Astăzi 23 Februarie 2020, Duminică - Ultima actualizare la ora 22:35
Abonamente

Actualitate 22 Decembrie 2019, ora 10:54

Ascensiunea miliardarilor din Europa de Est, apăruți de sub ruinele comunismului când prăbuşirea economiei centralizate a deschis calea pieţelor libere şi a creşterii decalajului între venituri

Marime Font

 

Deţin iahturi şi echipe de fotbal, se implică în politică şi controlează averi imense şi, uneori, viitorul naţiunilor lor. Oligarhii, miliardarii şi magnaţii au început să reprezinte Europa de Est la fel de mult ca şi stepele nesfârşite, blocurile din prefabricate de beton şi renumitul instalator polonez, scrie Bloomberg News.

În urmă cu o generaţie aceşti miliardari nu existau, ei apărând de sub ruinele comunismului când prăbuşirea economiei centralizate a deschis calea pieţelor libere şi a creşterii decalajului între venituri.

Loading...


În 1989 a devenit clar că nu mai este cale de întors. În urmă cu exact 30 de ani românii s-au revoltat iar dictatorul comunist Nicolae Ceauşescu a fost executat iar fostul disident Vaclav Havel a devenit preşedintele Cehoslovaciei. În ultimele zile ale anului preşedintele Poloniei a semnat un nou program economic care a deschis calea capitalismului şi a devenit un model pentru transformarea restului regiunii.

După ce cătuşele comunismului au căzut, ţările din fostul bloc estic s-au grăbit spre minunata lume nouă a pieţelor libere. Odată cu asta a părut o generaţie de magnaţi şi miliardari din Alma-Ata şi până în Praga, din Moscova şi până în Zagreb. Mulţi dintre ei au devenit legende pentru stilul lor de viaţă extravagant sau influenţa lor politică. Însă chiar şi după 30 de ani, lista celor mai bogaţi oameni ai regiunii are în continuare o nuanţă sovietică.

„Mulţi dintre cei care aveau putere în perioada comunistă şi-au menţinut-o în noua structură. Diferenţa este că într-un sistem orientat spre piaţă unii din foştii membri ai aparatului de stat nu s-au putut adapta la noul regim şi au dispărut în timp ce au apărut unii noi antreprenori tineri” spune Mark Mobius, investitorul care anul trecut a înfiinţat Mobius Capital Partners LLP după ce a petrecut trei decenii la Franklin Templeton Investments.

Potrivit Bloomberg, jumătate din cei mai bogaţi oameni din Europa de Est provin dintr-un grup care era apropiat de zona puterii la finele comunismului, care a beneficiat de pe urma privatizărilor sau ambele. Miliardarii care să fi reuşit de unul singur sunt foarte rari, mai săraci şi provin în principal din ţările cu resurse mai puţine şi de asemenea au o putere politică mai redusă.

Ascensiunea, şi uneori decăderea, miliardarilor spune povestea transformării Europei de Est în ultimii 30 de ani. Povestea lor oferă o privire în această perioadă unică a istoriei.

Un exemplu este Petr Kellner, cel mai bogat om din Cehia cu o avere estimată la 12,8 miliarde dolari. Născut în Cehoslovacia, în 1964, Kellner a studiat economia şi vinde fotocopiatoare Ricoh după revoluţia de catifea din 1989. Viaţa lui Kellner s-a schimbat când noul stat capitalist a început privatizările pe baza unui sistem de vouchere ce puteau fi schimbate pentru acţiuni la companii. Pentru a profita de acest sistem, Kellner şi partenerii săi au înfiinţat în 1991 ceea ce a devenit ulterior grupul de companii PPF Group, la care controlează în prezent aproximativ 99% din acţiuni.

Utilizând voucherele şi un împrumut, PPF a început să acumuleze active şi treptat a acumulat o participaţie de 20% la Ceska Pojistovna, cea mai mare companie de asigurări din Cehia, pe care ulterior o făcut-o profitabilă şi în 2013 a vândut-o către grupul italian Generali într-o tranzacţie de 3,3 miliarde dolari.

În prezent operaţiunile grupului PPF acoperă finanţele, telecomunicaţiile, biotehnologia, sectorul imobiliar şi ingineria. Kellner apare foarte rar în public şi într-un interviu pe care la acordat în urmă cu 17 ani a descris lumea post-comunistă drept „o oportunitate care nu va mai apărea niciodată. Am putut să găsesc oameni capabili, să evaluez riscurile şi să fac sacrifici pe termen scurt pentru proiecte pe termen lung”.

Pentru primele guverne democratice de după 1989 vânzarea activelor statului către investitorii privaţi a devenit temelia programelor lor economice. Toate aceste guverne aveau nevoie de valută, idealizau know-ho-ul occidental şi doreau să scape de costurile subvenţionării industriilor în pierdere. Acestă situaţie a dat naştere unui val fără precedent de acumulare de active private care a luat multe forme, de la oferte directe şi până la listări la bursă.

Ulterior, în perioada 1990-2000, economiile anterior închise şi-au deschis porţile pentru bunurile şi investitorii străini şi au permis celor care fugiseră anterior în Vest să revină acasă. Venirea companiilor occidentale a fost sărbătorită ca o validare a politicilor guvernamentale, drept cel mai rapid drum pentru modernizarea industriilor în pierdere şi crearea unui culturi de business. Între timp aceste puncte de vedere s-au schimbat, iar unii au început să îi vadă pe investitorii străini drept colonişti interesaţi doar de mâna de lucru ieftină şi extinderea bazei de consumatori.

Începând din 2000, pe măsură ce în Rusia structura de putere era modificată de apariţia lui Vladimir Putin, foştii aliaţi din Europa de Est şi-au îndreptat privirile spre Vest şi au făcut eforturi pentru a adera la Uniunea Europeană şi NATO. În diferite valuri, între 2014 şi 2013, 11 state fost comuniste au aderat la UE iar cinci dintre ele au adoptat şi moneda euro. Economiile mai deschise şi mai flexibile precum şi un acces mai uşor la o piaţă de 500 de milioane de consumatori au ajutat la apariţia miliardarilor care s-au ridicat singuri.

A urmat însă criza mondială din 2008, care a făcut mai mult decât să distrugă averi, a distrus şi multe iluzii cu privire la capitalism. Deziluziile şi problemele economice au dat naştere unui nou tip de politician: populistul est-european. În frunte cu premierul ungar Viktor Orban, aceşti politicieni s-au poziţionat drept cei care vor îndrepta greşelile deceniilor precedente, în parte şi prin redistribuirea avuţiei.

Exemplu este Lorinc Meszaros, cu o avere de 1,5 miliarde dolari. Fost prieten de şcoală cu Viktor Orban, Meszaros a înfiinţat în anii 90 o mică companie care instala conducte de gaze în oraşul lor natal Felcsut. Necunoscut la nivel naţional, Meszaros a cunoscut o ascensiune explozivă după ce fostul său prieten de şcoală a devenit prim ministru în 2010, astfel că a urcat pe primele poziţii în topul celor mai bogaţi oameni din Ungaria. Meszaros a spus odată că ascensiunea sa rapidă se datorează faptului că este mai deştept decât Mark Zuckerberg dar ulterior a recunoscut că averea sa se datorează lui Dumnezeu, norocului şi lui Orban. Meszaros este preşedintele uni academii de fotbal pe care premierul Orban a construit-o în apropiere de casa sa de vacanţă, iar afacerile sale, consolidate sub umbrela holdingului Opus Global, variază de la construcţii la media şi câştigă frecvent licitaţiile pentru contracte cu guvernul.

Sursa: Agerpres

 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 14:50

Bufonul regelui Consilierul lui Ion Chicu îl numește pe deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco: „Leneș și mincinos”

Consilierul lui Ion Chicu îl numește pe deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco: „Leneș și mincinos” Din editia print

Consilierul Premierului tehnocrat Chicu este cunoscut ca o persoana ciudată ce distribuie postări bizare pe pagina sa de facebook. Anterior Vitalie Drăgancea a dedicat mai multe postări dedicate liderilor opoziției parlamentare. Mai jos vă prezentăm câteva „idei” din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 14:21

Ala Nemerenco despre „reacția rapidă a Guvernării Dodon/Chicu”: Noapte buna, Moldova! Pînă la primul coronavirus, care e foarte aproape...

Ala Nemerenco despre „reacția rapidă a Guvernării Dodon/Chicu”: Noapte buna, Moldova! Pînă la primul coronavirus, care e foarte aproape...

2 decese (cu vârsta de 75 și 78 ani) și 60 infectați cu coronavirus au fost înregistrați la sfârșitul zilei de ieri în Italia. Cazurile sunt din nordul Italiei, majoritar în regiunile Lombardia și Veneto, care reprezintă inima industrială a țării. Toate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 14:12

De ce TACE guvernarea DODON/CHICU? Ministerul Sănătății din București: Românii care vin în țară din localitățile afectate de coronavirus în Italia vor trebui să stea în carantină 14 zile

De ce TACE guvernarea DODON/CHICU? Ministerul Sănătății din București: Românii care vin în țară din localitățile afectate de coronavirus în Italia vor trebui să stea în carantină 14 zile

Românii care vin în țară din localitățile afectate de coronavirus în Italia vor trebui să stea în carantină 14 zile, anunță Ministerul Sănătății, care precizează că până în prezent autoritățile italiene nu au raportat cazuri de români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 14:03

Alertă de coronavirus pe aeroportul din Timișoara

Alertă de coronavirus pe aeroportul din Timișoara

O sută de pasageri care așteptau să se îmbarce spre Treviso, Italia, de pe aeroportul Timișoara sunt blocați pe pistă. E alertă de coronavirus, pentru că avionul care urma să plece la Treviso tocmai sosise de la Bergamo, iar autoritățile ar fi decis să fie oprit la sol pentru o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 14:00

Cutremur de 5,7 grade în Turcia: cel puțin 8 oameni au murit, iar 21 sunt răniți

Cutremur de 5,7 grade în Turcia: cel puțin 8 oameni au murit, iar 21 sunt răniți

Opt persoane au murit, iar altele au rămas prinse sub dărâmături, după un cutremur cu o magnitudine de 5,7 grade care a lovit, duminică, la granița Turciei cu Iran, transmite Mediafax. Printre victime au fost și copii, iar 21 de oameni au fost răniți.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 14:00 de Ana Marchitan

Ni se răsucesc buneii în mormânt de rușine: Pe 23 februarie, moldovenii își idolatrizează în continuare ocupanții

Ni se răsucesc buneii în mormânt de rușine: Pe 23 februarie, moldovenii își idolatrizează în continuare ocupanții Din editia print

Mii de moldoveni au fost schingiuiți, deportați și chiar împușcați de bolșevici în imperiul sovietic. Cu toate acestea, mulți dintre urmașii acestora continuă să celebreze sărbătorile ocupanților. Oricât de stupid ar părea, în viziunea celor care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 13:01

Coronavirus ITALIA: Peste 100 de cazuri, 2 morți, 12 orașe izolate, peste 50.000 de oameni în carantină

Coronavirus ITALIA: Peste 100 de cazuri, 2 morți, 12 orașe izolate, peste 50.000 de oameni în carantină

Situație alarmantă în Italia, unde coronavirus a lovit brusc cu un număr mare de cazuri în ultimele 48 de ore.  Noile cifre din Italia sunt chiar și mai înspăimântătoare ca până acum. Conform oficialităților s-a ajuns la peste 100 de cazuri de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 12:48

Prognoza METEO pe o săptămână / FOTO

Prognoza METEO pe o săptămână / FOTO

Meteorologii prognozează pentru astăzi vreme deosebit de caldă pentru această perioadă a anului. Iată ce valori termice se vor înregistra pe parcursul zilei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 12:39

Un adept al Pământului plat a murit într-un accident de rachetă

Un adept al Pământului plat a murit într-un accident de rachetă

Americanul Mike Hughes a murit după ce racheta artizanală la bordul căreia se afla s-a prăbuşit imediat după decolare, potrivit CNN. Racheta fusese construită în curtea pilotului, cu un cost de 18.000 de dolari. El era un adept al teoriei pământului plat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 12:00

Scandalul Grenell - Plahotniuc /// UPDATE - Avocatul lui Grenell neagă acuzațiile. De ce informații vechi de 2 ani apar acum? Rusia se implică în campania electorala din SUA împotriva lui Trump (Washington Post)

Scandalul Grenell - Plahotniuc /// UPDATE - Avocatul lui Grenell neagă acuzațiile. De ce informații vechi de 2 ani apar acum? Rusia se implică în campania electorala din SUA împotriva lui Trump (Washington Post)

Noul director al serviciului național de informații naționale din Statele Unite, Richard Grenell, recent numit în funcție de președintele Donald Trump, ar fi acordat consultanță pentru oligarhul Vlad Plahotniuc, care a fugit între timp din Republica Moldova și are interdicție...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 11:00

Valeriu Munteanu: 23 februarie - (Non)Valorile falsei sărbători

Valeriu Munteanu: 23 februarie - (Non)Valorile falsei sărbători

Luni, m-a sunat fratele unui fost coleg de liceu, cu o solicitare deocheată, care m-a marcat atât profund, încât esenţa acesteia nu pot să mi-o explic nici acum.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 10:41

Calul troian al Moscovei de lângă România. Stațiunea turistică din Bulgaria unde se bănuiește că sunt antrenați SPIONII ruși

Calul troian al Moscovei de lângă România. Stațiunea turistică din Bulgaria unde se bănuiește că sunt antrenați SPIONII ruși

Un impresionant complex sportiv și de turism de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, cunoscut de localnici sub numele de „Complexul rusesc”, a devenit un veritabil simbol al Bulgariei, o țară prinsă între loialitatea față de NATO și UE, pe de o parte, și relația de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 10:31

Guvernul italian interzice, prin decret, accesul si parasirea a 11 localitati din cauza coronavirusului / VIDEO

Guvernul italian interzice, prin decret, accesul si parasirea a 11 localitati din cauza coronavirusului / VIDEO

Doi italieni sunt primii europeni rapusi de coronavirus. Este vorba despre un barbat de 78 de ani si o femeie de 75 de ani, care provin din localitati mici de munte. In regiunile Lombardia si Veneto, unde traiesc si comunitati mari de romani, autoritatile au luat masuri speciale de preventie....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 10:23

FOTO // Incendiul de la Aeroportul Otopeni a fost stins; aproximativ 500 de persoane, evacuate

FOTO // Incendiul de la Aeroportul Otopeni a fost stins; aproximativ 500 de persoane, evacuate

 Incendiul izbucnit la unul dintre fast food-urile din terminalul Plecări al Aeroportului Otopeni a fost stins, în total fiind evacuate 500 de persoane, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov (ISUBIF). Potrivit pompierilor, la momentul producerii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 09:55

Cum să lărgești pantofii care te strâng. Top 5 metode

Cum să lărgești pantofii care te strâng. Top 5 metode

Ti s-a intamplat vreodata sa iti alegi cea mai frumoasa pereche de pantofi, dar care sa nu-ti vina foarte bine? Sau sa iti alegi o pereche care, la un moment dat, sa inceapa sa te stranga? Iata cum sa largesti pantofii care te strang. Nu este indicat sa porti pantofii stramti, pentru ca pot...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 09:50

Scrisoarea care a dus la încheierea mariajului dintre Prințesa Diana și Prințul Charles

Scrisoarea care a dus la încheierea mariajului dintre Prințesa Diana și Prințul Charles

 Prințesa Diana a primit o scrisoare care a dus la încheierea căsniciei sale cu Prințul Charles. Iar autoarea acelei scrisori a fost chiar Regina Elisabeta a II-a. Cu câteva săptămâni înainte ca Lady Diana să ofere un interviu în care a vorbit despre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 08:44

Coronavirusul s-a extins la Milano și Torino. 60 de infecţii confirmate în Italia

Coronavirusul s-a extins la Milano și Torino. 60 de infecţii confirmate în Italia

