Cultură

Artiştii Vasile Iovu şi Petre Neamţu au fost decoraţi cu Ordinul „Meritul Cultural” al României

În decretul semnat joi de Preşedintele României Klaus Iohannis se menţionează că distincţia le-a fost acordată „în semn de înaltă apreciere pentru îndelungata şi prestigioasa activitate pusă în slujba afirmării şi menţinerii unui spaţiu cultural unic pe ambele maluri ale Prutului”, precum şi „pentru promovarea cauzei româneşti şi a valorilor europene în R. Moldova”.

Ambasadoarea Iuliana Gorea-Costin, consilier în cadrul Compartimentului Înaltului Reprezentant al Guvernului României pentru Republica Moldova, a primit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer.

Decorarea celor trei personalităţi a fost făcută la propunerea Ambasadorului României în Republica Moldova Marius Lazurca.

Solicitat de MOLDPRES, maestrul Petre Neamţu a afirmat că decorarea sa cu această înaltă distincţie a fost o surpriză foarte plăcută. „Îi mulţumesc Preşedintelui României pentru onoare şi pentru atenţia pe care mi-a acordat-o. Mă voi strădui să fac în continuare mai bine ceea ce fac”, a menţionat Petre Neamţu.

La rîndul său, naistul Vasile Iovu a spus că pentru el Ordinul „Meritul Cultural” este o distincţie cu totul aparte. „Este o mare bucurie pentru mine că am fost apreciat atît de înalt de către Preşedintele României. Această distincţie mi se potriveşte de minune, pentru că toată viaţa am activat în domeniul culturii”, a accentuat Vasile Iovu.

Vasile Iovu s-a născut pe 24 iulie 1950 în satul Bardar, raionul Ialoveni. A absolvit Institutul de Arte „G. Musicescu” din Chişinău (1971). În 1989 i s-a conferit titlul „Artist al Poporului” şi în 2000 titlul „profesor universitar” şi „Ordinul Republicii”. În prezent este solist-instrumentist al Orchestrei de muzică populară „Folclor” şi profesor la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.

Petre Neamţu s-a născut la 4 februarie 1950 în satul Lunga, raionul Floreşti. A absolvit Şcoala medie de muzică „Ştefan Neaga” (1968) şi Institutul de Arte „G. Musicescu” din Chişinău (1972). A fost dirijor al orchestrelor de muzică populară „Hora” şi „Veselia”. Din 1985 este director artistic şi dirijor al Orchestrei de muzică populară „Folclor”. În 2010 a fost distins cu titlul „Artist al Poporului”, iar în 2015 cu titlul „profesor universitar”. Este şeful Catedrei instrumente populare la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *