Actualitate

Artistul plastic Ghenadie Jalbă a inaugurat o expoziţie aniversară

Expoziţia cuprinde 29 de lucrări de pictură, realizate de artist în ultimii ani.

Prezentă la eveniment, ministrul Culturii Monica Babuc a menţionat că Ghenadie Jalbă este un pedagog minunat, crescător de noi talente în artele plastice şi un pictor deosebit, care a ştiut să se impună printr-o manieră personală în arta plastică de la noi. Totodată, oficialul a afirmat că expoziţia personală a lui Ghenadie Jalbă vine să facă nişte bilanțuri ale unei vieţi de creaţie.

Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, Dumitru Bolboceanu a subliniat că expoziţia lui Ghenadie Jalbă este una de excepţie. „Ghenadie Jalbă este pictorul care s-a apropiat cel mai mult de tradiţiile naţionale şi aceasta se evidenţiază şi în cadrul expoziţiei de astăzi”, a precizat Dumitru Bolboceanu.

Ghenadie Jalbă s-a născut la 13 octombrie 1956 în comuna Sărata Veche, raionul Floreşti. A absolvit Institutul de Arte Plastice „V. I. Surikov” din oraşul Moscova. În 1981 devine lector la Facultatea de Arte Plastice a Institutului Pedagogic „Ion Creangă” şi din 1998 este angajat la Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chişinău, unde predă disciplinele compoziţie, desen, pictură.

Plasticianul Ghenadie Jalbă a organizat mai multe expoziţii personale în ţară şi peste hotare: România, Federaţia Rusă, Belgia, Franţa, Germania, Ucraina şi în alte ţări. A fost distins cu numeroase premii naţionale şi internaţionale, iar în 2006 i s-a conferit titlul onorific „Om Emerit”. În 2009 a devenit preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, iar începînd cu anul 2015 este vicepreşedinte al UAP.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 6 noiembrie. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *