Astăzi 17 Februarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la ora 20:03
Abonamente

Spectacole 7 Mai 2013, ora 08:21    Din editia print

Arta țigănească, văzută cu alți ochi

Marime Font

Cultura romilor, care adeseori este privită cu ochi răi de unii oameni, s-a evidențiat mereu prin culoare, dinamism și veselie, transpuse în dans și muzică. Mulți artiști abordează ritmurile caracteristice neamului țigănesc pentru a da un farmec aparte melodiei. 

Un ansamblu autohton care a apărut din dorința de a arăta frumusețea acestei națiuni este „Enigma romilor”. El s-a format în 2007 în incinta Teatrului „Ginta Latină”. Fondatorii lui sunt soții de origine romă, Rada și Veaceslav Corjov. Ideea a apărut încă pe când ei erau studenți ai fostului Institut de Arte, actuala Academie de Muzică, Teatru și Arte Plastice, care, ulterior a coincis cu ideea Ministerului Culturii.
„Ne gândeam să formăm un ansamblu al romilor, noi fiind tot romi. Eram motivați și de faptul că nu a mai existat o astfel de trupă de stat, cel puțin în Moldova, așa că am adunat câțiva muzicieni și dansatori încât să formăm o echipă completă”, povestește dirijorul Veaceslav. În cultura țigănească muzica și dansul sunt de nedespărțit, de aceea dansatorii petrec ore în șir în sala de dans, unde-și perfecționează fiecare mișcare, pentru ca ulterior să combine totul cu fiecare notă muzicală interpretată de muzicienii ansamblului. Conform fondatorului, muzica, dansul țigănesc sunt foarte energice, iar adăugându-le un colorit de estradă, ele sună mai bine.


5 din 25

„Enigma romilor” interpretează piese tradiționale țigănești. „Noi adaptăm la stilul nostru tot folclorul țigănesc din Moldova, Iugoslavia, Rusia etc. Aceste piese au fost cântate sute de ani și noi le mai modificăm, le adăugăm elemente, le potrivim vremurilor noastre, fiindcă toți membrii ansamblului sunt tineri și frumoși”, povestește Veaceslav. Ciudat sau nu, dintr-o echipă de 25 de artiști, doar cinci sunt de origine romă, dintre care și soții Corjov. „Ușile noastre au fost tot timpul deschise pentru romi, cu condiția să cânte și să danseze sub bagheta noastră. Acasă toți pot dansa, însă noi formăm un ansamblu profesionist. Trebuie să ai, în primul rând, școală, dar țiganii nu prea vor să facă carte”, afirmă Veaceslav. Astfel, dacă dansatorii enigmatici sunt romi doar în suflet, atunci acordeonistul, țambalagiul, toboșarul și soliștii au sânge de țigan.


Victor Moraru, naistul care are și un solo în repertoriul ansamblului intitulat „Codrule, codruțule”, autorul fiind Gheorghe Badariuc, confirmă faptul că ansamblul este format doar din profesioniști care au studiat toate genurile muzicale, începând de la clasică și terminând cu muzica populară. „Ne-am adunat ca să interpretăm cele mai frumoase melodii tradiționale țigănești”, accentuează el.


Cine susține și cine nu

De la începuturile sale până în prezent, ansamblul a trecut prin momente complicate. Greutățile erau de tip financiar, ansamblul având nevoie de bani pentru costumație, care este una costisitoare și sofisticată, și echipament muzical. „În căutarea textilelor potrivite pentru costumație am fost și în România, Ucraina”, explică fondatorul ansamblului. Însă au primit și puțin ajutor din partea Ministerului Culturii. Cea mai mare susținere, însă, vine din partea Teatrului „Ginta Latină”, care le oferă atât spațiu pentru repetiții, cât și pentru spectacole. „Biroul de Relații Interetnice nu ne-au ajutat niciodată, am fost invitați de ei la concerte, mai dau câte-o diplomă, dar nu și ajutoare financiare, ceea de ce are nevoie orice ansamblu”, povestește Veaceslav Corjov.

Popularitatea și o parte din resursele financiare le obțin prin concertele realizate atât în Moldova, cât și peste hotarele ei, care asigură bunăstarea ansamblului și realizarea noilor costume.

Rada Corjov este cea care face ca scena să strălucească prin culoare și forme atunci când dansatoarele își demonstrează măiestria. „Nu este croitoreasă, însă ea face machetele după care sunt cusute toate costumele noastre”, zice soțul ei. Tot ea se ocupă și de coregrafia dansatoarelor.


Concert cu premieră…

Ansamblul „Enigma romilor” are deja un public fidel, care de-a lungul anilor a urmărit activitatea artiștilor și care se bucură de fiecare concert, ca de primul. Cel mai recent concert pe care l-a susținut ansamblul a fost organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor și a avut loc la Teatrul „Ginta Latină”. „Enigma Romilor” a reușit să pună în mișcare tot publicul, iar unul dintre cei mai importanți spectatori a fost chiar baronul romilor din Moldova.

„Avem piese noi, interpretate de Vasile Cibotari, precum „Volare” sau „Bamboleo”. De altfel, Veaceslav Corjov are câteva piese. Iar nouă, ca muzicanți, ne place mai mult muzica instrumentală, iar acum lucrăm la o piesă orchestrală”, povestește Vadim Barancea, țambalagiul și conducătorul artistic al ansamblului.

