Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 17:58
Abonamente

Spectacole 7 Mai 2013, ora 08:21    Din editia print

Arta țigănească, văzută cu alți ochi

Marime Font

Cultura romilor, care adeseori este privită cu ochi răi de unii oameni, s-a evidențiat mereu prin culoare, dinamism și veselie, transpuse în dans și muzică. Mulți artiști abordează ritmurile caracteristice neamului țigănesc pentru a da un farmec aparte melodiei. 

Un ansamblu autohton care a apărut din dorința de a arăta frumusețea acestei națiuni este „Enigma romilor”. El s-a format în 2007 în incinta Teatrului „Ginta Latină”. Fondatorii lui sunt soții de origine romă, Rada și Veaceslav Corjov. Ideea a apărut încă pe când ei erau studenți ai fostului Institut de Arte, actuala Academie de Muzică, Teatru și Arte Plastice, care, ulterior a coincis cu ideea Ministerului Culturii.
„Ne gândeam să formăm un ansamblu al romilor, noi fiind tot romi. Eram motivați și de faptul că nu a mai existat o astfel de trupă de stat, cel puțin în Moldova, așa că am adunat câțiva muzicieni și dansatori încât să formăm o echipă completă”, povestește dirijorul Veaceslav. În cultura țigănească muzica și dansul sunt de nedespărțit, de aceea dansatorii petrec ore în șir în sala de dans, unde-și perfecționează fiecare mișcare, pentru ca ulterior să combine totul cu fiecare notă muzicală interpretată de muzicienii ansamblului. Conform fondatorului, muzica, dansul țigănesc sunt foarte energice, iar adăugându-le un colorit de estradă, ele sună mai bine.


5 din 25

„Enigma romilor” interpretează piese tradiționale țigănești. „Noi adaptăm la stilul nostru tot folclorul țigănesc din Moldova, Iugoslavia, Rusia etc. Aceste piese au fost cântate sute de ani și noi le mai modificăm, le adăugăm elemente, le potrivim vremurilor noastre, fiindcă toți membrii ansamblului sunt tineri și frumoși”, povestește Veaceslav. Ciudat sau nu, dintr-o echipă de 25 de artiști, doar cinci sunt de origine romă, dintre care și soții Corjov. „Ușile noastre au fost tot timpul deschise pentru romi, cu condiția să cânte și să danseze sub bagheta noastră. Acasă toți pot dansa, însă noi formăm un ansamblu profesionist. Trebuie să ai, în primul rând, școală, dar țiganii nu prea vor să facă carte”, afirmă Veaceslav. Astfel, dacă dansatorii enigmatici sunt romi doar în suflet, atunci acordeonistul, țambalagiul, toboșarul și soliștii au sânge de țigan.Victor Moraru, naistul care are și un solo în repertoriul ansamblului intitulat „Codrule, codruțule”, autorul fiind Gheorghe Badariuc, confirmă faptul că ansamblul este format doar din profesioniști care au studiat toate genurile muzicale, începând de la clasică și terminând cu muzica populară. „Ne-am adunat ca să interpretăm cele mai frumoase melodii tradiționale țigănești”, accentuează el.


Cine susține și cine nu

De la începuturile sale până în prezent, ansamblul a trecut prin momente complicate. Greutățile erau de tip financiar, ansamblul având nevoie de bani pentru costumație, care este una costisitoare și sofisticată, și echipament muzical. „În căutarea textilelor potrivite pentru costumație am fost și în România, Ucraina”, explică fondatorul ansamblului. Însă au primit și puțin ajutor din partea Ministerului Culturii. Cea mai mare susținere, însă, vine din partea Teatrului „Ginta Latină”, care le oferă atât spațiu pentru repetiții, cât și pentru spectacole. „Biroul de Relații Interetnice nu ne-au ajutat niciodată, am fost invitați de ei la concerte, mai dau câte-o diplomă, dar nu și ajutoare financiare, ceea de ce are nevoie orice ansamblu”, povestește Veaceslav Corjov.

Popularitatea și o parte din resursele financiare le obțin prin concertele realizate atât în Moldova, cât și peste hotarele ei, care asigură bunăstarea ansamblului și realizarea noilor costume.

Rada Corjov este cea care face ca scena să strălucească prin culoare și forme atunci când dansatoarele își demonstrează măiestria. „Nu este croitoreasă, însă ea face machetele după care sunt cusute toate costumele noastre”, zice soțul ei. Tot ea se ocupă și de coregrafia dansatoarelor.


Concert cu premieră…

Ansamblul „Enigma romilor” are deja un public fidel, care de-a lungul anilor a urmărit activitatea artiștilor și care se bucură de fiecare concert, ca de primul. Cel mai recent concert pe care l-a susținut ansamblul a fost organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor și a avut loc la Teatrul „Ginta Latină”. „Enigma Romilor” a reușit să pună în mișcare tot publicul, iar unul dintre cei mai importanți spectatori a fost chiar baronul romilor din Moldova.

„Avem piese noi, interpretate de Vasile Cibotari, precum „Volare” sau „Bamboleo”. De altfel, Veaceslav Corjov are câteva piese. Iar nouă, ca muzicanți, ne place mai mult muzica instrumentală, iar acum lucrăm la o piesă orchestrală”, povestește Vadim Barancea, țambalagiul și conducătorul artistic al ansamblului.

În prezent, ansamblul se pregătește asiduu pentru un nou concert care va avea loc la 29 mai, în incinta Teatrului „Ginta Latină”. 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md