Tentativa de asasinare, săptămâna trecută, în Regatul Unit, al fostului spion rus Serghei Skripal, cu ajutorul unui gaz iritant, a reînviat in memorie otrăvirea fatală a altui fost ofițer al serviciilor de securitate ruse, Alexander Litvinenko, victima unui atac cu poloniu, în Londra în 2006. Guvernul rus, desigur neagă orice implicare, iar ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și-a exprimat dezacordul că oricine ar sugera altceva.
Premierul britanic Theresa May a declarat recent, în cadrul Camerei Comunelor că „este foarte probabil” ca Rusia să fie responsabilă de otrăvire. Această afirmație a rezonat cu un avertisment rostit de un prezentator de televiziune rus în contextul afacerii Skripal: „Profesia de trădător este una dintre cele mai periculoase din lume. Nu alegeți Marea Britanie ca loc de trăit”.
Președintele rus Vladimir Putin a activat în KGB ca ofițer străin de informații și a devenit șef al FSB la sfârșitul anilor 1990. Piața Dzerjinski este acum Piața Lubyanka și statuia nu mai există, dar „Iron Felix” este încă venerat în anturajul lui Putin.
Serviciile sovietice de informații au transformat eliminarea „trădătorilor” și a altor eretici politici din afara țării într-un element distinctiv propriu. Având în vedere ideologia FSB-ului în partea ce vizează continuitate și descendența din rădăcina „Terorii Roșii Bolșevice”, ne permite să concluzionăm că executarea unor astfel de „sarcini speciale”, în limbajul serviciilor de securitate, face parte din ADN-ul FSB.
În calitate de succesor al liderului sovietic Vladimir Lenin, Troțki a fost dușmanul de moarte a lui Iosif Stalin, fapt care l-a atras în luptă pentru succesiune, chiar înainte de moartea lui Lenin în 1924. În 1929, Troțki a fost expulzat din URSS. El și-a început exilul în Turcia, înainte de a se muta în Franța, și apoi în Norvegia, iar în cele din urmă, după ce nici o țară europeană nu i-a permis intrarea pe teritoriul său, în anul 1937, a ajuns în Mexic.
Sejurul lui Troțki în Mexic a început odată cu perioada când la Moscova a început tirada spectaculoaselor dosare politice, în cadrul cărora mai mulți veterani bolșevici erau acuzați de cele mai extravagante crime, cum ar fi trădarea, conspirația, asasinarea, distrugerea și sabotajul.
Troțki, care trăiese în străinătate, a fost portretizat ca fiind creierul conspirației. În URSS, „troțkismul“, devenise erezia extremă, iar expresii cum ar fi „sabotor și spion troțkist” bântuiau titlurile ziarelor sovietice. Majoritatea presupușilor „dușmani ai poporului”, condamnați la procesele de la Moscova, au fost executați pentru crimele lor, dar Troțki era încă inaccesibil.
Vila lui Troțki din Coyoacán, o suburbie a orașului Mexico, semăna mai mult cu o fortăreață, fiind păzită de tineri troțkiști americani. Primul atentat serios asupra vieții lui Troțki a avut loc în luna mai 1940, când un raid nocturn de tip comando, format din 20 de oameni, majoritatea dintre ei mexicani comuniști, îmbrăcați în poliție și uniforme militare și înarmați cu mitraliere, au pătruns în curtea și în casa lui Troțki, dezlănțuind o tiradă de focuri de armă, dar a reușit cumva să rateze ținta lor.
Numele lui era Ramón Mercader, un tânăr de 27 de ani din Barcelona, recrutat de NKVD în timpul războiului civil spaniol. La Paris, în vara lui 1938, Mercader, deghizat în student belgian, cu numele Jacques Mornard, a sedus-o pe sora unuia dintre foștii asistenți ai lui Troțki, o troțchistă pe nume Sylvia Ageloff. Mercader a urmat-o pe Sylvia la New York în toamna lui 1939. De acolo a ghidat-o spre Mexico City, folosind-o pentru a se infiltra în casa lui Troțki.
El i-a fost prezentat lui Troțki ca Frank Jakson, un om de afaceri canadian ce finanțează troțkiștii francezi din Paris, care luptau cu invadatori germani. Datorită războiului, aceste informații n-au putut fi verificate până în vara anului 1940.
În după-amiaza zilei de 20 august 1940, Mercader a reușit să rămână singur cu Troțki. El a intrat în cabinetul lui Troțki, purtând un pardesiu, ce ascundea un pumnal, un pistol și un topor de gheață (nu un spărgător de gheață, așa cum se crede). Un capăt al toporului arăta ca un spărgător de gheață, iar celălalt era neted și plat, mânerul însă a fost scurtat la 30 cm, pentru a-l putea ascunde mai ușor.
În timp ce Troțki se așeză la birou pentru a citi un articol pe care Mercader îl scrisese ca un șiretlic, acesta scoase toporul de gheață și-l lovi pe cap. Troțki a strigat, aruncându-se în fața atacatorului său, în timp ce bodyguarzii s-au grăbit să-i sară în ajutor. Singura lovitură, care a pătruns în craniul lui Troțki, s-a dovedit a fi fatală și a murit într-un spital în seara următoare.
Mercader a stat într-o închisoare mexicană, aproape 20 de ani, iar după eliberarea sa, el s-a stabilit în Uniunea Sovietică.
La 8 iunie 1961, în cadrul unei ceremonii secrete, ce a avut loc la Kremlin, liderul sovietic Leonid Brejnev, l-a decorat pe Mercader pentru asasinul lui Troțki, cu titlul de erou al Uniunii Sovietice și Ordinul lui Lenin.
În ordinul de decorare lăuda asasinarea lui Troțki, menționând „eroismul și curajul” manifestat în realizarea unei „sarcini speciale".
Bertrand M. Patenaude,
cercetător la Institutul Hoover,
autor al cărții „Troțki: Coborârea unui revoluționar”
Notă! Articolul a fost tradus de reporterii Timpul.md. Materialul original a fost publicat de CNN.
|
Sfânta Cuvioasă Xenia, pomenită de Biserica Ortodoxă în 24 ianuarie, s-a născut la Roma, într-o familie nobilă, tatăl său era senator. Sfânta Xenia (Eusebia - numele de botez) a fost crescută în spirit evanghelic de părinţii săi, care erau...
( ) Citeşte tot articolulAlexei Navalnîi, principalul opozant al preşedintelui rus Vladimir Putin, a precizat, în primul său mesaj public din închisoarea de lângă Moscova unde se află încarcerat, că nu are nicio intenţie să se sinucidă şi le-a mulţumit, în acelaşi timp,...
( ) Citeşte tot articolulO femeie din Hîncești, în vârstă de 66 de ani, a fost violată de cumnatul ei. Cazul a avut loc în seara zilei de 22 ianuarie. Polițiștii au fost alertați ieri de către fiica victimei, care a povestit cele întâmplate, scrie unimedia.info
( ) Citeşte tot articolulZeci de mii de ruși au ieșit sâmbătă în stradă, la îndemnul opozantului Alexei Navalnîi, care a fost încarcerat săptămâna aceasta, după revenirea sa în țară. Manifestațiile au început în Orientul Îndepărtat și s-au...
( ) Citeşte tot articolulMeteorologii anunță pentru astăzi temperaturi de +6..+9 grade în nordul țării, +7..+10 grade în centru, iar în sudul țării sunt așteptate până la +11 grade Celsius. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab din sud. Presiunea atmosferică va fi...
( ) Citeşte tot articolulO rețetă simplă dar deosebit de gustoasă și plină de vitamine care ajută la slăbirea rapidă, dar armonioasă: salata cu ton și spanac! O poți consuma oricând pentru a da jos câteva kilograme. Ingrediente: 1 conserva ton 100 gr spanac baby 50 gr porumb 2 oua 50...
( ) Citeşte tot articolulÎn contextul Brexit, românii vor mai putea intra în Marea Britanie cu buletinul doar până la 30 septembrie 2021. Ambasada României la Londra a precizat că cetățenii români care intenționează să călătorească în această țară vor avea...
( ) Citeşte tot articolulPreședintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj duminică, pe 24 ianuarie, cu prilejul împlinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române. La 162 de ani de la Unirea Principatelor, că multe dintre idealurile de la 1859 îi animă încă pe...
( ) Citeşte tot articolulUn tânăr dornic să devină popular pe internet și-a incendiat mașina.
( ) Citeşte tot articolul41 - Împăratul roman Caligula, cunoscut pentru excentricităţile sale şi pentru despotism, este asasinat de Garda Pretoriană.
( ) Citeşte tot articolulNoua administrație de la Washington a reacționat prompt, sâmbătă, după ce mii de persoane au fost arestate în Rusia, transmițând un mesaj ferm către Moscova și cerând eliberarea imediată a opozantului Aleksei Navalnîi.
( ) Citeşte tot articolulCu ce averi a venit în funcție, cu acelea a și plecat. Cel puțin potrivit declarației de avere. Este vorba despre fostul președinte, Igor Dodon, care conform documentelor depuse la ANI pe tot parcursul celor patru ani de mandat în fruntea țării a trăit din salariu și a...
( ) Citeşte tot articolulÎn perioada sărbătorilor de iarnă cu toții punem câteva kilograme în plus. Perioada grea începe după finalul vacanței, când ne apucăm de slăbit.
( ) Citeşte tot articolulBerbec Încearcă să eviți discuțiile cu partenerul de viață, mai ales că acesta este posibil să aibă numai intenții pozitive asupra ta. Comunica direct și sincer ceea ce simți, chiar dacă unele aspecte te îngrijorează. Diplomația este cea care te ajută atât...
( ) Citeşte tot articolulDe fiecare dată când „punem de-o supă”, inevitabil ne lovim de următoarea problemă: cum facem să adunăm spuma formată, astfel încât supa să fie limpede și fără gust ciudat? Și ce este, de fapt, acea spumă, de ce se formează?
( ) Citeşte tot articolulZeci de persoane au fost arestate, sâmbătă, în Rusia, cu ocazia manifestaţiilor organizate în întreaga ţară la apelul susţinătorilor lui Alexeï Navalnîi pentru a cere eliberarea acestuia.
( ) Citeşte tot articolulJurnalistul american de televiziune Larry King a murit la 23 ianuarie 2021, la vârsta de 87 de ani. Larry Kimg se afla spitalizat în Los Angeles, fiind diagnosticat cu COVID-19. A decedat la Cedars Sinai Medical Center, potrivit anunţului publicat pe Twitter de Ora Media,...
( ) Citeşte tot articolulPolițistul din cadrul INSP, care a lovit mortal o femeie și a părăsit locul faptei, se afla în stare de ebrietate la volan. Asta arată rezultatul probelor biologice, care a arătat că avea în sânge o concentrație a alcoolului de 0,68 g/l. Informația a fost...
( ) Citeşte tot articolulPoliţia rusă a reţinut-o sâmbătă pe Iulia Navalnîia - soţia principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, aflat în detenţie - la un protest care are loc la Moscova, după cum a anunţat chiar ea pe contul ei de Instagram, dintr-o dubă a poliţiei,...
( ) Citeşte tot articolulPe 23 ianuarie, la 14:00, ora Moscovei (11:00 GMT) ieşiţi pe principalele străzi ale oraşelor voastre”, îndeamnă Iarmîş în apelul său transmis pe Twitter, în contextul în care mai mulţi reprezentanţi-cheie ai echipei lui Navalnîi la Moscova...
( ) Citeşte tot articolulRetete de ciorbe si supe. Ciorbele si supele se afla printre preparatele preferate ale romanilor. Sunt savuroase si sanatoase si fac deliciul unei mese la care se asaza intreaga familie.
( ) Citeşte tot articolulIstoria națională cuprinde multe pagini de vitejie ale poporului român, încă prea multe necunoscute suficient de public. Una dintre aceste pagini o constituie victoria strălucită a trupelor române conduse de Mihai Viteazul, la Șerpătești pe 23 ianuarie 1595.
( ) Citeşte tot articolulBanii se numără printre nevoile primordiale ale omului. Ne ajută să ne îndeplinim dorințele, să ne satisfacem necesitățile și, de ce nu, să trăim în lux. La fel de importantă este și gestionarea finanțelor, însă uneori deciziile legate de bani pot deveni stresante...
( ) Citeşte tot articolulOrganismul italian de reglementare privind confidenţialitatea datelor a ordonat aplicaţiei video TikTok să blocheze conturile utilizatorilor din Italia pentru care nu a putut verifica vârsta, după ce o fată de 10 ani a murit în timp ce participa la o provocare pe platformă.
( ) Citeşte tot articolulDoi frați din Republica Moldova de 34 și 36 de ani cu cetățenie rusă au fost împușcați la Moscova în timp ce unul dintre ei își juca nunta. Autoritățile ruse au pornit un dosar penal pe acest caz, scrie tv8.md.
( ) Citeşte tot articolulDietele de post sunt cele mai eficiente pentru cei care vor să slăbească fără să stea să numere neapărat calorii. Este vorba de două diete de post zilnic, cunoscute ca diete cu restricții de timp.
( ) Citeşte tot articolul