Coronavirusul s-a extins și la Milano, al doilea mare oraș din Italia, dar și la Torino. Conform medicilor, 60 de infecții au fost raportate în Peninsulă. Doi pacienți au murit.​ La doar câteva ore după ce a fost semnalat primul caz de coronavirus din Milano,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 08:40

Autoritatea Aeronautica Civilă minte live! Partenerul companiei HiSky a depus toate actele pentru a opera zboruri

Autoritatea Aeronautica Civilă minte live! Partenerul companiei HiSky a depus toate actele pentru a opera zboruri

Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a Republicii Moldova minte și atacă cu insistență compania recent lansată – HiSky. AAC a organizat astăzi o conferință de presă în cadrul căreia a lansat un șir de acuzații grave împotriva HiSky, care într-un final par să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 08:27

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, DUMINICĂ 23 FEBRUARIE 2020. Luna Nouă în Pești este astăzi

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, DUMINICĂ 23 FEBRUARIE 2020. Luna Nouă în Pești este astăzi

 Luna Noua de astazi are loc in Pesti este primul eveniment major al Lunii in timp ce Soarele se afla in Pesti. Soarele si Luna se intalnesc in aceasta zodie emotionala de apa, ultima destinatie a Soarelui din anul astrologic inceput pe 20 martie 2019 o data cu Soarele in Berbec. Tot aici...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 08:01

VIDEO FOTO / INCENDIU la Aeroportul Otopeni, terminalul Plecări este plin de fum

VIDEO FOTO / INCENDIU la Aeroportul Otopeni, terminalul Plecări este plin de fum

Un incendiu a izbucnit la un fast food din terminalul Plecări al Aeroportului Otopeni, călătorii fiind evacuați din zonă. Incendiul se manifestă cu degajare de fum.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 07:10

PROTEST LA CHIȘINĂU / Microbuzele nu vor circula LUNI până la ora 10.00

PROTEST LA CHIȘINĂU / Microbuzele nu vor circula LUNI până la ora 10.00

Transportatorii care administreaza rutele de microbuz din Chisinau anunta pentru luni, 24 februarie, o actiune de protest. Microbuzele nu vor iesi la linie pana la ora 10.00.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 23 Februarie 2020, ora: 06:38

Epidemia de coronavirus afectează economia globală. FMI a prezentat care sunt scenariile

Epidemia de coronavirus afectează economia globală. FMI a prezentat care sunt scenariile

Economia mondială se confruntă cu o încetinire clară, iar această încetinire ar putea fi întărită de epidemia de coronavirus, atrag atenția specialiștii. Singura necunoscută este dacă scăderea va fi de tip V, cu redresare rapidă, sau L, cu o redresare mai lentă.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 23 Februarie 2020, ora: 01:59

Duminica Înfricoșătoarei judecăți (a Lăsatului sec de carne). Predica Sfântului Ioan Gură de Aur

Duminica Înfricoșătoarei judecăți (a Lăsatului sec de carne). Predica Sfântului Ioan Gură de Aur

”Nimeni, care nu este bun, nu poate nădăjdui după moarte o soartă bună, chiar de ar număra mii de sfinți între strămoșii săi, căci fiecare, zice Apostolul, „va lua după cum a lucrat în viața cea trupească, ori bine, ori rău” (II Cor. 5, 10).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 00:57

Va denunța R. Moldova Convenția Europeană a Drepturilor Omului?

Va denunța R. Moldova Convenția Europeană a Drepturilor Omului?

 Decizia CEDO în cauza Ojog si Alții (nr. 1988/06) a readus in discuție problema recuperării prejudiciilor cauzate de către judecători prin adoptarea hotărârilor ilegale, care mai apoi au generat condamnarea Guvernului la CEDO.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2020, ora: 00:29

Facebook lansează moneda digitală Libra

Facebook lansează moneda digitală Libra

 Compania canadiană de comerţ electronic Shopify a anunţat vineri că intenţionează că se alăture proiectului Libra Association, un grup care gestionează eforturile Facebook de a lansa moneda digitală Libra, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)