În prezent, ansamblul se pregătește asiduu pentru un nou concert care va avea loc la 29 mai, în incinta Teatrului „Ginta Latină”. 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 20:03

Ipocrizie în două cu obraznicie. Nu obosesc să critice România, dar îi justifică pe fruntașii PSRM din Parlament care dețin cetățenia țării vecine. Candidatul socialist din circumscripția nr.8 Florești, Sergiu Groza, a inventat încă o scuză – deputații...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 17:20

Eliminarea schemelor de corupție de la Vamă și Fisc a permis creșterea semnificativă a veniturilor la buget. Aceste măsuri, alături de politicile pro-business promovate, au făcut posibilă reparația drumurilor, creșterea salariilor, pensiilor, alocațiilor și dezvoltarea unor programe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 13:25

 Cancelarul german Angela Merkel a apărat sâmbătă cu putere relaţiile economice şi politice ale ţării sale cu Rusia, îndemnându-i pe liderii prezenţi la conferinţa de securitate de la Munchen să coopereze în abordarea problemelor globale, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 11:19

Legislaţia Republicii Moldova prevede că cetăţenii pot vota doar cu acte de identitate valabile. Această prevedere trebuie să fie valabilă inclusiv pentru moldovenii stabiliţi în afara ţării. Declaraţia aparţine preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, şi a fost făcută...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 11:05

Partidul Democrat din Moldova a ajuns cea mai eficientă formațiune din țară. Iar acest lucru a fost posibil datorită echipei profesioniste de care dispune. Declarația a fost făcută de către liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, la Ialoveni. Șeful democraților a mai spus că partidul a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 11:01

Preşedintele Igor Dodon a avut, la Munchen, o întrevedere cu Elmar Brok, europarlamentar german. Dodon spune, într-o postare pe Facebook, că a făcut cu oficialul european un schimb de opinii privind relațiile dintre Moldova și UE, dar și privind situația politică internă și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 07:56

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Februarie 2019, ora: 03:54

Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Februarie 2019, ora: 00:40 de George Mârzencu

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS”

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS” Din editia print

Olga Focșa din Strășeni a evadat de două ori de sub baionetele sovieticilor, apoi și-a trăit o bună parte din viață, ascunsă în podurile sătenilor

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 00:39

Criza catalană provoacă căderea celui de-al doilea guvern spaniol din ultimii ani. Incapacitatea pe care a manifestat-o de guvernul de dreapta al lui Mariano Rajoy de a stabiliza situația, a ușurat sarcina de schimbare a puterii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 09:25

Cinci oameni au fost uciși și alții au fost răniți, vineri după-amiază, după ce un individ a deschis focul într-un parc industrial din orașul Aurora, din apropiere de Chicago, Illinois, anunță BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Februarie 2019, ora: 09:22

Horoscop 16 februarie 2019. O zi în care tactul, politeţea şi profesionalismul sunt definitorii pentru mulţi nativi. Ocupaţi-vă timpul cu activităţi de calitate şi nu lăsaţi răutăţile celor invidioşi să vă creeze o stare negativă. Important este să vă simţiţi bine...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 07:11

Fructele şi legumele reprezintă elemente importante ale unei alimentaţii corecte. Experţii în nutriţie recomandă consumul a cel puţin 400 g de fructe şi legume, împărţite în cinci porţii, în fiecare zi. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 06:43

Un studiu publicat anul trecut în jurnalul Science sugerează că apa lichidă este prezentă sub calota din polul sud al lui Marte. O nouă cercetare publicată în jurnalul Geophysical Research Letters spune că trebuie să existe o sursă subterană de căldură pentru ca apa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 03:40

O universitate din Cluj are încasări de 1.000 de euro pe zi, după ce și-a făcut firmă și și-a deschis propriul magazin de desfacere, unde vinde lapte, ouă, mezeluri, dar și produse de patiserie, produse în Stațiunea Didactică Experimentală de la Cojocna, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Februarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 00:14

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Igor Dodon a anunțat că în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, la care participă zilele acestea, va prezenta un „concept al politicii externe echilibrate”. Acest concept are la bază principiul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:13

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie este monitorizată cu ajutorul tehnologiilor științifice către Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului. Într-o conferință de presă la IPN, directorul CReDO, Sergiu Ostaf, a declarat că este vorba de o cercetare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:06

 Candidata Partidului Politic ”ȘOR” în circumscripția uninominală 50 (Europa), Tatiana Platon, și-a prezentat angajamentul public față de moldovenii plecați peste hotarele țării. Potrivit ei, Partidul Politic ”ȘOR” este singura formațiune politică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 16:26

Creşterea economică a determinat şi creşterea veniturilor populaţiei Republicii Moldova. Potrivit unor date statistice publicate de ziarul Moldova Democrată, salariul mediu lunar a crescut cu 54 %, din anul 2015 şi până în 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 15:52

Luni 18 februarie 2019, ora 11, la Chișinău, va avea loc lansarea lucrărilor de montare a Conductei de Interconectare a Sistemului de Transport Gaze din România cu Sistemul de Transport Gaze din Republica Moldova Faza II pe direcția Ungheni – Chișinău, obiectiv declarat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:55

Antreprenorii moldoveni au înţeles, în ultimii ani, că au statul le este partener, nu un adversar. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o serie de întâlnici cu exponenţii mediului de afaceri din raionul Străşeni, alături de candidatul democrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:51

Mass-media din Rusia relatează că președintele rus s-a rănit la deget în timpul unui antrenament de judo. Toate agentiile de presa majore din Rusia – Interfax, TASS, RIA Novosti și RBC – au scris despre acest lucru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:32

Plăcintele din Lăpuşna sunt foarte delicioase, în special cele cu brânză. De acest fapt s-a convins, la faţa locului, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu. Acesta a mers, alături de candidații formațiunii în circumscripțiile uninominale 38 și 39, Alexandru Botnari și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 13:21

Partidul Democrat din Moldova va înregistra un scor foarte bun la alegerile parlamentare din 2018. De această părere sunt Igor Boţan şi Andrei Popov, analiști politici și realizatori de la postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)