Cultură

Artiştii Vasile Iovu şi Petre Neamţu au fost decoraţi cu Ordinul „Meritul Cultural” al României

Distincțiile au fost înmînate de către ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca, care i-a felicitat în numele Preşedintelui României pe cei doi mari artişti.

În decretul semnat anul trecut de Preşedintele României, Klaus Iohannis, se menţionează că distincţia a fost acordată artiștilor moldoveni „în semn de înaltă apreciere pentru îndelungata şi prestigioasa activitate pusă în slujba afirmării şi menţinerii unui spaţiu cultural unic pe ambele maluri ale Prutului”, precum şi „pentru promovarea cauzei româneşti şi a valorilor europene în R. Moldova”.

Naistul Vasile Iovu a spus că „este o mare bucurie pentru mine că am fost apreciat atît de înalt de către Preşedintele României. Această distincţie mi se potriveşte de minune, pentru că toată viaţa am activat în domeniul culturii”, a accentuat Vasile Iovu.

La rîndul său, dirijorul Petre Neamţu a afirmat că această înaltă distincţie a fost o surpriză foarte plăcută. „Îi mulţumesc Preşedintelui României pentru onoare şi pentru atenţia pe care mi-a acordat-o. Mă voi strădui să fac în continuare mai bine ceea ce fac”, a menţionat Petre Neamţu.

Vasile Iovu s-a născut pe 24 iulie 1950 în satul Bardar, raionul Ialoveni. A absolvit Institutul de Arte „G. Musicescu” din Chişinău (1971). În 1989 i s-a conferit titlul „Artist al Poporului” şi în 2000 titlul „profesor universitar” şi „Ordinul Republicii”. În prezent este solist-instrumentist al Orchestrei de muzică populară „Folclor” şi profesor la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chișinău.

Petre Neamţu s-a născut la 4 februarie 1950 în satul Lunga, raionul Floreşti. A absolvit Şcoala medie de muzică „Ştefan Neaga” (1968) şi Institutul de Arte „G. Musicescu” din Chişinău (1972). A fost dirijor al orchestrelor de muzică populară „Hora” şi „Veselia”. Din 1985 este director artistic şi prim-dirijor al Orchestrei de muzică populară „Folclor”. În 2010 a fost distins cu titlul „Artist al Poporului”, iar în 2015 cu titlul „profesor universitar”. Este şeful Catedrei instrumente populare la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din capitală.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *