-o mare parte a satelor României și Moldovei, pomii sunt împodobiți cu mărțișoare. Sărbătoarea mărțișorului se poate întâlni în zona Balcanilor la aromâni și meglenoromâni, precum și la bulgari care o numesc Martenița (Мартеница) și de asemenea în Macedonia și Albania.
 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Timpul Local 26 Septembrie 2020, ora: 09:22

Fii erou la tine acasă - sortează!

Fii erou la tine acasă - sortează!

În satul Hîrtopul Mare, raionul Criuleni, a apărut o organizație frumoasă de tineri care au scop să îmbunătățească viața consătenilor prin intermediul unei liste ample de proiecte ecologice și sociale. Prima inițiativă a acestor tineri este legată colectarea...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 26 Septembrie 2020, ora: 09:05

Avertisment de la METEO - Temperaturi în scădere și vânt puternic

Avertisment de la METEO - Temperaturi în scădere și vânt puternic

Sâmbătă sunt posibile ploi slabe în sud, iar duminică sunt așteptate ploi cu descărcări electrice în toate regiunile. Un Cod Galben de intensificări ale vântului a fost instituit pentru 26 și 27 septembrie....

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Septembrie 2020, ora: 08:56

Horoscopul zilei de azi SÂMBĂTĂ 26 SEPTEMBRIE 2020. Sună-ți prietenii!

Horoscopul zilei de azi SÂMBĂTĂ 26 SEPTEMBRIE 2020. Sună-ți prietenii!

 Luna se muta din Capricorn in Varsator si iti vei regasi puterea. Daca discutia directa cu cineva nu te-a dus unde trebuie, poate incerci sa schimbi tactica. Pune pe altcineva sa faca treaba. Cum Soarele si Luna fac trigon, acest lucru nu va fi deloc dificil, mai ales daca esti cinstit si...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 08:13

Elveţia desfiinţează soluţia lockdown: „Consecinţele sunt dezastruoase“

Elveţia desfiinţează soluţia lockdown: „Consecinţele sunt dezastruoase“

Cu 238 de morţi raportaţi la milionul de locuitori, Elveţia se află într-o situaţie aproape identică din acest punct de vedere cu România. Doar că la ei se vorbeşte altfel despre combaterea epidemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 07:54

FoxyCredit a intrat pe piața din România: obiective și avantaje

FoxyCredit a intrat pe piața din România: obiective și avantaje

În iulie 2020, libertatea.ro a scris despre site-ul FoxyCredit. A fost menționat faptul că serviciul a început să funcționeze și în România. Analiștii și specialiștii în finanțe ai site-ului au pregătit deja 7 recenzii complete ale IFN-urilor locale. Prin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 07:52

Tragedie în Ucraina: Un avion al armatei s-a prăbușit. Sunt cel puțin 22 de morți

Tragedie în Ucraina: Un avion al armatei s-a prăbușit. Sunt cel puțin 22 de morți

Un avion de transport al armatei ucrainene s-a prăbușit vineri seară în regiunea Harkov din estul țării. Accidentul s-a soldat cu 22 de morți și doi răniți grav, au declarat forțele aeriene naționale într-un comunicat de presă.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 26 Septembrie 2020, ora: 01:16

Dintre toate lucrurile pe care le cunoaştem în Univers creierul uman este cel mai complex: conţine peste 100 de miliarde de neuroni, mai mult decât numărul stelelor din Calea Lactee.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 00:59

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Din Precuvântarea la Sistemul sau întocmirea religiei Muhammedane:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Septembrie 2020, ora: 17:33

Alexandru Tănase Reforma justiției: între ineptocrație și demagogie

Reforma justiției: între ineptocrație și demagogie

Parcurgem cu toții timpuri stranii, marcate de o involuție dramatică a valorilor, fapt care afectează fiecare aspect al existenței noastre. Datorită acestei involuții, limbajul sociologic și politologic anglo-saxon a dat naștere relativ recent unui termen nou, cel de...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 25 Septembrie 2020, ora: 15:32

VIDEO Un deputat din Argentina a început să-i sărute sânii soției în timpul sesiunii online a parlamentului

VIDEO Un deputat din Argentina a început să-i sărute sânii soției în timpul sesiunii online a parlamentului

Un deputat argentinian a fost suspendat joi pentru că, în timpul unei sesiuni parlamentare prin videoconferinţă, a apărut într-o postură indecentă alături de soţia sa, începând la un moment dat să-i sărute sânii. Videoclipul cu scena respectivă a devenit...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 25 Septembrie 2020, ora: 15:23

Nepotul lui Pablo Escobar a găsit 18 MILIOANE de dolari ascunşi în peretele unui apartament

Nepotul lui Pablo Escobar a găsit 18 MILIOANE de dolari ascunşi în peretele unui apartament

 Nicolas Escobar a afirmat că o „viziune” i-a spus exact unde să caute banii în apartamentul din Medellin, relatează presa locală, potrivit Tvr.ro. Nicolas Escobar, nepotul lui Pablo Escobar, a declarat presei columbiene că nu a fost prima dată când a găsit...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 25 Septembrie 2020, ora: 15:14

Horoscopul zilei de azi VINERI 25 SEPTEMBRIE 2020. Cine este adversarul tău?

Horoscopul zilei de azi VINERI 25 SEPTEMBRIE 2020. Cine este adversarul tău?

 Luna este inca in Capricorn, iar impreuna cu Jupiter, Neptun, Pluto si Saturn, iti dau puterea sa iti urmaresti obiectivele. Te simti ca un luptator Kung Fu: puternic, autoritar. Dar cine este adversarul tau?

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 25 Septembrie 2020, ora: 15:10

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

 Pasta de roșii este aproape nelipsită din gastronomia românească. Însă, dacă vrei să te bucuri de aroma curată, nemodificată de ingrediente adăugate în timpul fabricării în masă, trebuie să renunți la varianta din magazine. Cea mai sănătoasă rețetă...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 25 Septembrie 2020, ora: 15:07

Putin i-ar fi spus lui Macron că Navalnîi s-a otrăvit singur cu otrava militară numită noviciok

Putin i-ar fi spus lui Macron că Navalnîi s-a otrăvit singur cu otrava militară numită noviciok

 Vladimir Putin i-ar fi spus lui Emmanuel Macron, în cadrul unei conversații telefonice recente, că opozantul rus Alexei Navalnîi s-ar fi otrăvit singur cu noviciok, scrie The Moscow Times.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 25 Septembrie 2020, ora: 14:56

Incendiu la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău. Ministrul român al Culturii: Vom căuta să oferim ajutor

Incendiu la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău. Ministrul român al Culturii: Vom căuta să oferim ajutor

 Un incendiu produs joi la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău a afectat o suprafaţă de aproximativ 3.500 de metri pătraţi, iar clădirea simbol a capitalei Moldovei este închisă pentru o perioadă nedeterminată, a anunţat vineri Ministerul...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 25 Septembrie 2020, ora: 14:39

VIDEO Atac cu cuțitul lângă vechea redacție Charlie Hebdo: Patru persoane au fost rănite, două ar fi jurnaliști. Un suspect a fost reținut

VIDEO Atac cu cuțitul lângă vechea redacție Charlie Hebdo: Patru persoane au fost rănite, două ar fi jurnaliști. Un suspect a fost reținut

 Un atac cu armă albă a avut loc vineri dimineață în apropierea vechii redacții Charlie Hebdo, patru persoane fiind rănite, dintre care una ar fi în stare gravă, transmite BFMTV. Un suspect a fost reținut de poliție.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 24 Septembrie 2020, ora: 15:02

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

Incendiul de la Filarmonica Națională ia amploare. Potrivit informațiilor, a căzut tavanul de la sala principală a Filarmonicii, iar pompierii au fost retraşi de pe acoperişul clădirii, fiind pericol pentru viaţa lor. Deocamdată, incendiul nu a fost localizat, intervenţia este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 09:33

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși pe care procurorii îi suspectează că au fost implicați în acțiuni de spionaj. Cei doi diplomați ruși au fost somați să părăsească Bulgaria în 72 de ore, a declarat miercuri ministerul de externe, conform Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 24 Septembrie 2020, ora: 08:38

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

 O sută de mass-media publică miercuri în Franţa o scrisoare deschisă în care lansează un apel la mobilizare în favoarea libertăţii de expresie în sprijinul săptămânalului Charlie Hebdo, care a fost ameninţat din nou de Al Qaida după retipărirea...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 24 Septembrie 2020, ora: 08:03

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

„Filat a furat suma de 100 de milioane de euro din băncile moldovenești cu ajutorul lui Șor. O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și în Africa. O altă parte de bani au fost și în Turcia, însă după câte am înțeles sunt deja...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 07:50

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

După ce Lukașenko și-a organizat o inaugurație în secret, bielorușii au ieșit din nou în stradă. De această dată forțele de ordine au fost mai agresive decât de obicei.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 24 Septembrie 2020, ora: 07:04

Ce spune cafeaua preferată despre tine

Ce spune cafeaua preferată despre tine

 Chiar daca nu exista cifre oficiale, cafeaua este una dintre cele mai apreciate bauturi din intreaga lume. Cafeaua nu doar ca le ofera oamenilor plusul de energie necesar inceperii unei noi zile de munca, insa dezvaluie o multime de lucruri despre personalitatea celor care o consuma,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 06:13

investigație CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

Separatiștii transnistreni a cumpărat combustibil din UE și l-au introdus în R. Moldova ilegal, fraudând bugetul cu sute de milioane.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Septembrie 2020, ora: 05:00

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

De la înfiinţarea statului naţional suveran şi independent România, Armata Română nu s-a implicat în multe conflicte regionale sau internaţionale. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 Septembrie 2020, ora: 04:54

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

 Mercur din Balanta face opozitie cu Marte retrograd in Berbec si iti deschide calea catre negociere. Patrarul de Luna in Capricorn iti arata ca o situatie de criza trebuie rezolvata. Cum actionezi?

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)