Astăzi 15 Iulie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 07:46
Abonamente

Istorie 19 Iunie 2015, ora 10:51

Asasinate la Kremlin: Se repetă istoria?

Marime Font

Istoria nu se repetă niciodată, dar ne oferă o perspectivă prin care putem înțelege mai bine lumea din jurul nostru.

Când, pe 27 februarie, vechiul critic al lui Vladimir Putin, Boris Nemțov, a fost asasinat pe stradă, la câteva sute de metri de zidurile Kremlinului, mulți observatori s-au întors către istoria Rusiei în căutare de analogii.

Mulți au invocat un caz anume, probabil cel mai cunoscut și misterios dintre toate asasinatele politice din Rusia ultimului secol, care și astăzi stârnește controverse și multe speculații. Ca o coincidență, cu doar câteva săptămâni înainte de moartea lui Nemtsov, o revistă istorică rusească a publicat o serie de articole dedicate asasinării – din 1 decembrie 1934 – a membrului Politburo și liderului bolșevic de la Leningrad, Serghei Kirov.

Loading...


Pentru a înțelege mai bine morțile lui Kirov și Nemtsov, trebuie să înțelegem că asasinatele sunt, în Rusia, o formă de acțiune în planul politic : un instrument de eliminare a rivalilor, de demonstrare a puterii, de a întâri alianție și de a distruge reputațiile unor opozanți.

Kirov, un marxist dedicat și plin de carismă, a fost împușcat în sediul partidului din Leningrad de Leonid Nikolaev, un tânăr membru de partid. Nikolaev a fost prompt arestat și executat, iar în zilele și săptămânile ce au urmat morții lui Kirov, Kremlinul a lansat un val de teroare împotriva celor pe care-i percepea drept inamici. Ulterior, moartea lui Kirov a devenit subiectul unor zvonuri și speculații privind implicarea lui Stalin, care continuă până în ziua de azi.

Diferitele istorii asasinării lui Kirov pornesc de la perspective deosebite asupra istoriei politice a stalinismului. Prima variantă este istoria unui lider cu sânge rece care își elimină un rival, apoi se folosește de crima sa pentru a lansa represiunile împotriva inamicilor interni. Stalin, s-a spus de multe ori, vedea în Kirov un potențial rival la puterea în URSS, o stea în devenire în interiorul partidului care, în mijlocul haosului cauzat de colectivizare și industrializare, putea fi cel în jurul căruia s-ar ralia elementele nemulțumite din sânul PCUS. Gloanțele fatale trase de Nikolav au fost, așadar, primele acte dintr-o campanie de teroare foarte atent gândită împotriva disidenților și celor considerați „nesiguri” din interiorul elitei bolșevice, precum și o brutală reglare de conturi cu grupurile sociale și politice care nu-și aveau locul în noua ordine stalinistă. Asasinarea lui Kirov a devenit astfel piesa esențială în puzzle-ul care a expus teroarea stalinistă pentru ceea ce era de fapt: o campanie nemiloasă a unui dictator ce avea ca scop distrugerea oricărei forme de rezistență într-un imperiu pe care dorea să și-l supună. Nikolaev a apăsat pe trăgaci, spun acești istorici, dar Stalin controla sforile.

O a doua interpretare, mai recentă, a evenimentelor din 1934 spune că Stalin nu ar fi ordonat asasinarea lui Kirov. Nikolaev ar fi acționat singur, mânat de nemulțumiri personale și politice, iar Stalin – temător, dar receptiv – a acționat repede la ceea ce el considera a fi o adevărată amenințare la adresa persoanei și puterii sale. Astfel, temându-se de niște dușmani sprijiniți de puteri străine, asasinarea lui Kirov era percepută drept periculoasă în mintea conducătorilor ce se temeau constant de o încercuire capitalistă. Cuprins de frică, Kremlinul a răspuns la crima unui singur om cu un val de arestări ale opozanților. Astfel, spun istorici care susțin această variantă, Stalin s-ar fi folosit într-adevăr de moartea lui Kirov pentru a scăpa de inamici, dar crima ar fi fost doar un pretext sosit la momentul potrivit, nu parte dintr-un plan mai mare.

Pentru diferențele evidente dintre moartea lui Kirov și moartea lui Nemtsov, contemporanii s-au întors tot în anii întunecați ai terorii staliniste pentru a căuta paralele între misterioasa asasinare a unui rival politic și mijloacele politice la care aceasta a fost folosită. De ce sunt aceste analogii atât de atractive ?

În primul rând, trebuie să ne gândim la rolul asasinatelor politice în istoria Rusiei: momente în care tăinuite lupte pentru putere ies la iveală odată cu aceste crime ciudate. Acestea par a fi momentele în care una dintre taberele implicate în luptă își dezvăluie atuurile. Pe de altă parte, graba de a interpreta aceste asasinate politice drept elemente cheie în niște mari conspirații este deja veche în istoria Rusiei. Încurajate de statul sovietic pentru a-și justifica dominația și teroarea, teorii ale conspirației tot apar de la căderea comunismului. Mulți cred că vaste conspirații sunt adevăratele motoare ale schimbărilor politice și sociale din Rusia, în timp ce media proiectează – exact ca în vremea lui Stalin – imaginea unei Rusii asediate de forțe întunecate (de origine străină, evident).

În fine, asasinatele politice au avut loc mereu în momente de incertitudine politică și schimbări accelerate în societate. Asasinarea lui Alexandru II în 1881, a premierului Stolîpin în 1911, a lui Kirov în 1934, precum și a numeroși politicieni, jurnaliști și oameni de afaceri în anii haotici a colapsului sovietic – toate au avut loc pe fondul unor acerbe lupte politice.

Controversele din jurul asasinării lui Kirov și care hrănesc astăzi speculațiile privind moartea lui Nemtsov surprind o tensiune de durată din societatea rusă. Există și acum două variante ale aceleiași povești. Pe de o parte, liderul e văzut drept nemilos și implacabil, sacrificând aliați și eliminând rivali într-o serie de mișcări brutale pe tabla de șah a politicii ruse. Pe de altă parte, liderul este slab, fricos și mereu paranoic, gândindu-se la intrigile rivalilor. Acestea sunt cele două perspective în cadrul cărora modul în care înțelegem Rusia este blocat. Asasinarea lui Nemtsov, exact ca cea a lui Kirov de acum 80 de ani, doar a confirmat lentila prin care privim Rusia.

sursa: historia.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Sănătate 15 Iulie 2020, ora: 07:45

Sfecla roșie, o mină de aur pentru sănătatea sângelui și a creierului

Sfecla roșie, o mină de aur pentru sănătatea sângelui și a creierului

 Ați poftit o salată de sfeclă roșie și n-ați găsit hrean în piață? Nici nu-i de mirare, încă nu e sezonul. Nu disperați și nu aruncați sfecla! Este una dintre minunile pământului, iar o cură de câteva zile vă poate prelungi viața cu câțiva ani.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Iulie 2020, ora: 07:39

Horoscopul zilei de azi, MIERCURI 15 IULIE 2020. Adu lumina în întuneric!

Horoscopul zilei de azi, MIERCURI 15 IULIE 2020. Adu lumina în întuneric!

Pluto din Capricorn face opozitie cu soarele, in mijlocul saptamanii, in mijlocul lunii. Un moment de maxima intensitate de lupta sau fugi, de schimba sau plangi. Esti gata de o abordare cu totul noua? Ai multe planete de partea ta, poti face progrese excelente.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2020, ora: 07:27

Bulgaria: Trei răniți în timpul unei manifestații împotriva guvernului

Bulgaria: Trei răniți în timpul unei manifestații împotriva guvernului

Doi polițiști și un protestatar au fost răniți marți la Sofia, în timp ce protestatarii care cer demisia guvernului încercau să intre în clădirea Parlamentului, a spus poliția, potrivit AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 15 Iulie 2020, ora: 07:27

Ajută-l pe actorul Vlad Ciobanu sā învingā boala!

Ajută-l pe actorul Vlad Ciobanu sā învingā boala!

Oameni buni, am decis sa întind o mână de ajutor, prin crearea acestei strângeri de fonduri, familiei actorului (regizorului, profesor de Arta Actorului) Vald Ciobanu sperând în acest fel să facilităm modalitățile de transmitere a banilor pentru cei aflați...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 Iulie 2020, ora: 05:56

Mulți dintre cei care au mai mult de 30 de ani, au auzit și știu că „în URSS muzica era interzisă”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iulie 2020, ora: 05:00

Ce înseamna cand visezi sobolani? Multi oameni visează șobolani asă ca vor să capete un raspuns la întrebarea ce înseamna daca visezi șobolani. Șobolanul reprezintă o varietate de lucruri din viața reală, totul depinzând de scenariul visului. Fiecare situație...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Iulie 2020, ora: 00:44

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 15 Iulie 2020, ora: 00:40

VIDEO / Igor Dodon a trădat interesele Republicii Moldova - colaborează cu separatiștii și Rusia

VIDEO / Igor Dodon a trădat interesele Republicii Moldova - colaborează cu separatiștii și Rusia

Igor Dodon trădează interesele R. Moldova în interese personale.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 14 Iulie 2020, ora: 14:48

Letea, satul în care trăiesc mai mulți cai decât oameni

Letea, satul în care trăiesc mai mulți cai decât oameni

 Letea este unul dintre puținele sate deltaice în care este păstrată arhitectura tradițională. Localitatea parcă este desprinsă din poveștile copilăriei noastre. Casele au tencuială albastră și garduri vopsite cu aceeași culoare, acoperișul locuințelor este din stuf, iar...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 14 Iulie 2020, ora: 14:35

FOTO: 5 locuri pe care să le vezi măcar o dată în viață în Delta Dunării

FOTO: 5 locuri pe care să le vezi măcar o dată în viață în Delta Dunării

 Apele Dunării, care se scurg în Marea Neagră, formează cea mai mare mare și mai bine conservată dintre deltele europene. Delta Dunării găzduiește peste 300 de specii de păsări precum și 45 de specii de pește de apă dulce în numeroasele lacuri și mlaștini ale sale.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 14 Iulie 2020, ora: 12:53

Liviu Ioan Stoiciu: „Am știut de mic istoria adevărată a României. Merg la munte și la mare să mă întâlnesc cu mine însumi”

Liviu Ioan Stoiciu: „Am știut de mic istoria adevărată a României. Merg la munte și la mare să mă întâlnesc cu mine însumi”

Irina Nechit: – Dragă Liviu Ioan Stoiciu (LIS), ce i se întâmplă unui scriitor după ce promite că nu va mai publica nicio carte? LIS: În cazul meu, retras – au trecut aproape trei ani de când am anunțat că nu mai public nici o carte „fiindcă n-am...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 14 Iulie 2020, ora: 12:15

REȚETĂ / Tocăniță din dovleci cu ciuperci

REȚETĂ / Tocăniță din dovleci cu ciuperci

 Ingrediente 1 ceapa 1 ardei gras 1/2 morcov 2 dovlecei tineri 300 gr ciuperci champignon 300 gr rosii pasate sare 1 lingura ulei piper negru macinat 1 foaie de dafin rozmarin uscat 2 catei de usturoi

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 14 Iulie 2020, ora: 11:40

Ambasadorul Ciprului în România a fost găsit MORT în casă

Ambasadorul Ciprului în România a fost găsit MORT în casă

Amabasadorul Ciprului la București a fost găsit mort în locuința sa. Poliția a deschis un dosar de moarte suspectă în care cercetează împrejurările în care a avut loc decesul.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 Iulie 2020, ora: 11:36

Medicii trag un semnal de alarmă! Insectele care pun în pericol viața oamenilor s-au înmulțit drastic

Medicii trag un semnal de alarmă! Insectele care pun în pericol viața oamenilor s-au înmulțit drastic

 Medicii trag un semnal de alarmă după ce insectele au început să se înmulțească mult mai rapid din cauza temperaturii ridicate. Din ce în ce mai mulți pacienți spun că au fost mușcați sau că sunt afectați de alergii.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 14 Iulie 2020, ora: 11:31

Soția lui Plahotniuc se judecă în Cipru pentru dreptul de proprietate asupra unui iaht și a unui imobil din Spania

Soția lui Plahotniuc se judecă în Cipru pentru dreptul de proprietate asupra unui iaht și a unui imobil din Spania

 După ce a emis câteva ordine provizorii de înghețare, o instanță din Cipru a respins cererea soției lui Vlad Plahotniuc, Oxana Childescu, de a fi desemnată singura beneficiară a unor venituri din vânzarea unui iaht și a unei proprietăți spaniole. În timpul...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 14 Iulie 2020, ora: 10:09

Esti COOL şi dacă vorbeşti corect Lecţia practică de gramatică: Trebuise "să aibe"...

Lecţia practică de gramatică: Trebuise "să aibe"... Din editia print

● „să aibe” Prezentatoarea unei emisiuni despre arhitectură şi decoraţiuni interioare a spus: Trebuie să aibe două intrări. De ce nu e corect?

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 Iulie 2020, ora: 10:08

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 14 Iulie 2020, ora: 10:07

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 14 Iulie 2020, ora: 10:06 de George Mărzencu

ISTORIE /// Lupta de lângă Micleușeni şi eliberarea Chişinăului

ISTORIE /// Lupta de lângă Micleușeni şi eliberarea Chişinăului Din editia print

Pe parcursul unei lungi perioade, pe alocuri continuând și astăzi, propaganda ruso-sovietică a falsificat adevărul istoric, vorbind despre „începutul războiului pentru apărarea patriei, la 22 iunie 1941”, fără a lega această dată de 28 iunie 1940. Însă cel...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 14 Iulie 2020, ora: 10:06

Rusia este succesoarea directă a imperiului TĂTĂRO-MONGOL (Hoarda de Aur) - NOI DOVEZI găsite de istoricii ruși

Rusia este succesoarea directă a imperiului TĂTĂRO-MONGOL (Hoarda de Aur) - NOI DOVEZI găsite de istoricii ruși

Comunitatea de pe rețelele de socializare din Moscova a fost pusă pe jar de o carte recent publicată a istoricului Ghenadie Tiundeșev, originar din Hakasia, o republică din sudul Siberiei centrale. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)